Destinaţii

La Collioure, Franţa

GH. MANOIU

Collioure este o mica localitate pe coasta stancoasa din sudul Frantei, la 26 km de granita cu Spania si este parte din vechea provincie Roussillon, departamentul Pyrénées-Orientales. In catalana denumirea este Cotlliure.



Château Royal, Collioure.


In jurul orasului se intind vii ce produc vinuri rosii, roze, albe si struguri pentru vinuri aperitiv si desert.

Are un mic port adapostit intr-un golf linistit, unde Pirineii intalnesc Marea Mediterana, si un climat insorit, racorit de vantul Tramontana ce bate din nord, cu muntii ce ajung pana in mare.

Scurt istoric

La Collioure a fost un punct de importanta strategica si comerciala inca din timpul ascensiunii vizigote; exista evidente ale castelului de la "Castrum Caucoliberi" din anul 673.

In 1276 a devenit resedinta de vara pentru regii din Mallorca. Au trecut apoi cruciatii, iar intre 1462 si 1493 La Collioure a fost ocupata de francezi sub Ludovic al XI-lea.

Dupa descoperirea Americii a inceput sa decada ca port.

In 1643 localitatea a fost cucerita de trupele franceze si in 1659 prin Tratatul Pirineilor a fost cedata Frantei, prilej cu care fortificatiile din oras, Château Royal de Collioure si fortul Saint Elme au fost intarite.

In 1793, La Collioure a fost preluata de trupele spaniole, dar un an mai tarziu a fost recucerita de francezi.

Cum ajung in Collioure

Cu masina: Pe autostrada A9 se iese pe Perpignan Sud, in directia Elne si apoi inspre Argeles/Mer. Apoi se merge pe ruta "Corniche", sau pe RN 114.

Cu trenul: Conexiunea directa Paris – Port-Bou, sau TGV Paris – Perpignan.

Cu avionul: Prin aeroportul international Perpignan – Rivesaltes situat la 30,4 km, sau aeroportul din Barcelona, Spania, de unde se poate inchiria o masina.

Coordonate GPS

42° 31' 36.552" Nord
3° 5' 4.6752" Est

Ce e de vazut in Collioure

Castelul regal. Arhitectura in stil gotic, militara, situat pe Quai de l'Amiralité. Se poate vizita intre orele 10 si 17. Tariful de vizitare este de 4 euro pentru adulti si 2 euro pentru copii.

Fortul Saint Elme. Arhitectura militara, construit in 1552 de regele spaniol Carol al V-lea prin fortificarea turnului "La Guardia". Vandut in 1913 la licitatie si de atunci este proprietate privata. Se poate vizita intre orele 10 si 17. O vizita dureaza 50 de minute si costa 6 Euro.

Capela Saint Vincent. Situata pe plaja cu acelasi nume. Construita in 1701 pentru a gazdui relicvele Sfantului Vincent. Nu se viziteaza in interior.

Fortul Miradou. Situat pe Avenue du Miradou, era punctul de aparare impotriva atacurilor din nord. Fortificat de Carol al V-lea, devine in 1554 fortul Saint Thérèse si in 1672 ia forma actuala. Nu se viziteaza in interior.

Biserica Notre Dame des Anges. Situata in Place de l'église. Arhitectura in stil gotic, a primit forma actuala in 1684. Se poate vizita intre orele 9 -18. O vizita dureaza 60 de minute.

Manastirea de Consolation situata pe D86. Capela este din secolul al XV-lea.

Pivnitele dominicanilor situate in Place Orphila. Se pot vizita intre 9 si 18 si taxa de vizitare este de 2 Euro.

Manastirea dominicana. Situata in Jardin du Musée Peské, se poate vizita oricand.

Moara de vant din Collioure. Situata in Parcul Pams. Probabil una dintre primele mori de vant din Rousillon. Construita in secolul al XIV-lea. In 2001 devine moara de ulei. Se poate vizita oricand.

Fortul Dugommier. Este situat in vecinatatea Fortului Saint Elme. Construit intre 1813 si 1851, din el au ramas doar cateva ruine.

Mormantul poetului Antonio Machado. Faimos poet republican spaniol, retras aici in 1939 pentru a scapa de dictatura din Spania. Moare pe 22 februarie 1939.

Muzeul de Arta Moderna. Este situat pe Route de Port Vendres. Fondat de Jean Peské in 1930, functioneaza din 1980 in locatia actuala. Se poate vizita intre orele 10 si 18. O vizita dureaza 30 minute.

Activitati

• 15 august incepe festivalul Saint Vincent
• 24-25 februarie, celebrarea lui Antonio Machado
• 21 martie, Vinerea buna
• 23 iunie, Festivalul de St. Ioan.

De retinut

La Collioure a fost locul de intalnire al multor artisti, cum sunt André Derain, Henri Matisse si Pablo Picasso, ale caror picturi se gasesc la Muzeul de Arta Moderna din localitate.

Este un loc renumit pentru gastronomia sa, pentru hamsiile gatite in multe feluri, pentru biscuitii cu migdale facuti manual.

Imagini din Collioure



Strada in Collioure



Strada in Collioure



Biserica Notre Dame des Anges



Interior Notre Dame des Anges




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Santiago, sau Santiago de Chile, capitala statului Chile şi cel mai mare oraş al ţării. este situat la o înălţime de 520 metri, pe câteva dealuri şi este străbătut de râul Mapocho. Este aproape de Anzi şi în acelaşi timp de plajele de la Oceanul Pacific.
Peisajele exotice, marea cu apa limpede şi plajele minunate, clima excelentă, mâncarea bună şi lumea prietenoasă, fac ca milioane de turişti să aleagă ca destinaţie insulele greceşti.
Linz este capitala provinciei Austria Superioară şi al treilea oraş ca mărime din Austria. Este situat pe ambele maluri ale Dunării, într-un peisaj străjuit de dealuri, la 30 km de graniţa cu Cehia.
Berlinul este una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii. Este cunoscut pentru arta si cultura sa, pentru muzeele, teatrele si artele contemporane, pentru festivalurile sale, arhitectura diversa, viata de noapte, si mai ales, pentru inalta calitate a vietii. O treime din suprafata orasului este compusa din paduri, parcuri, gradini, lacuri si rauri.
Miami este un oraş situat pe coasta atlantică, în sud-estul statului Florida şi este cea mai populată metropolă din sud-estul Statelor Unite după Washington D.C., cel mai bogat oraş din Statele Unite şi al cincelea cel mai bogat oraş din lume, în ceea ce priveşte puterea de cumpărare.
Florenţa este capitala regiunii italiene Toscana. A dominat timp de 250 de ani viaţa politică, economică şi culturală a Europei. Florenţa atrage anual milioane de turişti datorită numeroaselor piețe elegante, palate renascentiste, academii, parcuri, grădini, biserici, mânăstiri, muzee, galerii de artă și ateliere.