Destinaţii

Insula Capri, Italia

CĂTĂLIN KISLINGER


Portul Marina Grande, Insula Capri, Italia. Foto: Sean William / Wikipedia


Insula Capri (Isola di Capri) este o destinaţie turistică de lux, turiştii fiind atraşi de atmosfera stilată, un amestec de peisajele frumoase, cultură şi istorie, totul învăluit de o climă blândă.

Capri a fost încă din antichitate o staţiune de odihnă pentru împăraţii romani, împăratul Augustus relaxându-se deseori pe insulă, denumind-o Capri Apragopolis (Oraşul Dulcei Leneveli), iar împăratul Tiberius şi-a construit 12 vile răspândite pe tot cuprinsul insulei.

De-a lungul timpului a fascinat numeroși poeți, scriitori, şi artiști. Printre iluștrii vizitatori ai insulei se numără scriitorul german Thomas Mann, scriitorul scoțian Compton Mackenzie, poetul chilian Pablo Neruda, scriitorul britanic Graham Greene, scriitorul suedez Axel Munthe, scriitorul rus Maxim Gorki precum şi industriașul german Friedrick Alfred Krupp.



Insula Capri. Foto: Andy king50/Wikipedia
Insula Capri este situată în Golful Napoli din Marea Tireniană, la aproximativ 40 km de oraşul Napoli şi la 19 km de oraşul Sorrento. Este o insulă foarte mică având 6,7 km lungime și aproximativ doi kilometri lățime. Are o populaţie de 12000 de locuitori.

Clima

Insula Capri are o climă mediteraneană. Iarna, temperatura medie este de 13°C, iar vara de 23°C, în luna august temperatura medie fiind de 26°C. Precipitațiile pe insulă sunt însă destul de abundente, astfel încât suplinesc lipsa surselor naturale de apă.

Vara, apa mării are o temperatură medie de 20°C (iunie), 25°C (iulie) şi 26°C (august). Pentru o prognoză meteo la zi vezi Vremea la Capri, Italia.

Perioada potrivită pentru a vizita Insula Capri

În timpul sezonului estival insula este foarte aglomerată şi preţurile sunt foarte mari. În extrasezon, insula este mai liniştită şi preţurile sunt mai decente.

Cum ajung pe Insula Capri

Cu vaporul. Pe insula Capri se poate ajunge numai cu feribotul (sau hydrofoilul etc), acestea având plecări din Napoli sau Sorrento.

- Plecări din Napoli, de la terminalele Molo Beverello-Piazza Municipio (numai pentru pasageri) şi Calata Porta di Massa (pasageri şi autovehicule). Preţurile de transport pentru persoane adulte sunt cuprinse între 12,70 euro - 20,50 euro/călătoria, depinzând de firma transportatoare şi tipul de transport.

- Plecări din Sorrento, de la terminalul Marina Piccola: Caremar (feribot rapid) and Consorzio Linee Marittime Partenopee (feribot, catamaran şi jetfoil). Preţurile de transport pentru persoane adulte sunt cuprinse între 14,70 euro - 18,30 euro/călătoria, depinzând de firma transportatoare şi tipul de transport.

Cu avionul. Pe insula Capri nu există aeroport, cu avionul se poate ajunge până la Napoli (Aeroportul Capodichino). De la aeroport, se poate ajunge cu autobuzul (ALIBUS) sau cu taxiul la terminalele pentru îmbarcarea pe feribot (Molo Beverello sau Calata Porta di Massa).

Cu autoturismul. În perioadele 17 aprilie - 1 noiembrie şi 20 decembrie-7 ianuarie, accesul este interzis pe insula Capri pentru autovehicule, motociclete și mopede. Fac excepţie de la această regulă autovehiculele, motocicletele și mopedele care aparţin persoanelor rezidente permanent pe insulă.

În afara perioadelor de mai sus, pe insulă se poate ajunge cu autoturismul (folosing feribotul de maşini), dar acest lucru nu este recomandat deoarece drumurile pe insulă sunt înguste, fiind puţine posibilităţi de a circula cu maşina.

În Napoli şi Sorrento există următoarele parcări şi garaje pentru a lasă maşina:

Parcări şi garaje în Napoli:

• Garage Ferraris, Via Bruno Stefano 20/21
• Grilli, Via Galileo Ferraris 40, (nei pressi Stazione Centrale)
• Garage Turistico, Via Alcide De Gasperi 14, (nei pressi Molo Beverello)
• Supergarage, Via Shelley 11, (nei pressi della city)
• Buono Parcheggio Custodito, all'interno del Molo Beverello
• Parcheggio La Rondine S.r.l., Piazzele Immacolatella Nuova
• Parcheggio Med, V.le Giochi Mediterraneo 100, (transfer per il porto)
• New Parking sas Uscita Tangenziale Corso Malta
• Garage Victoria, Corso Garibaldi 390
• Tirreni Parking (garage), Calata Porta di Massa Porto di Napoli


Parcări şi garaje în Sorrento:

• Garage Marina Piccola (vicino al porto)
• Parcheggio De Curtis, Via Ernesto De Curtis (c/o piazza Angelina Lauro, Stazione Circumvesuviana)
• Terminal S. Renato (martedì chiuso)

Cu trenul. De la Staţia Centrală din Napoli (Stazione Centrale) din Piazza Garibaldi se poate ajunge cu autobuzul sau taxiul (10 euro călătoria) la terminalele pentru feribot (Molo Beverello sau Calata Porta di Massa).

Transportul în insula Capri

Portul Marina Grande este punctul de acces pe insula Capri. De aici, pentru a ajunge în localitatea Capri se poate lua telecabina (funicularul). Preţ 1,80 euro/călătoria, 2,60 euro dus-întors.

Pe jos. Pentru cei cu o condiţie fizică corespunzătoare, insula se poate parcurge şi pe jos.

Cu autobuzul. Sistemul de autobuze publice este bine organizat, dar destul de aglomerat în timpul verii. Se asigură legături între Marina Grande, Capri, Marina Piccola, Anacapri, Faro (Farul) şi Grota Albastră (Grotta Azzurra). Preţ bilet 1,80 euro/călătoria, sau alte variante de bilete cu călătorii multiple.

Cu taxiul. Pe insula Capri, călătoria cu taxiul este destul de scumpă, mai ales cu cele decapotabile. Parcările de taxi sunt la Marina Grande, Marina Piccola, în Piazzetta din Capri, Anacapri sau se pot comanda telefonic.

Cazarea

Capri nu este o destinaţie turistică ieftină, mai ales când vine vorba de cazare şi mâncare. În sezon preţurile sunt foarte mari, mai ales în localitatea Capri.

În Anacapri preţurile la hotel sunt ceva mai mici. Preţuri convenabile (începând cu 35 euro/persoană) pot fi găsite la pensiunile din insulă.

Ce se poate vizita în insula Capri

• Localităţile Capri şi Anacapri, La Piazzetta (Piaţa Umberto I din Capri), Monte Solaro (Muntele Solaro), cartierul Le Boffe din Anacapri, portul Marina Picola.

• Villa Jovis (intrarea 2 euro), Villa Lysis (intrarea liberă), Villa San Michele di Axel Munthe (intrarea 7 euro), Villa di Damecuta (intrarea liberă), Biserica San Michele din Anacapri (intrarea 3 euro), Mănăstirea Certosa di San Giacomo (intrarea 4 euro), Giardini di Augusto (Grădinile lui Augustus) (intrarea 1 euro).

• Grotta Azzura (Grota Albastră). Preţ 26 euro cu vaporaşul din portul Marina Grande, sau 12,50 euro cu vaporaşul de lângă Grotta Azzura.

• Stâncile Faraglioni. Preţ 15 euro pentru o călătorie cu vaporaşul Marina Grande-Faraglioni.

• Stânca Torre Materita (Arcul Natural), Faro di Punta Carena (Farul Punta Carena) şi Parco Filosofico (Parcul Filosofic Capri), drumurile Via Krupp, Tragara, La Migliera şi Passetiello.

• Circuit cu vaporaşul în jurul insulei Capri. Preţ 17 euro.

• Alte obiective turistice din jurul insulei Capri: Insula Ischia, Coasta Amalfi, localităţile Castellammare di Stabia, Positano, Praiano şi Salerno.

De reţinut

• Pe insulă irigarea este asigurată în principal de ploi. Precipitațiile sunt însă atât de abundente, încât cultivarea măslinilor, a viței de vie și a arborilor citrici este deosebit de profitabilă.

• Insula Capri este vizitată anual de jumătate de milion de turişti. Printre celebrităţile care au vizitat insula se numără Al Bano, Barbra Streisand, Carolina di Monaco, Eddi Murphy, Elton John, Manuela Arcuri, Mariah Carey, Michael Caine, Nicolas Cage, Rod Stewart, Roger Federer, Romina Power, Serena Autieri, Placido Domingo, Raoul Bova, Giorgio Armani, etc.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lumbini se afla in Nepal, in apropierea granitei cu India, la poalele muntilor Himalaya. Este locul unde legenda spune ca regina Maya Devi a dat nastere lui Siddhartha Gautama, viitorul Buddha. Lumbini este unul dintre cele patru locuri centrale de pelerinaj ale buddhismului, celelalte fiind in India, la Bodh Gaya, Sarnath, Kushinagar.
City of Los Angeles, Oraşul Îngerilor, oraşul cu cei mai mulţi locuitori din California şi al doilea din Statele Unite după New York, este un important centru de cultură, afaceri, media, un centru major al televiziunii mondiale, cinematografiei şi industriei de înregistrări.
Collioure este o mica localitate pe coasta stancoasa din sudul Frantei, la 26 km de granita cu Spania. Are un mic port adapostit intr-un golf linistit, unde Pirineii intalnesc Marea Mediterana, si un climat insorit, racorit de vantul Tramontana ce bate din nord.
Santiago, sau Santiago de Chile, capitala statului Chile şi cel mai mare oraş al ţării. este situat la o înălţime de 520 metri, pe câteva dealuri şi este străbătut de râul Mapocho. Este aproape de Anzi şi în acelaşi timp de plajele de la Oceanul Pacific.
Peisajele exotice, marea cu apa limpede şi plajele minunate, clima excelentă, mâncarea bună şi lumea prietenoasă, fac ca milioane de turişti să aleagă ca destinaţie insulele greceşti.
Linz este capitala provinciei Austria Superioară şi al treilea oraş ca mărime din Austria. Este situat pe ambele maluri ale Dunării, într-un peisaj străjuit de dealuri, la 30 km de graniţa cu Cehia.