Destinaţii

Sicilia, Italia

CĂTĂLIN KISLINGER


Palermo, Sicilia. Foto: Gabrios1984/Wikipedia


De milenii la intersecţia dintre Africa şi Europa, Sicilia are o extraordinară moştenire istorică şi culturală, fiind o fascinantă destinaţie turistică.

Atracţiile Siciliei sunt: atmosfera specifică insulei, peisajele spectaculoase, munţii stâncoşi şi plajele frumoase, mâncarea, catedralele şi bisericile vechi, monumentele şi vestigiile antice impresionante.

Având lungimea maximă de aproximativ 290 km şi lăţimea maximă de aproximativ 190 km, Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană. Are o populaţie de 5,5 milioane de locuitori. Se află la numai 140 km de Africa.


Cele nouă provincii ale Siciliei: Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Siracusa, Trapani. Foto: NormanEinstein / Wikipedia
Prinicipalele oraşe sunt Palermo, Catania, Agrigento, Caltanissetta, Enna, Messina, Ragusa, Siracusa şi Trapani. Muntele Etna (3,329 m), cu cel mai mare vulcan activ din Europa, este situat în Catania.

Locuită încă din mileniul 8 î.e.n., Sicilia a fost colonizată în jurul anilor 1200 î.e.n de triburile Siculo şi Sicano (de unde se zice ca i se trage numele), apoi de fenicieni, cartagenezi, greci (750 î.e.n.), devenind o provincie romană după Primul Război Punic (264-241 î.e.n.).

După retragerea Imperiului Roman, Sicilia a fost guvernată de Imperiul Bizantin până la cucerirea arabă din 827, dominaţie care a durat până la 1091. După încă aproape o mie de ani de istorie tumultoasă, în anul 1860, după expediția lui Giuseppe Garibaldi, Sicilia devine pe 17 martie 1861 parte a Regatului Italiei.

Clima

Sicilia are o climă sud-mediteraneană, cu veri fierbinţi şi uscate, şi ierni blânde cu puţină ploaie. Cu toate acestea, datorită reliefului variat, vremea este diferită de la o zonă la alta. În general, cu cât se urcă în munți, vremea este mai răcoroasă şi precipitaţiile sunt mai dese.

Insula începe să se încălzească încă din luna aprilie, continuând cu temperaturi ridicate până în luna octombrie. Dar, chiar şi în această perioadă, în zona de munte este zăpadă şi se poate schia.

Zonele de coastă sunt în general mai călduroase, mai ales când bat vânturile fierbinţi sahariene (Sirocco Sahara). În iulie şi august, în porţiunile de şes din interiorul insulei, temperaturile sunt uneori peste 35°C, dar serile sunt plăcute, cu mai multă umiditate.

Între lunile iunie-septembrie plouă extrem de rar, aproape deloc. Ploile încep prin octombrie şi ţin până în mai, noiembrie fiind cea mai ploioasă lună. Pe 10 august 1999, în Sicilia s-a înregistrat cea mai mare temperatură măsurată vreodată în Europa: 48,5°C. Pentru o prognoză meteo la zi, pentru două săptămâni, vezi Vremea în Italia.

Perioada potrivită pentru a vizita Sicilia

• Cea mai bună perioadă pentru mersul pe jos este între noiembrie și martie, când insula este mult mai liniștită şi temperaturile sunt potrivite.

• Este necesară rezervarea camerelor cu mult timp înainte dacă se călătoreşte în perioada principalelor sărbători: Paşte, Crăciun, în timpul Festivalului Florilor de Migdal din Agrigento (Festa di mandorlo in fiori) din luna februarie şi a carnavalului din Acireale.

• Luna august este fierbinte şi aglomerată, iar plajele sunt încărcate de turişti. În septembrie şi octombrie vremea este bună şi plajele sunt goale.

Cum ajung la Sicilia

Cu avionul. Principalele aeroporturi din Sicilia sunt:

- Aeroporto Falcone-Borsellino, aflat la Punta Raisi, la 32 km de Palermo. Există curse de autobuz care leagă aeroportul de centrul oraşului Palermo, preţul unei călătorii find de 4,80 euro. O cursă de taxi, pentru aceeaşi călătorie, costă în jur de 35 euro.

- Aeroporto Fontanarossa din Catania, aflat la 5 km sud de oraş. Există curse de autobuz care leagă aeroportul de centrul oraşului Catania, preţul unei călătorii find de 1 euro. O cursă de taxi, pentru aceeaşi călătorie, costă în jur de 20 euro.

Alte aeroporturi mai mici sunt în Trapani, Ragusa, Pantelleria şi Lampedusa. Distanţa Bucureşti-Catania este de aproximativ 1200 km şi poate fi parcursă fără escală în 2 ore.

cu autoturismul. Distanţa Bucureşti - Catania (prin Bulgaria şi Grecia) este de 1793 km şi poate fi parcursă în aproximativ 27 ore. Distanta dintre Bucureşti si Catania (prin Ungaria şi Slovenia) este de 2835 km şi poate fi parcursa in aproximativ 31 ore.

Porţiunea de 8 km de mare dintre Villa San Giovanni (Calabria, Italia continentală) şi Messina (Sicilia) se parcurge cu feribotul pentru maşini. Preţul este de 23 euro/maşină iar călătoria durează aproximativ 30 de minute. Cursele sunt la interval de 15 minute.

Cu autocarul. Există legături de autocar între Roma şi respectiv Napoli, cu Catania şi Palermo.

Cu vaporul. Sicilia are numeroase legături de feribot cu Italia continentală dar şi cu alte destinaţii mediteraneene, Insulele Eolie, Malta, Tunisia, etc. De regulă, pentru aceste curse este necesară rezervarea locului pentru automobil şi pentru pasageri. Doar la cursele directe de feribot din/către Messina nu este necesară rezervarea. Sunt peste 20 de curse zilnice peste Strâmtoarea Messina către Villa San Giovanni (Italia continentală).

Cu trenul. Trenurile de la Roma, Napoli şi Milano traversează Strâmtoarea Messina pe feriboturi pentru trenuri şi continuă cursa către Palermo şi Catania.

Cu auto-trenul. Există curse de auto-tren de la Veneţia şi Roma, la Catania şi Palermo. Acest transport al maşinii cu trenul este avantajos pentru cei care nu doresc să conducă noaptea sau pe distanţe mari.

Transportul în Sicilia

Cu autoturismul. Sicilia are şosele bune, cu trafic redus, pe care se circulă uşor, această variantă oferind pe deplin posibilitatea explorării frumuseţilor insulei. Închirierea unei maşini poate fi o variantă foarte confortabilă pentru vizitarea Siciliei.

Sicilia are patru mari autostrăzi care înconjoară sau traversează insula: Catania-Palermo, Palermo-Mazara şi Catania-Noto care sunt fără taxă, iar Messina-Palermo este cu taxă.

În Palermo şi Catania, oraşe foarte aglomerate, este mai convenabil ca maşina să fie parcată în garajul hotelului şi vizitarea oraşului să se facă pe jos sau folosind mijloacele de transport în comun.

În Sicilia, indicatorul rutier triunghilar (care în România înseamnă cedează trecerea) are semnificaţia de oprire şi asigurare.

Cu trenul. În Sicilia, se călătoreşte cu trenul bine şi ieftin, dar orarul trenurilor nu poate fi luat întotdeauna de referinţă. Pe liniile principale (Messina-Palermo-Catania) sunt curse regulate şi rapide. Pe celelalte rute, cursele nu sunt atât de dese şi trenurile pot circula mai lent. Ca şi în restul Italiei, biletele trebuiesc validate în aparatele de culoare galbenă din staţiile de cale ferată.

Cu autobuzul. Reţeaua de transport cu autobuzul în Sicilia este vastă şi se călătoreşte ieftin. Principalele noduri de circulaţie sunt la Palermo şi Catania. Există curse regulate către principalele oraşe, iar către localităţile mai mici, cursele sunt cel puţin o dată pe zi.

Cazarea

În oraşele mari şi în staţiuni, Palermo, Catania, Agrigento, Taormina, Siracusa sunt hoteluri 2-4 stele, preţurile putând începe de la 35-40 euro/noapte camera de 2 persoane.

În zonele rurale se practică agroturismul, unde se oferă camere cu mic dejun sau cu pensiune completă. Unele dintre aceste case de la ţara pot oferi condiţii ca la hotel, altele pot avea dotări mai simple. Preţurile sunt convenabile.

Ce se poate vizita în Sicilia

O călătorie cuprinzătoare în Sicilia include patru destinaţii: Palermo, Taormina, Siracusa şi Agrigento, iar cele mai reprezentative locuri şi monumente de cultură sunt: insula Ortigia din Siracusa, oraşul Siracusa, palatele, bisericile şi criptele din Palermo, în special catacombele Capucinilor, Valea Templelor din Agrigento, Teatro Greco din Taormina, catedrala şi mozaicurile de la Monreale, templul doric de la Segesta, oraşul Erice, plaja de la San Vito Lo Capo, pitorescul oraş Cefalù cu catedrala sa faimoasă, insulele Eoliene (Lipari) cu vulcanul Stromboli, muntele şi vulcanul Etna, oraşul Catania, mozaicurile romane de la Piazza Armerina.

Pentru amănunte vezi articolul Ce se poate vizita în Sicilia.

De reţinut

• Nativii sicilieni vorbesc siciliana, un dialect diferit de italiana literară.

• Sicilienii nu sunt mari consumatori de alcool, având cea mai mică rată de consum din întreaga Italie. Vinurile siciliene sunt unele dintre cele mai tari din lume.

• Bucătăria siciliană are o tradiţie extrem de veche, în anul 600 î.e.n., în Siracusa aveau loc competiţii culinare. Astăzi, bucătăria siciliană este un amestec de tradiţii mediteraneene şi orientale, fiind faimoasă şi pentru gustările din bufetele sale, dar şi pentru deserturile delicioase. Sicilienii susţin că sunt inventatorii pastelor făinoase (macaroanele).

• În Sicilia, sau în insulele Eoliene, s-au turnat multe filme, cele mai renumite fiind: seria Il Padrino (The Godfather) (1972, 1974, 1990)) regizată de Francis Ford Copolla, Stromboli (1950) regizat de Roberto Rossellini şi Il Postino (The Postman) (1994) regizat de Michael Radford.

• Bineînţeles, datorită unor filme de mare succes, Sicilia este cunoscută şi pentru mafie, temuta organizaţie italiană cu origini siciliene. Localităţile Prizzi şi Corleone, la care se face referire în filmele respective, sunt mici orăşele tradiţionale din Provincia Palermo.

Mafia este un termen general, mafia siciliană numindu-se Cosa Nostra. Cuvântul mafia apare în limba italiană pe la jumătatea secolului 19, dar începuturile organizaţiei sunt foarte vechi, undeva în secolul al 12-lea, mafia fiind la origine o mişcare de rezistenţă împotriva dominaţiei Sfântului Imperiu Roman.

Până la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în timpul lui Mussolini, mafia fusese aproape distrusă în Sicilia. Dar, pentru a pregăti invazia din Sicilia din anul 1943, aliaţii au folosit informatori din rândurile mafiei siciliene.

Acest lucru a fost răsplătit ulterior prin acordarea de posturi şefilor mafiei în conducerea noului guvern militar, astfel încât după război majoritatea oraşelor siciliene erau conduse oficial de oamenii mafiei.

• Cu toate că este considerată cea mai săracă parte a Italiei, Sicilia atrage turişti de pe tot globul, germani, britanici, japonezi etc.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un mic oraş din sud-estul Mexicului, o destinaţie de top a turismului mondial pe coasta Peninsulei Yucatan din Marea Caraibelor, cu 14 km de plaje albe, o mare turcoaz şi o lume subacvatică foarte bogată.
Insula Capri este o destinaţie turistică de lux, turiştii fiind atraşi de atmosfera stilată, un amestec de peisajele frumoase, cultură şi istorie, totul învăluit de o climă blândă. Capri a fost încă din antichitate o staţiune de odihnă pentru împăraţii romani, iar de-a lungul timpului a fascinat numeroși poeți, scriitori şi artiști.
Lumbini se afla in Nepal, in apropierea granitei cu India, la poalele muntilor Himalaya. Este locul unde legenda spune ca regina Maya Devi a dat nastere lui Siddhartha Gautama, viitorul Buddha. Lumbini este unul dintre cele patru locuri centrale de pelerinaj ale buddhismului, celelalte fiind in India, la Bodh Gaya, Sarnath, Kushinagar.
City of Los Angeles, Oraşul Îngerilor, oraşul cu cei mai mulţi locuitori din California şi al doilea din Statele Unite după New York, este un important centru de cultură, afaceri, media, un centru major al televiziunii mondiale, cinematografiei şi industriei de înregistrări.
Collioure este o mica localitate pe coasta stancoasa din sudul Frantei, la 26 km de granita cu Spania. Are un mic port adapostit intr-un golf linistit, unde Pirineii intalnesc Marea Mediterana, si un climat insorit, racorit de vantul Tramontana ce bate din nord.
Santiago, sau Santiago de Chile, capitala statului Chile şi cel mai mare oraş al ţării. este situat la o înălţime de 520 metri, pe câteva dealuri şi este străbătut de râul Mapocho. Este aproape de Anzi şi în acelaşi timp de plajele de la Oceanul Pacific.