Destinaţii

Montreal, Canada

GH. MĂNOIU

Montreal este un oraş din provincia canadiană Quebec, al doilea ca mărime din Canada şi al treilea UNESCO City of Design din lume, după Berlin şi Buenos Aires. Este al doilea cel mai mare oraş din lume în care se vorbeşte franceza, după Paris.



Marché Bonsecours. Foto: AnnaKucsma/Wikipedia (CCA-SA 3.0)


A fost numit iniţial Ville-Marie, sau City of Mary, apoi a primit numele după muntele Royal, dealul cu trei vârfuri din inima oraşului. Oraşul se ridică pe insula Montreal şi alte câteva insule mai mici, dintre care cea mai mare este Île Bizard.

Puţină istorie

Populaţiile native au ocupat insula Montreal încă de acum 4000 de ani, au cultivat porumb şi au construit sate fortificate, unul dintre ele fiind Hochelaga.

În 1642 ajung aici primii colonişti francezi, iar în 1689 incep luptele cu nativii Iroquois, aliaţi ai englezilor. În 1705, teritoriul canadian, colonie franceză, se predă Marii Britanii după războiul de şapte ani. Montreal devine oraş în 1832, iar din 1844 până în 1849 este capitala provinciei Canada.

În 1951 populaţia atinge un milion. În 2002, oraşul se uneşte cu alte 27 de municipalităţi din apropiere, creând un singur oraş care acoperă toată insula Montreal. In 2006, o parte dintre municipalităţi decid să se retragă din uniune.

Cum ajung la Montreal

Cu avionul. Montreal are două aeroporturi internaţionale, unul numai pentru pasageri, celălalt pentru marfă. Pierre Elliott Trudeau International Airport, cunoscut şi ca Dorval Airport, asigură traficul comercial de pasageri. Este situat la vest de centrul oraşului, pe Expressway (Autoroute) 20. Din centrul oraşului până la aeroport se face cam o oră şi o cursă cu taxiul costă cam 40 dolari. Autobuzul expres 747 face legătura între centru şi aeroport 24 de ore pe zi şi o cursă costă 10 dolari.

Plattsburgh International Airport şi Burlington International Airport, ambele în SUA, se află la două ore de Montreal. Adirondack Trailways şi Greyhound asigură servicii de autobuz spre Montreal. În partea de nord a oraşului se află Mirabel International Airport ce asigură traficul de marfă şi unele servicii pentru pasageri.

Cu trenul. Montreal Central Station este gara centrală în care ajung toate trenurile. VIA Rail oferă servicii de transport feroviar pe coridorul aglomerat Quebec-Ontario, către alte oraşe în Canada, Quebec City şi Toronto. Amtrak, sistemul feroviar naţional de călători al SUA are curse zilnice din Montreal către New York. Alte companii feroviare leagă oraşul Montreal de Port of Montreal, Buckingham, Halifax şi Vancouver.

Cu maşina. Pentru a ajunge în Montreal din Toronto se intră pe Autostrada 401 şi după 5 ore se ia Autoroute 20. Din Ottawa pentru Montreal se intră pe Autostrada 417 se fac 2 ore până în Montreal, iar din Quebec City se fac 3 ore pe Autoroute 40 sau Autoroute 20.

Cu autobuzul. Există un serviciu dezvoltat de legături cu Ontario, Quebec, New York, Vermont şi Maine. Autobuzele sosesc şi plecă din Station Centrale d'autobus, 505 boulevard de Maisonneuve est. Compania Greyhound Lines are zilnic trei curse directe şi Adirondack Trailways două, din New York.

Coordonate GPS

45° 30′ nord
73° 34′ vest

Clima

Montreal are o clima de tranziţie. Verile sunt umede, calde spre fierbinţi, cu o medie de temperatură de 21 până la 22°C în iulie, deseori atingând 30°C. Iernile sunt reci, cu zăpadă, vânt, îngheţ, cu temperaturi medii de la -9 la −10,5°C în ianuarie.

De obicei zăpada durează din prima sau a doua săptămână a lunii decembrie, până la sfârşitul lui martie. Temperatura nu scade sub −30°C, dar vântul face ca temperatura să pară mult mai scăzută.

Primăvara şi toamna au o vreme plăcută, dar predispusă la variaţii mari de temperatură. Apar furtuni, dar şi valuri de căldură. Furtuni de zăpadă mai apar în noiembrie şi martie, mai puţin în aprilie.

Precipitaţiile anuale sunt de aproximativ 980 mm, inclusiv 225 cm de zăpadă. Pentru vremea la zi, vezi articolul Prognoza meteo pentru Montreal (Québec), Canada.

Transportul în Montreal

Ca multe oraşe mari, Montreal are probleme cu congestionarea traficului de vehicule.

Autobuzul. Transportul public local este deservit de o reţea de autobuze, metrouri, trenuri. Sistemul de metrou şi de autobuz este operat de către Société de transport de Montréal (STM). Reţeaua de autobuze este formată din 197 rute de zi şi 20 rute pe timp de noapte.

Metroul. A fost inaugurat în 1966 şi are 68 de staţii pe patru linii. Garniturile de metrou rulează pe anvelope de cauciuc, făcând sistemul mai puţin zgomotos. Bicicletele sunt permise la bordul trenurilor de metrou în afara orelor de vârf.

Trenul. Sistemul de trenuri este gestionat şi operat de Agence métropolitaine de transport şi face legatura cu zonele periferice.

Ce se poate vizita în Montreal

Cele mai vizitate obiective turistice în Montreal sunt: Old Port of Montreal, Place Jacques-Cartier, Montreal City Hall, Bonsecours Market, Place d'Armes, Pointe-à-Callière Museum, Notre-Dame de Montréal Basilica, Montreal Science Centre, Saint Joseph's Oratory, Bank of Montreal, Château de Ramezay, Christ Church Cathedral, George Stephen House, H. Vincent Meredith Residence, Lachine Canal, LeBer-LeMoyne House, Marie-Reine-du-Monde Cathedral, Montreal Botanical Garden, Outremont Theatre, St. George's Anglican Church şi Sulpician Towers.

Cumpărături

Pentru cumpărături, cele mai solicitate zone sunt:

• Strada Ste-Catherine, între strada Guy şi bulevardul St-Laurent, cu mall-uri şi magazine mari.
• Avenue Mont-Royal cu magazine de îmbrăcăminte, magazine de cartier şi magazine cu muzică.
• Strada St-Viateur, una dintre cele mai interesante ale oraşului, cu o mulţime de magazine.
• St Lawrence, una dintre principalele străzi comerciale ale oraşului, cu magazine de alimente asiatice, de produse casnice şi electronice ieftine.
• Strada Sherbrooke ouest are magazine orientate pe produse alimentare.

Activităţi

Montrealul este capitala culturală a Canadei. Aici au loc festivalurile Just for Laughs, Montreal International Jazz Festival, Montreal World Film Festival, Les FrancoFolies de Montréal, Nuits d'Afrique, Pop Montreal, Divers/Cité, Fierté Montréal şi Montreal Fireworks Festival.

De ştiut

• Ora oficială în Montreal este UTC-5, vara UTC-4. Numărul de urgenţă este 911.

• Franceza este limba oficială în Montreal, 56,9% dintre locuitori având origini franceze. Instrucţiunile oficiale, de exemplu în metrou, sunt scrise în franceză şi engleză, dar multe anunţuri sunt făcute doar în limba franceză.

• Trecerile de pietoni sunt rareori respectate. Posesorii de automobile au un dispreț suveran pentru pietoni, mai ales atunci când trebuie să facă un viraj la dreapta, într-o intersecţie.

• Viespile sunt o ameninţare considerabilă în timpul verii.

• În cazul unor probleme medicale, dacă nu se deţine Quebec Health Insurance, trebuie plătit cu cardul de credit la spital, deoarece nu se acceptă asigurare de călătorie.

• Locuitorii Montrealului folosesc râul şi muntele ca puncte cardinale. Râul St Lawrence este "sud" şi Mount Royal este "nord", astfel încât West Island este la vest şi East End este la est. În realitate, East End este la nord şi West Island este la sud. Dar cele mai multe hărţi locale folosesc această convenţie, la fel ca şi autostrăzile din jurul oraşului.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Viena, asa cum o vede un ochi grabit, si momentele istorice care au marcat istoria Austriei, de la primele asezari umane si pana la proclamarea Republicii.
Bock este un promontoriu în colţul de nord-est al districtului istoric vechi din oraşul Luxemburg. O combinaţie de fortificaţie naturală dată de turnul stâncos ce se ridică deasupra râului Alzette, care îl înconjoară din trei părţi şi fortificaţii construite de oameni, numită şi Gibraltarul Nordului.
Madridul este cunoscut pentru patrimoniul sau cultural si artistic, mancarea foarte buna si viata de noapte foarte animata. A fost construit pe ruinele fortului maur Magerit, la altitudinea de 650 m, fiind capitala europeană situată la cea mai mare altitudine.
Roma este unul dintre cele mai importante orase turistice din lume, in special datorita vestigiilor arheologice si lucrarilor artistice inestimabile. Este un oras plin de muzee, palate, bazilici, piete, fantani arteziene si monumente celebre.
Friedrichshafen este un oras infloritor, exotic si plin de varietate. Reconstruit aproape total, orasul industrial de la inceputul secolului 20 s-a transformat intr-o importanta destinatie turistica, culturala si universitara. Este apropiat de Konstanz, St. Gallen, Ravensburg, Ulm, Munich, Zurich si Bregenz.
Lisabona, care înseamnă port sigur, este capitala Portugaliei şi unul dintre cele mai vechi oraşe din lume. Este unul dintre centrele economice majore de pe continent şi unul dintre cele mai vizitate oraşe din sudul Europei.