Destinaţii

Amsterdam, Olanda

GH. MĂNOIU


Canalul Reguliersgracht, seara. Foto: Massimo Catarinella/Wikimedia


Amsterdam, cunoscut şi ca "Veneţia Nordului" este capitala Olandei (deşi o serie de instituţii oficiale îşi au sediul la Haga), un oraş mare, cu mai mult de un milion de locuitori.

Este unul dintre centrele financiare importante ale Europei şi un oraş al afacerilor, surclasat în Europa doar de Londra, Paris, Frankfurt şi Barcelona.

Este situat în partea de nord a Olandei, într-una dintre cele mai mari aglomerări urbane din Europa, Randstad, formată din Amsterdam, Rotterdam, Haga şi Utrecht, cu o populaţie de peste şapte milioane.

Aici s-au născut sau au trăit Baruch Spinoza, Rembrandt van Rijn, Anne Frank.

Cartierele Amsterdam-ului sunt: Centrul vechi, Inelul de canale (Singel, Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht, Lijnbaansgracht, Singelgracht), Jordaan, Plantage, Sud, Vest, Nord, Est, Bijlmer.

Zona cea mai veche este Wallen. Waterlooplein este vechiul cartierul evreiesc, iar Grachten sunt canalele medievale care înconjoară zona centrală a oraşului. Jordaan şi de Pijp sunt dincolo de canale şi formează zona muncitorească.

Tot dincolo de canale sunt Museumplein, zona cu principalele muzee, Vondelpark, parcul din secolul al 19-lea şi Plantage cu grădina zoo. Câteva secţiuni din oraş şi din zona urbană din jur sunt poldere (porțiuni joase de uscat): Aalsmeer, Bijlmermeer, Haarlemmermeer şi Watergraafsmeer.

Puţină istorie

Amsterdam a fost înfiinţat ca mic sat de pescari în secolul al 12-lea, prima atestare a numelui fiind din 27 octombrie 1275.

Peste el trece războiul cu Spania care aduce independenţa Olandei. Ca urmare a politicii de toleranţă, aici se stabilesc toate religiile sau grupurile persecutate în alte ţări.

A devenit un centru comercial important în secolul al 17-lea în timpul Epocii de Aur a Amsterdamului. Aici a apărut prima bursă în biroul Companiei Indiilor de Est şi societăţile mixte, care au dat naştere mai târziu capitalismului modern.

Prosperitatea oraşului intră în declin în secolele 18 şi 19. Sfârşitul secolului al 19-lea înseamnă o noua Epocă de Aur. Apare canalul Amsterdam-Rin şi canalul spre Marea Nordului, multe dintre muzee şi gara.

În secolele 19 şi 20, oraşul se extinde în toate direcţiile. Canalele Herengracht, Keizersgracht şi Prinsengracht intră pe lista UNESCO World Heritage.

Cum ajung la Amsterdam

Cu avionul. Amsterdam Airport Schiphol este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume. Este situat la 15 km sud-vest de oraş.

Staţia de tren de la Schiphol este în subteran, în sala principală a aeroportului. De la Schiphol este tren direct la Amsterdam Central Station. Durata cursei este de 20 minute şi costul unui bilet este 3,9 euro pentru tichetele cumpărate de la automate.

Sunt două trenuri care merg spre Amsterdam: unul opreşte la Amsterdam Central Station (Amsterdam CS), celălalt la Amsterdam Zuid (Amsterdam Sud). În perioada de vârf circulă 4-5 trenuri pe oră, iar în week-end o dată pe oră. Trenurile circulă toată noaptea.

Autobuzul 197 opreşte in centrul oraşului. O călătorie durează 30 de minute şi costă 2,38 euro sau 4 euro dacă biletul este cumpărat in autobuz. Cursele sunt la fiecare 15 minute ziua, iar de la miezul nopţii până la ora 5 dimineaţa se ia autobuzul de noapte N97 care circulă o dată pe oră şi costa 4 euro.

Taxiul are preţuri mari, cam 40-50 euro, dar in funcţie de trafic poate fi şi dublu.

Transportul cu microbuze spre mai mult de 100 de hoteluri din centrul oraşului este asigurat de Connexxion Hotel Shuttle. Maşinile au 8 locuri şi pleacă la 30 de minute între orele 6:00 şi 21:00. Costul cursei este 15,5 euro sau 25 euro cu retur.

De la Schiphol se pot închiria autoturisme între orele 6:00 şi 23:00 în fiecare zi. Autostrada A4 duce direct de la aeroport la inelul A10 din jurul oraşului în 10 minute.

Cu trenul. Amsterdam este deservit de zece staţii de cale farată: Sloterdijk, Zuid, Amstel, Bijlmer ArenA, Lelylaan şi Amsterdam Centraal sunt interurbane, iar RAI, Holendrecht, Muiderpoort şi Science Park sunt staţii locale.

Amsterdam Centraal este şi gară internaţională, care asigură legături cu Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Polonia, Rusia şi Elveţia.

Cu autobuzul. Cele mai multe linii de autobuz internaţionale sunt afiliate la Eurolines, care are terminalul la Amstel Station. De regulă circulă un autobuz pe zi pe rutele externe.

Compania Megabus operează două curse pe zi de la Londra şi Paris la Amsterdam, cu oprire la Zeeburg Park şi Ride Coach Park, în estul oraşului.

Cu vaporul. Portul Passenger Terminal Amsterdam este aproape de centru, dar este numai pentru nave de croazieră.

IJmuiden este cel mai apropiat port pentru feribot şi face legatura cu Newcastle-upon-Tyne în Marea Britanie.

Cu autoturismul. Inelul autostrăzii A10 înconjoară oraşul şi îl leagă de reţeaua naţională olandeză de autostrăzi. Nodurile de pe A10 permit transferul pe cele 18 drumuri ale oraşului, numerotate de la S101 la S118. S100 este o centură mică care înconjoară centrul oraşului.

Autostrada A1 vine din Est, Germania, autostrada A2 vine din Vest, Belgia şi autostrada A4 vine de la Haga. Limita de viteză pe autostrăzi este 130 km/h. Pe A10 limita este 100 km/h şi 80km/h în sectorul vestic.

Este de preferat să se evite intrarea în centrul oraşului cu maşina, fiindcă traficul este aglomerat şi locurile de parcare scumpe şi greu de găsit. De pe A10 se urmează semnele către P+R (P+R Zeeburg către Est, P+R ArenA către Sud-Est, P+R Olympisch Stadion către Sud şi P+R Sloterdijk către Vest). Acolo se poate parca şi se ia transportul urban către centru. Taxa de parcare este 8 euro pe zi şi transportul către centru pentru maximum 5 persoane este inclus.

Coordonate GPS

52° 22′ Nord
4° 54′ Est

Clima

Clima este oceanică, puternic influenţată de Marea Nordului. Ianuarie şi februarie sunt cele mai reci luni, cu minime în jurul valorii de -1°C şi maxime de 5°C.

Iulie şi august sunt cele mai calde luni, cu o temperatură medie de 22°C. Dacă intenţionaţi să faceţi o călătorie puteţi vedea cum va fi vremea la Amsterdam.

Transportul în Amsterdam

În centrul oraşului, circulaţia auto este cu sens unic sau interzisă pe multe străzi, iar taxa de parcare este foarte mare. Centrul este destul de mic şi se poate ajunge pe jos cam la orice destinaţie, într-o jumătate de oră.

Există şaisprezece linii de tramvai şi patru de metrou. OV-chipkaart este cardul de călătorie pe transportul public. Pentru vizitatori, cel mai util este biletul emis pentru 1, 24, 48 sau mai multe ore şi cu care se poate călători pe tramvai, metrou şi serviciile de autobuze GVB. Aceste bilete costă între 7,5 euro pentru 24 de ore şi 32 euro pentru 168 de ore.

Trei linii de feribot sunt gratuite pentru pietoni şi biciclişti spre Amsterdam-Noord, peste râul IJ. Pleacă o data la 7 minute de lângă Centraal Station.

Canalele sunt parcurse de taxiuri, autobuze pe apă, bărci electrice. Există servicii de închiriere pentru ambarcaţiuni.

Amsterdamul este patria bicicletelor. Există posibilitatea de a închiria biciclete, iar peste tot sunt piste speciale. Taxa de închiriere este de 9 până la 20 euro pe zi. Totuşi, pentru cine nu cunoaşte cum se circulă aici, este destul de greu.

Taxiul nu este recomandat decât dacă se cunoaşte drumul spre destinaţie şi se poate indica şoferului direcţia. Este foarte scump şi se conduce destul de periculos.

Ce se poate vizita în Amsterdam

Centrul oraşului este format din 90 de insule legate de 400 de poduri, unul dintre cele mai mari centre istorice din Europa, cu 7000 de clădiri istorice înregistrate. În Evul Mediu, clădirile erau construite din lemn şi doar câteva s-au păstrat.

Cele mai vizitate puncte de atracţie sunt: Canalele din Amsterdam, Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Flower Market, Albert Cuyp Market, Vondelpark, Stedelijk Museum, Hermitage Amsterdam, Dam Square, Amsterdam Museum, Concertgebouw, Oude Kerk, het Houten Huys, Westerkerk, Royal Palace of Amsterdam, Amsterdamse Bos, Rembrandthuis.

Amănunte privind obiectivele turistice din Amsterdam în articolul Ce se poate vizita în Amsterdam.

De ştiut

Codul telefonic pentru Olanda este 31, iar pentru Amsterdam 020. Timpul zonal este UTC+1, vara UTC+2 iar codul poştal este 1000-1109.

Numele oraşului Amsterdam derivă de la numele râului Amstel. Oraşul are peste 1500 de poduri. Statutul de capitală este dat prin constituţie, iar guvernul Olandei are sediul la Haga.

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Amsterdam-ul este primăvara, când înfloresc lalelele. Majoritatea populaţiei vorbeste limba engleză ca a doua limbă.

Coffeeshop nu înseamnă cafenea, ci un local unde se consumă şi se vând drogurile legalizate, marijuana şi haşisul. Café este cafeneaua cunoscută la noi, unde poţi lua cafea sau bere.

Amsterdamul este faimos pentru viaţa de noapte. De fapt, toată istoria sa este marcată de non-conformism, toleranţă şi libertinism.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ibiza este o insulă din Marea Mediterană care, alături de Mallorca, Menorca, Formentera şi mai multe insule mai mici, formează arhipelagul şi comunitatea autonomă a Insulelor Baleare din Spania.
Montreal este un oraş din provincia canadiană Quebec, al doilea ca mărime din Canada şi al treilea UNESCO City of Design din lume, după Berlin şi Buenos Aires. Este al doilea cel mai mare oraş din lume în care se vorbeşte franceza, după Paris.
Viena, asa cum o vede un ochi grabit, si momentele istorice care au marcat istoria Austriei, de la primele asezari umane si pana la proclamarea Republicii.
Bock este un promontoriu în colţul de nord-est al districtului istoric vechi din oraşul Luxemburg. O combinaţie de fortificaţie naturală dată de turnul stâncos ce se ridică deasupra râului Alzette, care îl înconjoară din trei părţi şi fortificaţii construite de oameni, numită şi Gibraltarul Nordului.
Madridul este cunoscut pentru patrimoniul sau cultural si artistic, mancarea foarte buna si viata de noapte foarte animata. A fost construit pe ruinele fortului maur Magerit, la altitudinea de 650 m, fiind capitala europeană situată la cea mai mare altitudine.
Roma este unul dintre cele mai importante orase turistice din lume, in special datorita vestigiilor arheologice si lucrarilor artistice inestimabile. Este un oras plin de muzee, palate, bazilici, piete, fantani arteziene si monumente celebre.