Destinaţii

Mallorca, Spania

GH. MĂNOIU

Situată in Marea Mediterană, Mallorca, sau Majorca, este cea mai mare insulă din Arhipelagul Baleare, o regiune autonomă a Spaniei. Numele provine de la latinul "insula maior", insula mare, mai târziu Maiorica, "cea mai mare".



Mallorca, plaja Cala Agulla.


Urme de locuire sunt încă din neolitic (6000-4000 î.Hr.). Primii care au colonizat insula au fost fenicienii, în jurul secolul 8 î.Hr. După al doilea război punic, Cartagina a pierdut toate posesiunile de peste mări şi insula a fost ocupată de romani în 123 î.Hr. sub Quintus Caecilius Metellus Balearicus. În această perioadă a fost fondat oraşul Palmaria (Palma).

În 427, Gunderic şi vandalii au capturat insula. Geiseric, fiul lui Gunderic, a guvernat Majorca şi a folosit-o ca bază pentru raidurile de jaf în Mediterană, până când romanii au recucerit insula în 465.

În 534, Majorca a fost cucerită de Imperiul Bizantin, apoi în 902 de mauri. Regele James I de Aragon, cunoscut sub numele de James Cuceritorul, intră în oraşul Medina oMayurqa (Palma) la 31 decembrie 1229. În 1230 el a anexat insula coroanei de Aragon sub numele de Regnum Maioricae.

În 1716 decretele Nueva Planta au făcut Majorca parte a provinciei spaniole Baleares. După 1950, ca și celelalte insule din Baleare, insula Mallorca a devenit o destinaţie de vacanță extrem de populară.

Insula are o distanţă maximă Est-Vest de 98 kilometri şi o distanţă Nord-Sud de 78 kilometri. Are o suprafaţă de 3604 km pătraţi. Capitala este oraşul Palma sau Palma de Mallorca.

Cum ajung la Mallorca

Cu vaporul. Feribotul face legătura cu alte insule baleare şi cu puncte de pe coasta spaniolă, inclusiv cu Barcelona şi Valencia. Un feribot rapid face legătura cu Denia.

Cu avionul. Insula este deservită de Palma de Mallorca Airport (Son Sant Joan Airport), al treilea aeroport din Spania ca mărime. Există zboruri frecvente din multe oraşe europene, ca şi din celelalte insule baleare. De la aeroport, autobuzele fac legătura cu centrul oraşului Palma. Tot în apropiere de Palma se află şi aerodromul Son Bonet.

Mallorca este situată la circa 170 km de coasta spaniolă, în dreptul oraşului Barcelona. Coordonate: 39° 37′ Nord, 2° 7′ Est

Ce se poate vizita

Plajele. Mallorca are plaje frumoase, cu nisip alb şi apă de cristal. Principalele zone turistice sunt pe coasta de sud şi de est, dar locurile pot fi foarte aglomerate în sezonul de vârf. Există plaje mai retrase şi mai liniştite pe insulă, dar până la ele traseul este dificil şi sunt puţine locuri de parcare. Mai cunoscute sunt plajele Cala Sant Vicenc, Es Trenc, Es Carbo, Cala Figuera, Son Serra De Marina şi Cala Murta.

Munţii. Zonele montane Serra de Tramuntana şi Serres de Llevant, fiecare cu o lungime de 70 km, au două vârfuri, Puig Major de 1445 metri, dar accesul pe ele este interzis şi Puig de Massanella, cel mai înalt vârf accesibil de 1364 metri. Serra de Tramuntana a fost înregistrată ca patrimoniu mondial UNESCO în 2011.

Peşterile. Insula are o varietate mare de peşteri, deasupra şi sub nivelul mării. Două dintre peşterile aflate deasupra nivelului mării conţin lacuri subterane şi sunt deschise pentru turişti. Ambele sunt în apropierea oraşului estic de coastă Porto Cristo.

Parcul natural Mondrago. A fost declarat parc în 1992. Are 785 hectare care sunt casă pentru mai multe specii de şopârle, mascote ale arhipelagului şi câmpuri de posidonia, o plantă submarină protejată, care purifică apa.

Morile. Cu mult timp în urmă, în văile fertile ale insulei viaţa se învârtea în jurul a 700 de mori. Acestea au fost folosite pentru a măcina porumb sau pentru a scoate apă din adâncime. Astăzi, unele sunt abandonate, iar altele au fost transformate în restaurante sau cabane, sau chiar reconstruite pentru a produce energie eoliană.

S'Abulfera este o mlaştină mare de sare în apropierea oraşului Alcudia, unde pot fi văzute multe specii de păsări.

Oraşele.

Palma de Mallorca, capitala şi cel mai mare oraş al insulei. Aici se pot vizita: Catedrala Palma de Majorca, Castelul Bellver, Palatul regal l'Almudaina, Fortăreaţa Saint-Charles.
Sineu, un sat mic din centrul insulei, cu o piaţă mare care se ţine miercurea.
Valldemossa, un sat la poalele munţilor Tramuntana, la doar 12 km de Palma de Mallorca.
Manacor, al treilea oraş ca mărime în insulă, renumit pentru magazinele sale de mobilier şi fabrici de perle.
Cala Ratjada, staţiune situată în nord-estul insulei, cu plaje, magazine şi o piaţă locală care se ţine sâmbăta.
Cala d'Or, staţiune pe coasta de est. Aici se ţine în fiecare an un festival de jazz.
Inca, al doilea cel mai mare oraş, renumit pentru fabricile sale de articole din piele.
Soller, un frumos oraş în munţi, cu port la mare.

Mănăstirea Lluc în munţii Tramuntana.

Clima

Insula are un climat mediteranean, cu ierni blânde şi furtunoase şi veri calde şi luminoase. În Palma, temperatura medie anuală este de 18°C. Pentru o prognoză la zi vezi vremea la Palma De Mallorca.

Transportul intern

Palma este deservită de trei autostrăzi, Ma-1, Ma-19 şi Ma-20. Ma-13 leagă Palma de centrul şi nordul insulei.

În oraş există un metrou cu o linie de 8,3 km şi nouă staţii, care leagă Plaça d'Espanya de campusul universităţii. Tot de aici pleacă reteaua feroviară din insulă, cu gara Estació Intermodal/Plaça d'Espanya. Trenul deserveşte Puerto de Sóller, Manacor, Inca, Sa Pobla şi Sineu. Haltele din mediul rural sunt departe de centrele oraşelor, dar există de obicei, navete de autobuz disponibile.

În timp ce transportul între staţiunile de vacanţă majore nu este o problemă, spre alte destinaţii poate fi doar un autobuz pe săptămână. Multe rute nu lucrează duminica şi noaptea.

Activităţi

Un tren istoric, preferat de turişti, parcurge distanţa între Palma şi Soller, în nordul insulei. De asemenea se pot închiria bărci, iahturi şi se pot face scufundări.

Mallorca în imagini


Lacurile Cúber şi Gorg Blau, Serra de Tramuntana.



Valldemossa.



Sa Calobra, Escorca.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sainte-Maxime este o localitate invecinata cu Saint-Tropez, situata in partea de nord a Golfului Saint-Tropez. A fost fundata in jurul anului 1000 e.n. de calugarii din Insulele Lerins din apropierea localitatii Cannes.
Cascais este un oras pe coasta stancoasa din Estoril, cunoscuta si ca Riviera Portugheza, la 30 km vest de Lisabona. Multa lume care viziteaza Lisabona prefera sa stea in afara orasului si se cazeaza aici.
Valencia este al treilea oraş ca mărime din Spania. Aici s-au născut Papa Alexandru VI, Papa Callixtus III, regele Alfonso III, regele James II de Aragon, scriitorul Vicente Blasco Ibáñez, arhitectul Santiago Calatrava şi compozitorul Joaquin Rodrigo.
Amsterdam, cunoscut şi ca "Veneţia Nordului" este unul dintre centrele financiare importante ale Europei şi un oraş al afacerilor, surclasat în Europa doar de Londra, Paris, Frankfurt şi Barcelona.
Ibiza este o insulă din Marea Mediterană care, alături de Mallorca, Menorca, Formentera şi mai multe insule mai mici, formează arhipelagul şi comunitatea autonomă a Insulelor Baleare din Spania.
Montreal este un oraş din provincia canadiană Quebec, al doilea ca mărime din Canada şi al treilea UNESCO City of Design din lume, după Berlin şi Buenos Aires. Este al doilea cel mai mare oraş din lume în care se vorbeşte franceza, după Paris.