Destinaţii

Santiago de Chile

GH. MĂNOIU


Santiago. Foto: Victor San Martin/Wikipedia (CC BY-SA 2.0)

Santiago, sau Santiago de Chile, este capitala statului Chile şi cel mai mare oraş al ţării. Este centrul politic, cultural şi economic. Este situat la o înălţime de 520 metri, pe câteva dealuri şi este străbătut de râul Mapocho. Este aproape de Anzi şi în acelaşi timp de plajele de la Oceanul Pacific.

Numele Santiago vine de la Sant Iago, Saint Iacob.

Puţină istorie

A fost fondat pe 12 februarie 1541 de conquistadorul spaniol Pedro de Valdivia cu numele de Santiago de Nueva Extremadura. Extremadura era locul de naştere din Spania al lui Valdivia. Oraşul rezistă la atacurile repetate ale indigenilor, la cutremure, secetă şi inundaţii.

În 1817, pe 12 februarie, Chile îşi câştigă independenţa faţă de Spania. Urmează Republica, perioadă în care se înfiinţează Universitatea şi mai multe şcoli.

Pe 14 septembrie 1857 calea ferată ajunge la Santiago Estación Central, a cărei clădire actuală a fost proiectată de Gustave Eiffel în 1897 şi care a fost declarată Monument Naţional în 1983.

1930 marchează începutul transformării într-un oraş modern, industrializat. Ajunge la aproape 2 milioane de locuitori în 1960. In 1968 se deschide aeroportul, în 1969 începe construirea metroului.

Cum ajung la Santiago de Chile

Cu avionul. Comodoro Arturo Merino Benítez International Airport este principala poartă aeriană a oraşului. Mai multe linii de autobuz fac legatura cu centrul şi cu linia de metrou la staţia "Pajaritos". Un serviciu de transfer în centrul oraşului costă în jur de 13 dolari. Taxiul privat costă cam 27 dolari până în centru. Taxiurile neoficiale nu sunt recomandate.

Oraşul este deservit şi de Eulogio Sánchez Airport, un aeroport mic, privat, cu trafic general.

Cu trenul. Estación Central este gara centrală prin care se face legătura cu oraşele din partea de centru şi sud a ţării. La gară se poate ajunge cu autobuzul sau cu metroul.

Cu autobuzul. Există mai multe terminale de autobuz:

- San Borja, situat la staţia de metrou de la gara centrală.

- Alameda, situat la staţia de metrou "Universidad de Santiago". De aici pleacă curse către majoritatea ţărilor din America Latină, cu excepţia Boliviei.

- Terrapuerto Los Héroes, situat in apropiere de staţia de merou "Los Héroes", asigură legături cu oraşe din ţară, cu Buenos Aires din Argentina şi cu Asunción din Paraguay.

- Pajaritos, situat la staţia de metrou "Pajaritos" are curse spre Valparaiso şi alte oraşe de pe coastă.

Cu maşina O reţea de autostrăzi fără taxare conectează diferite părţi ale oraşului. Dintre acestea, Vespucio Norte şi Vespucio Sur înconjoară oraşul, Autopista Central, o secţiune din autostrada Pan American, taie oraşul de la nord la sud, iar Costanera Norte situată pe lângă râul Mapocho, conectează centrul oraşului cu aeroportul.

Există şi drumuri cu taxă care leagă Santiago de alte oraşe: Autopista del Maipo, Autopista Los Libertadores, Autopista Nororiente.

Coordonate GPS

33° 27′ sud
70° 40′ vest

Clima

Clima este uscată, mediteraneeană, fierbinte vara în lunile noiembrie - martie, cu temperaturi de peste 35°C. Iarna este mult mai umedă, concentrînd 80% din precipitaţiile anuale. Temperaturile maxime ating 13°C, iar cele minime,câteva grade. Ninsoarea este rară, eventual în partea dinspre munţi a oraşului.

Vânturile dominante sunt din sud-vest, cu o medie de 15 km pe oră, în special în timpul verii. Munţii Anzi din apropiere contribuie la formarea smogului în timpul iernii.

Transportul în Santiago

Santiago are cea mai extinsă reţea de metrou din America Latină, întinsă pe 84 km şi având 108 staţii. Trenurile circulă între orele 6:00 şi 23:00. Metrotren, serviciul feroviar suburban are 18 staţii între gara centrală şi San Fernando.

Deşi în ultimii ani au fost construite mai multe piste pentru biciclete, numărul lor este totuşi limitat.

Transantiago este numele sistemului de transport public format din linii locale de autobuz, linii principale, reţeaua de metrou, cu un tarif integrat şi un card Bip! ce trebuie încărcat după achiziţie.

Taxiurile sunt vopsite negru, cu acoperişul galben şi plăcuţe de înmatriculare portocalii.

Ce se poate vizita în Santiago

Cutremurele repetate au făcut ca doar puţine clădiri din perioada colonială să reziste până acum. S-au păstrat Casa Colorada, Biserica San Francisco şi Posada del Corregidor.

Alte obiective de vizitat: Catedrala din Plaza de Armas, Palatul Prezidenţial, Palacio de la Real Audiencia de Santiago, Teatro Municipal, Biblioteca Naţională, Palacio de la Real Aduana de Santiago, Palacio de Tribunales, Paseo Puente, Biserica Santo Domingo, Gran Torre Santiago, Parcul Cerro San Cristóbal cu Grădina Zoologică, Parque Forestal, Parque Araucano, Museo de Bellas Artes, Palacio de La Moneda.

De ştiut

Timpul zonal este UTC-4, vara UTC-3, codul poştal este 8320000, iar codul telefonic de oraş pentru Santiago este +56 2.

1000 pesos chilieni (Ch$) fac aproximativ 1,8 dolari americani.

Este, în general, un oraş sigur, dar este de preferat să nu fie purtate la vedere bijuterii, ceas, nici în timpul zilei pentru mai multă siguranţă. Este bine de evitat aglomeraţia şi de ţinut rucsacul în faţă în mijloacele de transport.

Santiago are 37% din vehiculele din Chile şi aerul cel mai poluat din ţară. Râul Mapocho este foarte poluat în principal din cauza minelor de cupru din zonă. Nivelul de zgomot este mare, în special din cauza autobuzelor Diesel zgomotoase.

Din Santiago se poate merge în Anzi unde se poate schia, se pot face drumeţii, alpinism. Plajele sunt la 90 de minute spre vest, în Vina del Mar.

Locurile cunoscute pentru cumpărături sunt: Mall Plaza Vespucio. Mall Plaza Oeste, Mall Parque Arauco, Mall Alto Las Condes, Mall Plaza Norte, Mall Florida Center, Costanera Centre, Persa Bio-Bio.

Alonso de Córdova și Nueva Costanera Avenue sunt zone foarte exclusiviste, cu magazine de lux, restaurante şi galerii de artă.

Centro Artesanal Santa Lucia este cel mai indicat pentru cumpărat artizanat. Alt centru este in Bellavista, dar mai scump. Pueblito Los Domínicos, lângă staţia de metrou "Los Domínicos", are o mare varietate de artizanat şi antichităţi.

În Patronato, lângă staţia de metrou cu acelaşi nume, se găsesc produse mai ieftine, magazine din China, Peru, Orientul Mijlociu.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Peisajele exotice, marea cu apa limpede şi plajele minunate, clima excelentă, mâncarea bună şi lumea prietenoasă, fac ca milioane de turişti să aleagă ca destinaţie insulele greceşti.
Linz este capitala provinciei Austria Superioară şi al treilea oraş ca mărime din Austria. Este situat pe ambele maluri ale Dunării, într-un peisaj străjuit de dealuri, la 30 km de graniţa cu Cehia.
Berlinul este una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii. Este cunoscut pentru arta si cultura sa, pentru muzeele, teatrele si artele contemporane, pentru festivalurile sale, arhitectura diversa, viata de noapte, si mai ales, pentru inalta calitate a vietii. O treime din suprafata orasului este compusa din paduri, parcuri, gradini, lacuri si rauri.
Miami este un oraş situat pe coasta atlantică, în sud-estul statului Florida şi este cea mai populată metropolă din sud-estul Statelor Unite după Washington D.C., cel mai bogat oraş din Statele Unite şi al cincelea cel mai bogat oraş din lume, în ceea ce priveşte puterea de cumpărare.
Florenţa este capitala regiunii italiene Toscana. A dominat timp de 250 de ani viaţa politică, economică şi culturală a Europei. Florenţa atrage anual milioane de turişti datorită numeroaselor piețe elegante, palate renascentiste, academii, parcuri, grădini, biserici, mânăstiri, muzee, galerii de artă și ateliere.
Situată in Marea Mediterană, Mallorca, sau Majorca, este cea mai mare insulă din Arhipelagul Baleare, o regiune autonomă a Spaniei. Este o destinaţie de vacanță extrem de populară.