Destinaţii

Corsica, Franţa

GH. MĂNOIU

Corsica, numită şi Insula frumuseţii, este o insulă în Marea Mediterană la vest de Italia, aparţinând Franţei, o destinaţie turistică foarte populară.



Ajaccio, Corsica.


Corsica are o suprafaţă de 8680 km pătraţi şi o populaţie de 322120 locuitori. Are o lungime de 183 km şi lăţimea cea mai mare de 83 km.

Munţii alcătuiesc două treimi din insulă, formând un singur lanţ. Insula este separată de continent prin Marea Ligurică şi de Sardinia la sud prin Strâmtoarea Bonifacio.

Originea numelui Corsica rămâne un mister. Pentru grecii antici era cunoscută sub numele de Kalliste, Corsis, Cyrnos, Cernealis, sau Cirne.

Corsica a fost ocupată continuu din epoca mezolitică. După o scurtă ocupaţie a cartaginezilor, este colonizată de vechii greci, ocupată de etrusci, apoi inclusă in Republica Romană în 260 î.Hr.

Romanii, care au construit o colonie în Aléria, considerau Corsica una dintre regiunile cele mai înapoiate ale lumii romane.

Insula producea oi, miere, vin, răşină şi ceară şi exporta mulţi sclavi cu un caracter feroce şi rebel. Aici a fost exilat filozoful roman Seneca.

Insula este invadată de vandali, ostrogoţi, bizantini, lombarzi. Pepin cel Scurt, regele Franţei o dă Papei, apoi intră sub influenţa republicii din Pisa. Din 1284 începe în Corsica influenţa genoveză. În 1755 devine republică independentă, apoi este cucerită de Franţa în 1769.

Insula a fost împărţită în 1975 în două departamente: Haute-Corse (Corsica superioară) şi Corse-du-Sud (Corsica sudică), cu capitala regională la Ajaccio, oraşul prefectură din Corse-du-Sud. Bastia, oraşul prefectură din Haute-Corse, este al doilea cel mai mare din Corsica.

Cum ajung în Corsica

Cu vaporul. Din Franţa, cea mai simplă şi mai rapidă soluţie este barca de mare viteză (NGV, Navire à Grande Vitesse). Durează 2:45 - 3:30 ore pentru a ajunge de la Nisa la Calvi, l'Ile-Rousse, Ajaccio şi Bastia. Se poate lua feribotul regulat din Marsilia, Nisa sau Toulon. O cursă Nisa - Corsica costă 50 euro sau mai mult.

Din Italia se poate lua feribotul spre Corsica din Genova, Livorno, Savona, Napoli sau Sardinia.

Cu avionul. Există patru aeroporturi pe insulă: Ajaccio, Bastia, Calvi şi Figari (lângă Porto-Vecchio). De la aeroporturi trebuie închiriată o maşină pentru a ajunge în oraşe. Aeroportul din Bastia are un serviciu de autobuz din oră în oră spre oraş pentru 8 euro, seara intervalul fiind mai mare. Ultimul autobuz pleacă la 22:45.

Insula se află în Marea Mediterană la 170 km de Coasta de Azur din Franţa, 90 km vest de Italia, 11 km nord de Sardinia. Coordonate: 42° 9′ Nord, 9° 5′ Est.

Clima

Corsica are o climă mediteraneană, cu veri fierbinţi, uscate şi ierni blânde, umede. Iernile sunt destul de uşoare pe coastă, cu temperaturi în timpul zilei de 12°C, deşi poate apare ocazional îngheţ. În iulie şi august este cald, cu aproximativ 30°C, dar se răceşte noaptea la temperaturi de aproximativ 20°C.

Transportul intern

Există doar 2 linii de tren care leagă marile oraşe, pentru restul se foloseşte autobuzul. O cale ferată leagă Ajaccio şi Bastia, cu o ramificaţie spre Calvi. Trenurile sunt la fiecare două ore în fiecare direcţie. Transportul public auto este foarte slab şi este necesară închirierea unei maşini.

Ce se poate vizita

Oraşele

Ajaccio, cu Monumentul lui Napoleon în Piaţa Austerlitz, Maison Bonaparte (casa natală a lui Napoleon I transformată în muzeu), Muzeul Fesch, Biblioteca municipală, Turnul Genovez, Capela Sant'Erasmu, Catedrala Santa Maria Assunta.

Bastia, cu Muzeul Corsicii, fostul palat al guvernatorilor genovezi, cetatea cu turnul clopotniţă din secolul al 16-lea, Muzeul mării, Muzeul etnografic, Grădina Romieu, Palatul de Justiţie şi Portul vechi.

Bonifacio, cu citadela şi biserica Saint-Dominique.

Calvi, cu fortăreaţa construită în secolul al 13-lea şi biserica Santa Maria, cu capela Notre Dame de la Serra, farul din peninsula Revelatta.

Cargèse, cu un turn genovez, bisericile catolică şi ortodoxă.

Porto-Vecchio, al treilea oraş ca mărime, cu multe plaje in jur.

Saint-Florent / San Fiurenzu, cu o citadelă din secolul al 15-lea.

Plajele

Corsica are plaje excelente şi pe lângă bronzare şi înot aproape fiecare plajă oferă oportunităţi pentru snorkel. Unele plaje mai populare închiriază plăci de windsurf şi kite-surf şi oferă scuba diving cu 45-60 euro pentru o scufundare de o oră.

Natura

Corsica are multe trasee de mers pe jos, inclusiv GR 20, probabil cel mai cunoscut şi cel mai dificil dintre toate traseele Grande Randonnée. Traseul durează aproximativ 17 de zile. Cel mai mare pericol pe GR 20 sunt furtunile de vară, fulgerele făcând cele mai multe victime.

Alte trasee sunt: Mare e Mare Nord de 11 zile, Mare e Mare Sud de 5 zile, Mare e Monti de 10 zile.

Rezervaţiile naturale: Parc naturel régional de Corse, ocupă 3500 km pătraţi şi include Golfe de Porto, rezervaţia naturală Scandola (Patrimoniu Mondial UNESCO), precum şi unii dintre cei mai înalţi munţi de pe insulă.

Activităţi

• Se poate merge în Sardinia. Feriboturile pleacă din Bonifacio la fiecare câteva ore pentru San Teresa în timpul verii şi costă aproximativ 15 euro pentru o oră de mers. Din Porto Vechio pentru Palau există un feribot o dată pe săptămână.

• Se pot vizita cele patru insule Sanguinaires, nelocuite, aflate la intrarea în golful Ajaccio, un paradis al păsărilor şi delfinilor.

Calvi jazz festival, un festival internaţional ce ţine opt zile în luna iunie.

Festivalul vântului, la sfârşitul lunii octombrie, în Calvi.

De reţinut

• August este cea mai aglomerată lună, când numărul turiştilor îl triplează pe cel al localnicilor şi totul trebuie pre-rezervat.

• Limba oficială este limba franceză, dar Corsica are propria sa limbă, corsicana. Italiana este, de asemenea, vorbită în zonele turistice.

• Corsica produce un ulei de măsline aromat unic, făcut din fructe coapte.

• Corsica este de obicei un loc sigur mai ales pentru turişti. Poţi petrece noaptea în aer liber în oraşe sau sate fără probleme. Fii politicos şi respectuos!

Corsica în imagini



Nonza, Corsica de Nord.



Ţărmul mării în Corsica.



Celebrele stânci corsicane.



St. Florent.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tassos este cea mai nordică insulă a Greciei, dar şi cea mai apropiată de România. Acest lucru o face o destinaţie turistică foarte populară pentru români.
Bergamo este un oraş în Italia situat la poalele Alpilor şi la 40 km nord-est de Milano. Datorită curselor aeriene low-cost şi a aşezării geografice, Bergamo reprezintă o poartă importantă de intrare în Italia atât a turiştilor cât şi a celor veniţi să muncească în această zonă.
În Olanda este o vorbă: Amsterdam to party, Den Haag to live, Rotterdam to work. Rotterdam este al doilea oraş ca mărime din Olanda şi face parte din regiunea metropolitană Rotterdam Den Haag. Este primul port ca mărime din Europa şi al patrulea din lume.
Avand cateva milioane de turisti anual, Barcelona este pe locul patru, dupa Londra, Paris si Roma, in ceea ce priveste numarul de vizitatori anual. In Barcelona sunt unele dintre cele mai bune plaje din lume, o clima calda si blanda, monumente istorice, hoteluri de foarte buna calitate si o infrastructura turistica excelenta.
Initial un mic catun pescaresc, linistit si boem, la malul Marii Negre, cu o plaja foarte frumoasa dar putin cunoscuta, astazi localitatea Vama Veche este, pe timpul verii, destinatia preferata a tinerilor care vor sa se distreze intr-o maniera simpla si nonconformista.
Tenerife, cea mai mare dintre Insulele Canare, oferă păduri luxuriante, faună şi floră exotice, deşerturi, munţi, vulcani, coaste incredibil de frumoase, plaje spectaculoase şi viaţă de noapte tumultoasă.