Destinaţii

Valencia, Spania

GH. MĂNOIU


Emisfera din Ciutat de les Arts i les Ciències. Foto: Diliff/Wikimedia Commons


Valencia este capitala provinciei autonome Valencia şi al treilea oraş ca mărime din Spania. Se află la patru ore Sud de Barcelona şi la trei ore Est de Madrid şi este traversat de râul Turia.

Aici s-au născut Papa Alexandru VI, Papa Callixtus III, regele Alfonso III, regele James II de Aragon, scriitorul Vicente Blasco Ibáñez, arhitectul Santiago Calatrava şi compozitorul Joaquin Rodrigo.

Are o suprafaţă de aproape 235 km pătraţi şi o populaţie de 809267 de persoane. In zona metropolitană, cea mai mare din Spania, trăiesc aproximativ 2,5 milioane de oameni. Portul din Valencia este cel mai mare de pe coasta vestică a Mediteranei şi al 5-lea port de containere din Europa. 20% din exportul Spaniei trece pe aici.

Puţină istorie

Valencia a fost fundată drept colonie romană în anul 138. Numele latin al oraşului era Valentia. Pompei rade oraşul de pe faţa pământului ca să-l pedepsească pentru loialitatea faţă de Sertorius. A fost reconstruit cincizeci de ani mai târziu.

Trec peste oraş bizantinii, apoi vizigoţii. In 714 se predă fără luptă maurilor care invadaseră Spania. În timpul regatului musulman din Spania, oraşul se numeşte Balansiyya şi era cunoscut şi ca Medina bu-Tarab.

Nobilul castilian Rodrigo Diaz de Vivar, cunoscut sub numele de El Cid, asediază oraşul în 1092 şi îl cucereşte în 1094. Domneşte aici până în iulie 1099, când moare apărând oraşul de asediul Almoravizilor. Soţia sa, Ximena Diaz a domnit în locul lui timp de doi ani. În 1102 musulmanii recuceresc oraşul şi îl deţin până în 1238, când, pe 23 septembrie, regele James I de Aragon îl cucereşte şi îi expulzează pe mauri.

Secolul al 15-lea, cunoscut şi ca Epoca de Aur, a fost marcat de expansiune economică. De aici a fost finanţată expediţia lui Cristofor Columb. Se înfiinţează Bursa de mătase. În această perioadă au fost construite unele dintre cele mai emblematice clădiri ale oraşului.

După descoperirea Americii, importanţa comerţului în Mediterană scade şi odată cu el şi a Valenciei. Îşi revine în secolul al 18-lea, urmând ca în secolul 20 să devina un oraş industrializat şi să-şi regăsească pe deplin importanţa.

Cum ajung la Valencia

Cu avionul. Aeroportul se afla la 9 km vest de centrul oraşului. Autobuzul spre Plaza de Espana pleacă la fiecare 25 de minute şi face 30-40 minute până în oraş. Costul unui bilet este de 1,45 euro.

Metroul merge direct în centrul oraşului şi face legătura dintre aeroport şi staţia de tren Estación del Norte. Cursa pleacă la fiecare 8 minute şi dureaza 20 minute. Costul cardului este de 1 euro, iar costul unui bilet de 3,9 euro.

Taxiul de la aeroport la Calle de La Paz, în centrul istoric, costa 19 euro plus un supliment de aeroport de 4 euro, pentru o distanţă de 11 km. Întoarcerea în aceeaşi zi la aeroport costă jumătate de tarif.

Cu trenul. Staţia principală de tren este Estacion del Norte, situată în centrul oraşului, lângă Town Hall. Aici sosesc trenuri dinspre Madrid, Barcelona şi alte oraşe. Până la Barcelona durata unei curse este de 3 ore şi jumatate, iar până la Madrid o ora şi 33 minute, cu un tren de viteză.

Cu autobuzul. Sunt autobuze din marea majoritate a oraşelor mari şi din oraşele regiunii Valencia. Staţia de autobuze este lângă râu, la 15 minute de mers pe jos din centru.

Cu vaporul. Există rute de feribot între Valencia şi Ibiza, Palma de Mallorca şi Mahon.

Coordonate GPS

38° 42′ 50″ Nord
9° 8′ 22″Vest

Clima

Valencia are aclimă subtropical-mediteraneană. Vara este caldă şi umedă, cu temperaturi între 30 - 40°C.
Cea mai rece lună este ianuarie, când maximul temperaturii este 10-20°C. Iarna temperaturile nu sunt foarte scăzute, dar nu poţi face plajă sau baie în mare. Primăvara este cea mai bună perioadă pentru vizitarea oraşului. Pentru prognoza meteo pentru 14 zile, vezi Vremea la Valencia, Spania.

Transportul în Valencia

Închirierea unei biciclete este un mod popular de a explora oraşul. Pentru 14 euro se poate închiria o bicicletă timp de şapte zile. Pentru un an, tichetul costa 25 euro. Luminile de noapte şi hainele reflectorizante sunt obligatorii, casca este doar recomandată.

Metroul in Valencia are cinci linii, dintre care una este o linie de tramvai spre plajă. Cardul costă un euro iar o călătorie 1,5 euro.

Cu maşina se poate merge de la Valencia la Barcelona pe ruta de coastă E-15, un traseu lung şi frumos, cu multe ieşiri către mare. Taxa de drum este 35 euro pentru toată lungimea.

Ce se poate vizita în Valencia

Cele mai importante obictive turistice care ar trebui avute în vedere la vizitarea oraşului Valencia sunt: Oraşul de Arte şi Stiinţe (Ciutat de les Arts i de ciențe), Catedrala Valencia (Iglesia Catedral-Basílica Metropolitana de la Asunción de Nuestra Señora de Valencia), Piaţa de mătase (La Llotja de la Seda), Muzeul de Istorie din Valencia, Muzeul de arte frumoase şi Universitatea din Valencia (Universitat de València Estudi General).

De ştiut

• Timpul zonal este GMT+1, iar vara GMT+2; codul postal: 46000-46080

• În Valencia se vorbeşte în special spaniola, dar şi valenciana sau catalana. Sunt puţini vorbitori de limba engleză sau franceză.

• Se poate folosi Valencia Tourist Card care asigură pentru 24, 48 sau 72 de ore, transport gratuit, inclusiv de la şi la aeroport, intrare liberă la muzee şi monumente, reduceri de până la 50% la diverse restaurante, magazine. Costă 13,5 euro pentru 24 de ore.

• Valencia este renumită pentru bucătăria sa. Feluri de mâncare tipice includ paella, un fel de mâncare de orez fiert la foc mic cu fructe de mare sau carne (de pui sau de iepure de casă) fartons, buñuelos, omleta spaniolă, rosquilletas şi calmar.

• În martie are loc festivalul Falles, o sărbătoare a venirii primăverii.

• În fiecare august este La Tomatina, o bătaie cu roşii ce are loc în oraşul Buñol din apropiere de Valencia.

• Cele mai populare plaje din oraş sunt Playa de Malvarrosa şi Playa e Levante o de la arenas, iar în afara oraşului, El Saler, Devesa, Playa Pinedo.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Amsterdam, cunoscut şi ca "Veneţia Nordului" este unul dintre centrele financiare importante ale Europei şi un oraş al afacerilor, surclasat în Europa doar de Londra, Paris, Frankfurt şi Barcelona.
Ibiza este o insulă din Marea Mediterană care, alături de Mallorca, Menorca, Formentera şi mai multe insule mai mici, formează arhipelagul şi comunitatea autonomă a Insulelor Baleare din Spania.
Montreal este un oraş din provincia canadiană Quebec, al doilea ca mărime din Canada şi al treilea UNESCO City of Design din lume, după Berlin şi Buenos Aires. Este al doilea cel mai mare oraş din lume în care se vorbeşte franceza, după Paris.
Viena, asa cum o vede un ochi grabit, si momentele istorice care au marcat istoria Austriei, de la primele asezari umane si pana la proclamarea Republicii.
Bock este un promontoriu în colţul de nord-est al districtului istoric vechi din oraşul Luxemburg. O combinaţie de fortificaţie naturală dată de turnul stâncos ce se ridică deasupra râului Alzette, care îl înconjoară din trei părţi şi fortificaţii construite de oameni, numită şi Gibraltarul Nordului.
Madridul este cunoscut pentru patrimoniul sau cultural si artistic, mancarea foarte buna si viata de noapte foarte animata. A fost construit pe ruinele fortului maur Magerit, la altitudinea de 650 m, fiind capitala europeană situată la cea mai mare altitudine.