Destinaţii

Bock, Luxemburg

GH. MĂNOIU

Bock este un promontoriu în colţul de nord-est al districtului istoric vechi din oraşul Luxemburg. O combinaţie de fortificaţie naturală dată de turnul stâncos ce se ridică deasupra râului Alzette, care îl înconjoară din trei părţi şi fortificaţii construite de oameni, numite Gibraltarul Nordului.



Cazematele Bock, Luxemburg.


În 963 aici îşi ridică Contele Siegfried castelul Lucilinburhuc şi de aici a început să se dezvolte oraşul care a devenit Luxemburgul de astăzi. Sub Conrad I, castelul devine reşedinţa Conţilor de Luxemburg.

De-a lungul timpului, sistemul de apărare a fost consolidat, distrus, capturat şi reconstruit de multe ori, multe armate luptând pentru stăpânirea uneia dintre cetăţile strategice ale Europei, Cetatea Luxemburgului.

Fortificaţiile au fost demolate în cele din urmă în condiţiile Tratatului de la Londra, din 1867. Dacă fortificaţiile de suprafaţă au fost demolate în 1875, cele subterane au rămas în mare parte neatinse, măsurând 17 km de pasajele de trecere.

În 1933, cazematele Bock au fost deschise pentru public, iar în 1994 au intrat pe lista siturilor de patrimoniu mondial UNESCO

Cum ajung la Bock

Cu maşina, pe Rue Sigefroid. Adresa: Montée de Clausen L-1343 Luxemburg. Coordonate: 49° 36′ Nord, 6° 08′ Est

Ce se poate vizita

Primele tuneluri subterane pentru apărarea vechiului castel au fost săpate în perioada spaniolă, în 1644, dar o serie de extinderi au fost făcute de către inginerul francez de fortificaţii Vauban, sub Ludovic al XIV în 1684, iar mai târziu austriecii au finalizat complexul extraordinar de pasaje subterane și galerii cunoscut sub numele de cazemate.

Cu o lungime totală de 23 km și adâncimi de până la 40 m, ele au cazat 50 de tunuri și o garnizoană de 1200 de oameni.

Scările conduc jos de la intrare, într-o uriaşă criptă unde plăcile de pe pereţi dau o imagine de ansamblu a istoriei fortificaţiilor. Alte scări duc mai jos, prin temniţele castelului vechi, la cazemate, iar o serie de tuneluri lungi merg în jos, în stâncă, paralel cu drumul de sus.

Există o serie de pasaje laterale, precum şi camere şi balcoane cu deschideri la nord şi sud, unde erau amplasate sloturi pentru tunuri.

Un pod cu două etaje face legatura între oraşul vechi şi Bock şi a fost o componentă semnificativă a fortificaţiilor.

Construit în 1735 de către austrieci, acesta oferă patru moduri de a trece între stânci: drumul peste partea de sus, trecea prin arcadele superioare, o scară în spirală în sus prin arcul principal şi un tunel pe sub drum în partea de jos.

Legenda Melusine

Melusine este un spirit feminin al apelor dulci din izvoare sacre şi râuri. Este adesea descrisă ca o femeie care este şarpe sau peşte de la brâu în jos, la fel ca o sirenă.

Când contele Siegfried a cumpărat drepturile feudale la Luxemburg în 963, numele său a devenit legat de versiunea locală a legendei Melusine. Se spune că Melusine a făcut să apară prin magie castelul Bock în dimineaţa de după nunta dintre ea şi Siegfried.

Una dintre condiţiile căsătoriei era că ea avea nevoie de o zi de intimitate absolută în fiecare săptămână. Din păcate, Siegfried, nu a putut rezista ispitei şi în una dintre zilele interzise a văzut-o în baia ei şi a descoperit că este o sirenă.

Când a scos un strigăt surprins, Melusina l-a zărit şi imediat baia s-a scufundat în stânca solidă, luând-o cu ea.

Melusine apare la suprafaţă o dată la şapte ani ca o femeie frumoasă sau ca un şarpe, care ţine în gură o mică cheie de aur. Oricine ia cheia de la ea o eliberează şi o poate cere de soţie.

Taxa de intrare

Tariful întreg este de 4 euro, 2 euro pentru copii şi 3 euro pentru studenţi şi adulţi în grup.

Programul de vizitare

Complexul fortificat este deschis pentru vizitare în perioada 1 martie - 8 noiembrie, între orele 10:00 şi 17:00.

Bock în imagini


Podul castelului.



Tun în cazemată.



Bock.



Fortăreaţa.



Cazematele.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Madridul este cunoscut pentru patrimoniul sau cultural si artistic, mancarea foarte buna si viata de noapte foarte animata. A fost construit pe ruinele fortului maur Magerit, la altitudinea de 650 m, fiind capitala europeană situată la cea mai mare altitudine.
Roma este unul dintre cele mai importante orase turistice din lume, in special datorita vestigiilor arheologice si lucrarilor artistice inestimabile. Este un oras plin de muzee, palate, bazilici, piete, fantani arteziene si monumente celebre.
Friedrichshafen este un oras infloritor, exotic si plin de varietate. Reconstruit aproape total, orasul industrial de la inceputul secolului 20 s-a transformat intr-o importanta destinatie turistica, culturala si universitara. Este apropiat de Konstanz, St. Gallen, Ravensburg, Ulm, Munich, Zurich si Bregenz.
Lisabona, care înseamnă port sigur, este capitala Portugaliei şi unul dintre cele mai vechi oraşe din lume. Este unul dintre centrele economice majore de pe continent şi unul dintre cele mai vizitate oraşe din sudul Europei.
Valea Prahovei reprezintă una dintre cele mai importante zone turistice din România. Şi-a câştigat acest statut înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind locul de petrecere a verii pentru aristocraţia românească. Astăzi, datorită distanţei relativ mici faţă de Bucureşti şi a serviciilor turistice diversificate, popularitatea zonei este foarte mare.
Rambouillet este o localitate situata in partea nord-centrala a Frantei in regiunea Île-de-France, departamentul Yvelines. Se aflata la o distanta de 51km de Paris si 29 km de Versailles. Istoria localitatii este strans legata de istoria castelului Rambouillet.