Destinaţii

Florenţa, Italia

CĂTĂLIN KISLINGER


Panorama Floreţei. Foto: Ricardo André Frantz/Wikimedia Commons.


Florenţa (Firenze) este capitala regiunii italiene Toscana și a provinciei Florența. Este străbătută de râul Arno, fiind unul dintre cele mai bogate oraşe din perioada medievală, dominând timp de 250 de ani (aprox. între 1300-1500) viaţa politică, economică şi culturală a Europei.

Florenţa este oraşul în care a luat naştere limba italiană, oraşul lui Dante şi Michelangelo, aici fiind creuzetul Renaşterii italiene în artă, fiind numită Atena Evului Mediu.

Florenţa atrage anual milioane de turişti datorită numeroaselor piețe elegante (piazza), palate renascentiste (palazzi), academii, parcuri, grădini, biserici, mânăstiri, muzee, galerii de artă și ateliere.

În anul 1982, UNESCO a declarat centrul istoric al Florenţei ca Patrimoniu mondial.

Clima

Florenţa are o climă mediteraneeană, cu veri fierbinţi şi umede, cu ploi moderate, şi ierni reci şi umede. Fiind înconjurată de dealuri, Florenţa este ocolită de vânturi, astfel că temperaturile vara sunt mai mari decât cele de-a lungul coastei mediteraneene.

Temperatura medie anuală este de 20,1°C ziua şi de 9,1°C noaptea.

- în decembrie, ianuarie şi februarie, temperatura medie este de 10,8°C ziua şi 2,2°C noaptea
- în iunie, iulie şi august, temperatura medie este de 29,6°C ziua şi 16,3°C noaptea.

Pentru o prognoză meteo la zi vezi articolul Vremea la Florenţa (Firenze)

Perioada potrivită pentru a vizita Florenţa

• Florenţa este un oraş aglomerat tot timpul anului, mai puţin în lunile ianuarie şi februarie datorită frigului.
• Pentru a evita vremea extrem de călduroasă şi de umedă, luna aprilie este cea mai potrivită pentru vizitare. De regulă, primăvara şi toamna sunt cele mai bune perioade de vizitare a Florenţei.
• În luna august, datorită căldurii, localnicii din Florenţa sunt plecaţi, astfel multe magazine şi restaurante sunt închise.

Cum ajung la Florenţa

Cu avionul. Majoritatea curselor de avion din România către Florenţa sunt cu schimbare în Roma sau Bologna. (Bologna - Florenţa 112 km, Roma-Florenţa 283 km)

- Aeroportul internaţional Amerigo Vespucci Florenţa (sau Peretola). Are legături foarte bune cu centrul oraşului, unde se poate ajunge cu taxiul sau autobuzul în circa 15 minute.

Autobuzul circula la interval de jumătate de oră în intervalul 5:30-20:00, şi la interval de o ora în restul timpului. O călătorie costă 5 euro iar biletele pot fi cumpărate de la şofer.

O cursă de taxi până în centrul Florenţei costă 25 euro + 1 euro de bagaj mânuit de şofer.

- Aeroportul Galileo Galilei din Pisa. Este cel mai mare aeroport din Toscana şi este deservit de liniile aeriene low-cost. Cu trenul sau autobuzul, aeroportul Galileo Galilei se afla la 5 minute de centrul oraşului Pisa şi al aproximativ o oră de Florenţa.

O călătorie până la Florenţa costă 5,70 euro cu trenul, 6 euro cu autobuzul, şi 10 euro dus-întors.

Cu autoturismul. Distanţa Bucureşti - Florenţa este de 1766 km şi poate fi parcursă în aproximativ 19 ore şi 40 minute. Benzina în Italia este mai scumpă decât în România, iar unele benzinării sunt închise duminica.

Traseu: Bucureşti - Budapesta - Maribor (Slovenia) - Ljubljana (Slovenia) - Trieste (Italia) - Bologna - Florenţa

Cu autocarul. Există curse internationale de autocar din principalele oraşe din România către Florenţa. O cursă de autocar Bucuresti-Florenţa costă în jur de 70-80 euro şi poate dura între 27-32 ore.

Cu trenul.: Gara Santa Maria Novella din Florenţa este situată la 10 minute de mers pe jos din centrul istoric. Alte gări mai mici sunt Firenze Campo Marte (lângă Florence Stadium) şi Firenze Rifredi. Sunt foarte puţine trenuri directe către Florenţa. Sunt mai multe legături din Budapesta sau Viena. O cursă Viena-Florenţa durează 10 ore şi costă 70 euro.

Coordonate GPS

43° 46′ 17″ Nord
11° 15′ 15″ Est

Transportul în Florenţa

Cardul Firenze

Cardul Firenze costă 72 euro de persoană şi are o valabilitate de 72 de ore de la activare. Cardul permite accesul la majoritatea muzeelor din Florenţa şi folosirea gratuită a transportului public. Cardul asigură accesul gratuit al persoanelor sub 18 ani care fac parte din aceeaşi familie posesoare de Card Firenze. În unele muzee se poate sări procedura de rezervare şi intra direct.

Pe jos

Pentru că este un oraş mic şi compact, principalele obiective turistice importante din Florenţa sunt situate la o distanţă care poate fi parcursă pe jos cu uşurinţă. Datorită faptului că unele străzi sunt înguste, sau pe altele accesul vehiculelor este interzis, nu sunt recomandate tururile oraşului cu autobuzul sau cu autoturismul.

Cu bicicleta

Bicicletele pot fi închiriate de la mai multe puncte din oraș. Unul dintre cele mai convenabile puncte de închiriere pentru turiști este situat la staţia SMN. Unele hoteluri oferă clienţilor lor biciclete gratuite pentru plimbare. Cu bicicleta, în 3 ore se pot vedea toate obiectivele importante din Florenţa.

Cu autoturismul

În centrul istoric al Florenţei este interzisă circulaţia maşinilor sau parcarea lor, cu excepţia localnicilor care trebuie au un permis special. Zona este supravegheată video, iar încălcarea acestei reguli se lasă cu amenzi începând de la 90 euro şi cu ridicarea maşinii imediat. Recuperarea maşinii ridicate de administraţia oraşului costă sute de euro.

Parcarea

Parcările cu plată în Florenţa sunt destul de scumpe, 30 euro pe noapte.

Pe străzi, sunt trei feluri de locuri de parcare: albe, galbene şi albastre. Cele albe sunt numai pentru localnici, parcarea pe cele galbene este interzisă, iar pe cele albastre se poate parca (cu plată) în intervalul 8:00 la 20:00. Taxa pentru acestea este de 1 euro/oră şi se plăteşte în avans. Tichetul trebuie lăsat în maşină la vedere. Atenţie, aparatele de taxat acceptă numai monede.

Parcare gratis fără interval orar se află la Piazzale Michelangelo, în partea de sud a oraşului.

Cu toate acestea, există limite de timp pentru cât de mult puteți lăsa o mașină în parcare. Dacă se depăşeşte această limită, maşina este ridicată.

Parcarea se află la 20 de minute de centrul Florenţei.

Cu taxiul

În Florenţa este dificil de a închiria un taxi direct de pe stradă. Comenzile se fac de la telefon, de la punctele de închiriere, sau de la hotel sau restaurant. După ora 20 tarifele sunt mai mari.

Cel mai populat loc de închiriere a unii taxi este din Gara Santa Maria Novella. Atenţie, majoritatea taxiurilor acceptă numai plata în numerar. De regulă, nu se oferă bacşiş decât în cazul când şoferul ajută la încărcatul şi descărcatul bagajelor din taxi.

Cu transportul public Biletele se pot cumpăra de la tutungerii, baruri sau standuri de ziare.

- autobuzul: Biletul se ştampilează la un capăt în autobuz. Există mai multe tipuri de bilete:

- bilet de 1,2 euro care este valabil timp de 90 de minute de la cumpărare, indiferent de traseul ales şi numărul de călătorii.
- bilet pentru 1 zi, costă 5 euro, iar pentru 3 zile costă 12 euro
- bilet cu patru călătorii, costă 4,5 euro
- 10 bilete pentru 12 euro, 35 bilete pentru 36 euro. Acestea sunt potrivite pentru grupuri.
- Carta Agile (card cu cip electronic).

- tramvaiul: Există o singură linie de tramvai în Florenţa care face legătura între Gara Santa Maria Novella din centrul oraşului cu Scandicci (suburbiile din sud-vestul oraşului).

Ce se poate vizita in Florenţa

Cele mai reprezentative locuri şi monumente de cultură şi spiritualitate din Florenţa sunt: Galeria Uffizi, Piazza del Duomo, Domul, Palatul Pitti, Galleria dell'Accademia, Bazilica Santa Croce, Ponte Vecchio, Muzeul San Marco, Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, Museo Nazionale del Bargello, Piazzale Michelangelor, Biserica Orsanmichele, Bazilica San Lorenzo, Palazzo Medici-Riccardi, Biserica Santa Maria Novella, Cappella Brancacci, San Miniato al Monte şi localitatea Fiesole.

Pentru amănunte privind obiectivele turistice florentine vezi articolul Ce se poate vizita in Florenţa.

De reţinut

• Din punct de vedere politic, economic şi cultural, Florenţa a fost cel mai important oraş din Europa timp de 250 de ani, începând cu sfârşitul secolului al 12-lea şi până în primele decenii ale secolului al 15-lea.

• Florenţa este locul naşterii limbii italiene. Dante, Petrarca si Boccaccio au fost printre primii care au folosit în scrierile lor limba toscană populară care a devenit limba italiană.

• Florinul de aur, moneda Florenţei medievale, a fost motorul care a scos Europa din "Epoca Întunecată". Florinii de aur au finanţat dezvoltarea industriei pe cuprinsul Europei, din Britania până la Bruges, de la Lyon până în Ungaria. Florinii de aur au finanţat regii Angliei în timpul Războiului de o sută de ani, au finanţat papalitatea, inclusiv construcţia palatului papal de la Avignon, a catedralei Sf. Petru şi a Vaticanului.

• Stilurile arhitecturale florentine au revolutionat modalitatea în care au fost construite marile oraşe ale Europei: Roma, Londra, Parisul, Barcelona, St. Petersburg, etc.

• Bancherii florentini au fost cei care au finanţat exploratorii portughezi atunci când au descoperit ruta spre India şi Orientul Îndepartat.

• Gallileo Galilei şi alti oameni de ştiinţă florentini au fost pionierii studiilor de optica, balistică, astronomie, anatomie etc, iar operele unor florentini celebri precum Pico della Mirandola, Leonardo Bruni sau Machiavelli au pus bazele ştiinţelor politice. În muzică, opera a fost inventata la Florenta.

• Între anii 1865-1870, Florenţa a fost capitala Regatului Italiei, iar continentul american poartă numele unui florentin, Amerigo Vespucci.

• În Florenţa, la fel ca în alte oraşe din Italia, preţul sau categoria restaurantului nu reprezintă un indicator la cât de bună este mâncarea. Tavole calde şi barurile oferă mâncăruri bune şi ieftine, într-un timp scurt.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Situată in Marea Mediterană, Mallorca, sau Majorca, este cea mai mare insulă din Arhipelagul Baleare, o regiune autonomă a Spaniei. Este o destinaţie de vacanță extrem de populară.
Sainte-Maxime este o localitate invecinata cu Saint-Tropez, situata in partea de nord a Golfului Saint-Tropez. A fost fundata in jurul anului 1000 e.n. de calugarii din Insulele Lerins din apropierea localitatii Cannes.
Cascais este un oras pe coasta stancoasa din Estoril, cunoscuta si ca Riviera Portugheza, la 30 km vest de Lisabona. Multa lume care viziteaza Lisabona prefera sa stea in afara orasului si se cazeaza aici.
Valencia este al treilea oraş ca mărime din Spania. Aici s-au născut Papa Alexandru VI, Papa Callixtus III, regele Alfonso III, regele James II de Aragon, scriitorul Vicente Blasco Ibáñez, arhitectul Santiago Calatrava şi compozitorul Joaquin Rodrigo.
Amsterdam, cunoscut şi ca "Veneţia Nordului" este unul dintre centrele financiare importante ale Europei şi un oraş al afacerilor, surclasat în Europa doar de Londra, Paris, Frankfurt şi Barcelona.
Ibiza este o insulă din Marea Mediterană care, alături de Mallorca, Menorca, Formentera şi mai multe insule mai mici, formează arhipelagul şi comunitatea autonomă a Insulelor Baleare din Spania.