Destinaţii

Los Angeles, California, Statele Unite

GH. MĂNOIU

City of Los Angeles, Oraşul Îngerilor, oraşul cu cei mai mulţi locuitori din California şi al doilea din Statele Unite după New York, este un important centru de cultură, afaceri, media, un centru major al televiziunii mondiale, cinematografiei şi industriei de înregistrări.



Los Angeles. Foto: Thomas Pintaric/Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Este clasat al şaselea Oraş Global din lume. Ca produs metropolitan brut, este al treilea din lume după zonele metropolitane Greater Tokyo şi New York.

Puţină istorie

Zona de coastă din Los Angeles a fost locuită cu mii de ani în urmă de triburile de indieni Tongva şi Chumash. O aşezare în zonă a fost numit iyáangẚ - locul stejarului otrăvit.

Exploratorul portughez Juan Rodríguez Cabrillo a revendicat zona pentru Imperiul spaniol în 1542. Gaspar de Portola şi misionarul franciscan Juan Crespí au ajuns aici pe data de 2 august 1769. În 1771, călugărul franciscan Junipero Serra a ridicat clădirea Misiunii San Gabriel Arcángel, prima misiune în zonă.

Pe 4 septembrie 1781, un grup de patruzeci şi patru de colonişti cunoscuţi sub numele de "Los Pobladores" au fondat oraşul numit "El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de Los Angeles del Río de Porciúncula". Aceasta este considerată data de naştere a oraşului.

Devine parte a Mexicului in 1821, după Războiul Mexican de Independenţă. În 1848 devine parte a Statelor Unite, odată cu toată California, ca urmare a războiului dintre Mexic şi Statele Unite.

Pe 3 aprilie 1850 devine municipalitate. În 1876 calea ferată ajunge aici, în 1892 se descoperă petrol, în 1923 produce un sfert din producţia mondială de petrol. În 1910 anexează Hollywood-ul. Până în 1921, mai mult de 80 la sută din industria mondială de film a fost concentrată în Los Angeles.

Cum ajung la Los Angeles

Cu avionul. Los Angeles International Airport este principalul aeroport ce deserveşte oraşul şi al şaselea cel mai aglomerat din lume. Cele mai multe companii care închiriază maşini îşi au sediul lângă aeroport.

Alte aeroporturi sunt: LA/Ontario International Airport, Bob Hope Airport, Long Beach Airport, John Wayne Airport, Van Nuys Airport. Acestea sunt mai puţin aglomerate. Din cauza blocajelor în trafic, este recomandat să alegeţi aeroportul cel mai apropiat de destinaţia finală.

Cu trenul. Los Angeles este deservit de trenurile de pasageri inter-city ale companiei Amtrak. Principala stație de cale ferată din oraş este Union Station, 800 N. Alameda St., la nord de centrul oraşului. Compania oferă servicii spre San Diego, San Francisco, Seattle. Există curse zilnice către Chicago prin Albuquerque şi Kansas City şi de trei ori pe săptămână spre New Orleans prin Tucson şi San Antonio.

În subsolul Union Station se află o staţie de metrou, iar taxiurile sunt disponibile la ieşirea din vest. În apropiere se află Centrul Civic, Chinatown şi Little Tokyo.

Cu vaporul. Portul oraşului, Los Angeles Harbor, este situat în San Pedro Bay, la 32 km sud de Downtown. Există, de asemenea, porturi non-industriale mai mici de-a lungul liniei de coastă. Long Beach dispune de un terminal Carnival Cruise Lines.

San Pedro are terminale pentru toate liniile majore de croazieră, cu excepţia Carnival. Serviciul de transport de pasageri cu feribotul de la San Pedro spre oraşul Avalon pe Santa Catalina Island este furnizat de către Catalina Express.

Cu autobuzul. Printre cele mai importante autostrăzi care conectează LA cu restul naţiunii sunt Interstate 5, care merge spre sud prin San Diego la Tijuana, în Mexic, și la nord prin Sacramento, Portland şi Seattle la graniţa canadiană; Interstate 10, cea mai sudică autostradă Est-Vest, coastă-la-coastă Interstate Highway din Statele Unite, merge spre Jacksonville, Florida; US Route 101 care merge spre California Central Coast, San Francisco, Redwood Empire şi zonele de coastă din Oregon şi Washington.

Serviciile de autobuze intercity Greyhound, Megabus, BoltBus, conectează Los Angeles cu San Francsico, San Jose, Oakland şi Las Vegas. TUFESA Bus Lines leagă oraşul de Mexic. Greyhound Lines operează mai multe posturi în oraş. Terminalul Greyhound este la adresa 1716 East 7th Street.

Coordonate GPS

34° 03′ nord
118° 15′ vest

Clima

Los Angeles are un climat subtropical mediteranean. Cele mai multe zile sunt însorite, doar 35 de zile pe an au ploi în cantitate măsurabilă.

Temperaturile medii anuale sunt cuprinse între 19°C şi 24°C ziua şi 14°C noaptea. Ianuarie este cea mai rece lună a anului, iar august este cea mai călduroasă. Temperatura medie anuală a apei este 17°C, cu 14°C în ianuarie şi 20°C în august.

Verile sunt calde, uneori fierbinţi şi aduc smogul murdar. Iernile sunt blânde şi aduc cea mai mare parte dintre precipitaţiile anuale. Zona de coastă este puţin mai rece şi vara. În Los Angeles apare fenomenul de microclimat, ce cauzează variaţii extreme ale temperaturii în zone apropiate.

Din cauza poziţiei, a portului şi a autovehiculelor, Los Angeles se confruntă cu poluarea sub forma smogului. Sezonul de smog se întinde din mai până în octombrie.

Condiţiile meteo la zi le puteţi consulta în articolul Vremea la Los Angeles, California.

Transportul în Los Angeles

Traficul rutier din Los Angeles este cel mai aglomerat din Statele Unite, dar timpul de călătorie mediu pentru navetişti este mai mic decât în alte oraşe. Ore de vârf în trafic sunt dimineaţa între 5 şi 10, iar după-amiaza între 15 şi 19, dar se poate prelungi, mai ales în zilele de vineri.

Gropile de pe partea carosabilă sunt o problemă în Los Angeles şi provoacă daune la toate tipurile de vehicule.

În oraş există un sistem extensiv de linii de autobuz, de metrou şi de metrou de suprafaţă, operat de LACMTA.

Liniile de autobuz sunt cele mai folosite pentru deplasări şi sunt portocalii, cele rapide sunt roşii şi încep cu 7, liniile express sunt albastre şi încep cu 9. Foothill Transit operează un sistem de autobuz rapid de tranzit.

Sistemul de metrou are 117 km de cale ferată, împărţită în trei linii, Galbenă, Albastră şi Verde la metroul de suprafaţă şi două linii, Roşu şi Purpuriu la cel subteran.

Sistemul conectează zonele dispersate ale metropolei, inclusiv Long Beach, Pasadena, Norwalk, El Segundo, North Hollywood, şi Downtown Los Angeles.

Există piste pentru biciclete, dar acest trafic este restrâns.

Ce se poate vizita în Los Angeles

Obiectivele de văzut în Los Angeles sunt: Walt Disney Concert Hall, Cathedral of Our Lady of the Angels, Angels Flight, Kodak Theatre, Griffith Observatory, Getty Center, Getty Villa, Los Angeles Memorial Coliseum, Los Angeles County Museum of Art, Grauman's Chinese Theatre, Hollywood Sign, Bradbury Building, Hollywood Boulevard, Capitol Records Building, Los Angeles City Hall, Hollywood Bowl, Theme Building, Battleship USS Iowa, Watts Towers, Staples Center, Dodger Stadium, La Placita Olvera, Olvera Street.

De ştiut

Ora oficială în Los Angeles este UTC-8, vara UTC-7, iar numărul pentru situaţii de urgenţă este 911.

Oraşul este împărţit în peste 80 de districte şi cartiere, multe fiind comunităţi încorporate. În general, oraşul este împărţit în următoarele zone: Downtown Los Angeles, East Los Angeles şi Northeast Los Angeles, South Los Angeles, Harbor Area, Greater Hollywood, Wilshire, Westside, San Fernando şi Crescenta Valleys.

Unele comunităţi binecunoscute în Los Angeles sunt: West Adams, Watts, Leimert Park, Baldwin Hills, Venice, Downtown Financial District, Silver Lake, Hollywood, Koreatown, Westwood şi zona bogată din Bel Air, Benedict Canyon, Hollywood Hills, Los Feliz, Hancock Park, Pacific Palisades, Century City şi Brentwood.

Los Angeles ocupă o suprafaţă de 1302 km pătraţi, cu un perimetru de 550 km. Cel mai înalt punct al oraşului este Mount Lukens de 1547 metri.

Din cauză că pe aici trece falia San Andreas, oraşul este des lovit de cutremure. Cele mai cunoscute au avut loc în 1933, 1971, 1987, 1994. O parte din oraş este vulnerabilă la tsunami.

Cu 841 de muzee şi galerii, este primul oraş din lume în ceea ce priveşte numărul de muzee pe cap de locuitor.

Pentru cumpărături cele mai vizitate sunt mall-urile Hollywood & Highland, Grove, Beverly Center. De asemenea străzile Larchmont Blvd, Melrose Avenue.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Collioure este o mica localitate pe coasta stancoasa din sudul Frantei, la 26 km de granita cu Spania. Are un mic port adapostit intr-un golf linistit, unde Pirineii intalnesc Marea Mediterana, si un climat insorit, racorit de vantul Tramontana ce bate din nord.
Santiago, sau Santiago de Chile, capitala statului Chile şi cel mai mare oraş al ţării. este situat la o înălţime de 520 metri, pe câteva dealuri şi este străbătut de râul Mapocho. Este aproape de Anzi şi în acelaşi timp de plajele de la Oceanul Pacific.
Peisajele exotice, marea cu apa limpede şi plajele minunate, clima excelentă, mâncarea bună şi lumea prietenoasă, fac ca milioane de turişti să aleagă ca destinaţie insulele greceşti.
Linz este capitala provinciei Austria Superioară şi al treilea oraş ca mărime din Austria. Este situat pe ambele maluri ale Dunării, într-un peisaj străjuit de dealuri, la 30 km de graniţa cu Cehia.
Berlinul este una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii. Este cunoscut pentru arta si cultura sa, pentru muzeele, teatrele si artele contemporane, pentru festivalurile sale, arhitectura diversa, viata de noapte, si mai ales, pentru inalta calitate a vietii. O treime din suprafata orasului este compusa din paduri, parcuri, gradini, lacuri si rauri.
Miami este un oraş situat pe coasta atlantică, în sud-estul statului Florida şi este cea mai populată metropolă din sud-estul Statelor Unite după Washington D.C., cel mai bogat oraş din Statele Unite şi al cincelea cel mai bogat oraş din lume, în ceea ce priveşte puterea de cumpărare.