Destinaţii

Miami, Florida, Statele Unite

GH. MĂNOIU

Miami este un oraş situat pe coasta atlantică, în sud-estul statului Florida şi este cea mai populată metropolă din sud-estul Statelor Unite după Washington D.C., cel mai bogat oraş din Statele Unite şi al cincelea cel mai bogat oraş din lume, în ceea ce priveşte puterea de cumpărare.



Miami. Foto: Marc Averette/Wikipedia (CC BY-SA 1.0)


Miami este un centru important în finanţe, comerţ, cultură, mass-media, divertisment, artă şi comerţ internaţional, clasificat ca un Alpha World City în 2012. Miami este poreclit "capitala Americii Latine" şi este al doilea oraş din SUA din punct de vedere al numărului vorbitorilor de limbă spaniolă.

Puţină istorie

Zona Miami a fost locuită de mii de ani de populaţiile indigene. Populatia Tequestas a ocupat zona pentru o mie de ani înainte de a veni europenii. Un oraş indian cu sute de locuitori, datând din 500-600 î.Hr. a fost localizat la gura de vărsare a râului Miami.

În 1566 exploratorul Pedro Menéndez de Aviles, a revendicat regiunea pentru Spania. O misiune spaniolă a fost construită un an mai târziu, în 1567. Spania şi Marea Britanie au stăpânit alternativ Florida, iar Spania a cedat-o Statelor Unite în 1821.

La sfârşitul secolului al 19-lea, rapoartele descriu zona ca o sălbăticie promiţătoare. Marele îngheţ din 1894-1895 a grăbit creşterea zonei Miami, deoarece culturile de aici au fost singurele din Florida care au supravieţuit.

Miami a fost declarat oficial oraş pe 28 iulie 1896, cu o populaţie de peste 300 de persoane şi numit după râul Miami din apropiere, derivat din Mayaimi, numele istoric al lacului Okeechobee.

La inceputul secolului 20, locuitorii din regiunile nordice au fost atraşi aici de investiţiile ieftine şi oraşul a prosperat. Apoi, colapsul boomului terenurilor, urganul din 1926 şi Marea Recesiune din 1930 au încetinit dezvoltarea. Războiul a adus aici o bază navală şi creşterea populaţiei. După 1959, mulţi cubanezi bogaţi şi-au căutat refugiul aici.

În anii 1980 şi 1990, Florida de Sud este erodată de probleme sociale legate de războaiele drogurilor, imigraţia din Haiti şi restul Americii Latine, precum şi de distrugerile pe scară largă făcute de uraganul Andrew. Miami şi zona metropolitană a crescut de la o mie de locuitori la aproape cinci milioane şi jumătate de locuitori în doar 110 ani (1896-2006).

Cum ajung la Miami

Cu avionul. Miami International Airport se află la vest de oraş într-o zonă suburbană. Este un nod important pentru traficul între America de Nord, Caraibe şi America Latină. Transportul public include un serviciu de transfer gratuit la staţia de Tri-Rail din apropiere, precum şi la metrou şi Metromover. Cea mai bună opţiune este de a lua un taxi de la aeroport sau de a închiria o maşină. Autobuzul expres 150 merge către Miami Beach.

Opa-Locka Executive este un aeroport folosit pentru zborurile de afaceri şi curse în zona Miami cu taxi aerian şi charter privat.

Fort Lauderdale International Airport este la 25-40 de minute nord de Miami, în funcţie de trafic şi nu are decât puţine rute internaţionale.

Transportul public este disponibil la aeroporturile Miami şi Fort Lauderdale. Trenurile Tri-Rail conectează West Palm Beach, Boca Raton, Fort Lauderdale şi Miami. Cel mai ieftin mod de a ajunge la Miami este de a lua #1 Broward County Bus spre Aventura Mall şi apoi transfer la autobuzul S Miami-Dade pentru centrul oraşului Miami, prin South Beach.

Cu trenul. Amtrak's Silver Service operează două trenuri pe zi la Miami din New York City, Washington, DC, şi din alte oraşe de-a lungul Coasta de Est. Călătoria de la New York durează aproximativ 24 de ore, dar întârzie adeseori.

Cu maşina. Există trei autostrăzi principale care ajung în Miami: I-95 trece de-a lungul coastei atlantice a Statelor Unite şi se termină în Miami, I-75 vine din vestul mijlociu al Statelor Unite şi trece prin Atlanta şi Tampa înainte de a se termina în Miami, Turnpike este un drum cu taxă din Florida, util pentru cei care vin de la Orlando, iar US Highway 1, trece prin Florida Keys până la Key West. Este singura cale spre Sud.

Cu autobuzul. Compania Greyhound are staţia la 4111 NW 27th Street, în apropiere de Aeroportul Internaţional, iar compania RedCoach are autobuze cu plecare şi sosire la Terminalul Sud al Aeroportului Internaţional. Asigură curse spre diferite oraşe din Florida şi Georgia. Compania Megabus are curse de la Orlando şi Tampa. Autobuzele opresc în centrul oraşului Miami, într-o parcare de la 600-642 NE 1st Ave, de asemenea şi la Aeroportul Internaţional, Terminalul Sud.

Coordonate GPS

25° 47′ nord
80° 13′ vest

Clima

Miami are o climă tropicală musonică, cu veri fierbinţi şi umede, cu ierni scurte, calde şi cu un sezon uscat. Ianuarie are o temperatura medie de 19,6°C şi foarte rar scade sub 2°C.

Sezonul umed incepe în luna mai şi se încheie la mijlocul lunii octombrie, cu temperaturi de 29-35°C. Vremea la zi şi prognoza meteo o puteţi consulta vizitând pagina Vremea la Miami, Florida.

Sezonul uraganelor se întinde în mod oficial de la 1 iunie, până la 30 noiembrie, cu un vârf între mijlocul lui august şi sfârşitul lui septembrie. Nici tornadele nu sunt excluse, deşi sunt rare.

Transportul în Miami

Sistemul public de transport din Miami este diversificat şi extins, astfel că nu este nevoie de maşină pentru deplasare în orice punct comercial sau atracţie turistică.

Autobuzul. Sistemul de autobuz din Miami acoperă întreaga zonă şi se conectează la liniile de autobuz care deservesc Broward County şi zona Greater Fort Lauderdale. Autobuzul Route S leagă centrul oraşului Miami de Miami Beach şi are capătul cursei la Avenutra Mall în Miami-Dade.

Metroul. Este un singur sistem feroviar care deserveşte Miami şi oraşele din jur. Are o lungime a liniilor de 22,4 km cu 22 de staţii. Conectează mai multe zone de interes turistic. Operează între ora 5 dimineaţa şi miezul nopţii. Este suplinit de un autobuz care deserveşte toate staţiile de metrou peste noapte, oferind în mod eficient serviciu de 24 de ore.

Tariful pentru o singură cursă pe Metrou şi Metrobus este de 2 dolari pe călătorie.

Centrul oraşului Miami este deservit de un sistem de transport cunoscut sub numele de Metromover, care se conectează la metrou, la două staţii de la Government Center în districtul de afaceri central şi la Brickell Station în Brickell. Metromover este gratuit şi este cea mai eficientă cale pentru a vă deplasa în jurul zonei Downtown Miami.

Taxiul. Taxiurile sunt în general scumpe, cu un cost suplimentar de 2,50 dolari pentru pornire. Serviciul este disponibil în districtele Miami-Dade County, Broward, Palm Beach şi Monroe. Pentru o locaţie din afara acestor patru districte, trebuie negociat un preţ şi trebuie anunţată compania de taxi. Conducătorii auto pot refuza să conducă în afara zonei metropolitane.

De obicei trebuie sunat la o companie de taxi şi solicitată cursa. Taxiurile operate de marile companii nu opresc pentru a îmbarca pasageri din locaţii aleatorii, din motive juridice şi de siguranţă, cu excepţia MAI, Portului Miami şi a staţiilor de tren. Deoarece unii şoferi, care nu aparţin companiilor de taxi, nu urmează această regulă, se poate încerca, făcând semn unui taxi din stradă. O excepţie importantă de la această regulă este secţiunea South Beach din Miami Beach. Toţi şoferii de taxi trebuie să aibă o licenţă valabilă pusă la vedere.

Maşinile închiriate şi autoturismul personal. În Miami, închirierile auto sunt ieftine în comparaţie cu alte oraşe mari din SUA.

Drumurile de suprafaţă din Miami sunt de obicei uşor de urmărit, fiind concepute în jurul unui sistem grilă, în care cele mai multe drumuri sunt numerotate în funcţie de distanţa faţă de centrul oraşului. Cele două axe principale sunt Miami Avenue, de la nord la sud şi Flagler Street de la est la vest.

Miami are patru autostrăzi principale. În plus față de I-95 și Turnpike, sunt autostrăzile de stat 836, cunoscută sub numele de Dolphin Expressway şi 826, cunoscută sub numele de Palmetto Expressway.

Şoferii din zonă sunt deosebit de agresivi, aşa că este de dorit o abordare pasivă în trafic. Limitele de viteză afişate sunt ignorate de majoritatea şoferilor, în special pe drumurile mari, cu limite de viteză mai mici.

Ce se poate vizita în Miami

Cele mai vizitate obiective turistice în Miami sunt Star Island, Frost Art Museum, Lowe Art Museum, Venetian Pool, Vizcaya Museum and Gardens, Fairchild Tropical Botanical Garden, Fruit and Spice Park, Robert is Here Fruit Stand and Farm, Haulover Beach, Oleta River State Recreation Park, Zoo Miami, Jungle Island, Miami Seaquarium, Matheson Hammock Marina şi Ancient Spanish Monastery.

Cumpărături

Cele mai cunoscute zone pentru cumpărături sunt: Collins Avenue, între străzile 15 şi 3, şi Lincoln Road în South Beach.

Centrele de cumpărături sunt: Aventura Mall în 19501 Biscayne Blvd, Bal Harbour Shops în 9700 Collins Ave, Bayside Marketplace în 401 Biscayne Blvd, CocoWalk în 3015 Grand Ave, Dadeland Mall în 7535 North Kendall Dr, Dolphin Mall în 11401 Northwest 12th St, The Falls în 8888 Howard Dr, Lincoln Road Mall pe Lincoln Rd, Shops at Sunset Place în 5701 Sunset Dr, Miami International Mall în 1455 NW 107th Ave,

Pentru textile, majoritatea magazinelor care nu sunt în centrele mari, se află în South Beach, pentru cosmetice, în Sephora în 721 Collins Ave, M*A*C în 650 Collins Ave, iar pentru muzică si aparatură electronică, Uncle Sam’s Music, 1141 Washington Ave.

Activităţi

Pasionaţii de festivaluri pot participa în Miami la Ultra Music Festival, Calle Ocho, Carnaval Miami, Miami Fashion Week, South Beach Wine & Food Festival, Winter Music Conference, Independence Day şi la King Mango Strut.

De ştiut

Ora oficială în Miami este UTC-5, iar vara UTC-4. Numărul de urgenţă este 911.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Florenţa este capitala regiunii italiene Toscana. A dominat timp de 250 de ani viaţa politică, economică şi culturală a Europei. Florenţa atrage anual milioane de turişti datorită numeroaselor piețe elegante, palate renascentiste, academii, parcuri, grădini, biserici, mânăstiri, muzee, galerii de artă și ateliere.
Situată in Marea Mediterană, Mallorca, sau Majorca, este cea mai mare insulă din Arhipelagul Baleare, o regiune autonomă a Spaniei. Este o destinaţie de vacanță extrem de populară.
Sainte-Maxime este o localitate invecinata cu Saint-Tropez, situata in partea de nord a Golfului Saint-Tropez. A fost fundata in jurul anului 1000 e.n. de calugarii din Insulele Lerins din apropierea localitatii Cannes.
Cascais este un oras pe coasta stancoasa din Estoril, cunoscuta si ca Riviera Portugheza, la 30 km vest de Lisabona. Multa lume care viziteaza Lisabona prefera sa stea in afara orasului si se cazeaza aici.
Valencia este al treilea oraş ca mărime din Spania. Aici s-au născut Papa Alexandru VI, Papa Callixtus III, regele Alfonso III, regele James II de Aragon, scriitorul Vicente Blasco Ibáñez, arhitectul Santiago Calatrava şi compozitorul Joaquin Rodrigo.
Amsterdam, cunoscut şi ca "Veneţia Nordului" este unul dintre centrele financiare importante ale Europei şi un oraş al afacerilor, surclasat în Europa doar de Londra, Paris, Frankfurt şi Barcelona.