Destinaţii

Rotterdam, Olanda

GH. MĂNOIU


Rotterdam. Foto: Mlefter/Wikimedia


Rotterdam este al doilea oraş ca mărime din Olanda şi face parte din regiunea metropolitană Rotterdam Den Haag, parte a zonei Randstad. Este primul port ca mărime din Europa şi al patrulea din lume.

Până în 2004 a fost cel mai aglomerat port din lume.

Importanţa sa este dată de localizarea în apropierea gurii de vărsare a Nieuwe Maas, un canal în delta formată de râurile Rin şi Meuse la vărsarea în Marea Nordului. Aceste două râuri duc în centrul Europei şi în regiunea industrială Ruhr.

În Rotterdam s-a născut Desiderius Erasmus, cunoscut ca Erasmus de Rotterdam, al cărui nume îl poartă universitatea din oraş, cunoascută în toată lumea.

În Olanda este o vorbă: Amsterdam to party, Den Haag to live, Rotterdam to work.

Puţină istorie

Primele urme de locuire a zonei râului cu ape tulburi Rotte, sau Rotta, datează din anul 900. Inundaţiile din 1150 obligă la construirea de diguri şi baraje, dam în olandeză. În 1270 a fost construit un baraj pe Rotte, sau Rotterdam, în zona numită astăzi Hoogstraat. Pe 7 iulie 1340 contele Willem IV din Olanda a acordat drepturile de oraş Rotterdamului.

Între 1650 şi 1750 cunoaşte o puternică dezvoltare şi după rezolvarea problemelor cu colmatarea râului, începe să primească nave comerciale tot mai mari.

Comerţul şi industria portuară cresc foarte mult şi atrag numeroşi imigranţi. La începutul secolului XX, devine cel mai mare centru economic din Olanda.

În Al Doilea Război Mondial armata germană bombardează oraşul pe 14 mai 1940, forţând armata olandeză să capituleze. Centrul oraşului este complet distrus.

Reconstruirea oraşului după război nu reface construcţiile vechi, ci apar noi clădiri, în stil modern, clădirile rămase, dar deteriorate, fiind darâmate. Reconstrucţia durează până în 1970.

Cum ajung la Rotterdam

Cu avionul. Rotterdam The Hague Airport este localizat în nordul oraşului. De aici se poate folosi transportul public pentru a ajunge fie la staţiile de metrou, fie la Rotterdam Centraal Station.

Multe dintre zborurile internaţionale ajung la Amsterdam Schiphol Airport, de unde există legătură directă cu Rotterdam Centraal Station prin Intercity Direct in 26 de minute. Un bilet costă 13,9 euro.

Cu trenul. Oraşul dispune de şapte gări şi este conectat la reţeaua olandeză de căi ferate care are legături cu Amsterdam, Haga, Leiden, Utrecht, dar şi cu Belgia şi Franţa. Trenurile de mare viteză fac 30 de minute până la Antwerpen, o oră şi 12 minute până la Bruxelles şi 2 ore şi 37 de minute până la Paris.

Cu autobuzul. Eurolines leagă Rotterdam de diferite oraşe din Europa. Autobuzele sosesc lângă Rotterdam Centraal Station.

Cu vaporul. Există o cursă regulată, de noapte, de feribot din Marea Britanie, de la Hull la Rotterdam Europoort.

Cu maşina. Patru autostrăzi formează un inel de drumuri:

A20 (Ring North): Hoek van Holland – Rotterdam – Gouda
A16 (Ring East): Rotterdam – Breda (- Antwerp – Paris)
A15 (Ring South): Europoort – Rotterdam – Nijmegen
A4 (Ring West).

Alte două autostrăzi fac legătura cu Rotterdam:

A13, Amsterdam - The Hague – Rotterdam
A29, Bergen op Zoom – Rotterdam

Rotterdam, coordonate GPS

51° 55′ Nord
4° 30′ Est

Clima

Rotterdam are o climă oceanică temperată, ca mai toată Olanda. Primăvara şi vara sunt perioade mai plăcute, cu o temperatură medie de 22°C, în restul anului ploile sunt dese.

Dacă intenţionaţi să faceţi o călătorie puteţi vedea cum va fi vremea la Rotterdam.

Transportul în Rotterdam

În Rotterdam, bicicletele sunt preferate pentru deplasarea urbană. Când e parcată undeva, de exemplu lângă un magazin, e bine să fie legată de un obiect fix altfel există riscul de a fi furată. Există birouri de închiriere, unul chiar lângă Gara Centrală.

Sistemul de transport public din Rotterdam este foarte bine organizat şi toate liniile de metrou, tramvai şi autobuz urban sunt operate de RET. În general, frecvenţa de circulaţie în zilele de lucru, intre orele 7:00 şi 19:00 este de 10 minute. Pentru a călători este necesar cardul pentru transport public, OV-Chipkaart.

Rotterdam Welcome Card asigură acces nelimitat la transportul public pentru 1, 2 sau 3 zile.

Pentru călătoriile cu altă companie, de exemplu în afara oraşului, este nevoie de OV-Chipkaart care se cumpără pentru 7,5 euro de la casele de bilete, sau de la automate pentru 6,5 euro şi care trebuie iniţial creditat. Cardul trebuie vizat la urcare şi la coborâre.

Metroul din Rotterdam, primul înfiinţat în Olanda în 1968, are cinci linii, cu o lungime totală de 78,3 km şi 62 de staţii.

Un mijloc principal de transport în Rotterdam este tramvaiul, cu 9 linii regulate şi 4 speciale, însumând o lungime de 93,4 km.

Ruta Rotterdam - Dordrecht este deservită de un feribot (water bus) care pleacă la fiecare 30 de minute. Călătoria durează o oră. Acest feribot poate transporta 130 de pasageri şi 60 de biciclete.

Taxiul are o taxă de pornire de 2,5 euro şi fiecare kilometru costă 1,95 euro.

Parcarea în Rotterdam

Parcarea în Rotterdam se plăteşte cu un card cu cip special, Chipknip, care poate fi cumpărat de la tutungerii sau de la parcările cu mai multe etaje. Unele parcări din centru acceptă card de credit. Nu se poate plăti cu numerar.

Parcarea în garaje se face prin introducerea cardului de credit la intrare şi din nou la ieşire, iar timpul total se deduce în mod automat. Aici se poate plăti cu numerar, cu Chipknip sau cu card cu PIN.

Park & Ride (P&R) din afara oraşului oferă locuri de parcare gratuite sau ieftine, cu legături de transport public spre centru. Slinge A15, Hoogvliet A15, Kralingse Zoom A16/E19 şi Alexander A20/E25 oferă parcare gratuită dacă foloseşti transportul public spre centru. Este nevoie să scanezi biletul la automat.

Ce se poate vizita în Rotterdam

Rotterdam este împărţit în partea de nord şi partea de sud de râul Nieuwe Maas, părţi conectate de mai multe tunele. Centrul oraşului se află în partea de nord. Cea mai mare parte din oraş este construită în spatele digurilor, fiind sub nivelul mării.

Este un oraş al arhitecturii moderne, cu multe atracţii: Boijmans-van Beuningen Museum, Volkenkundig Museum, Witte de With Center for Contemporary Art, Maritime Museum, Natuurhistorisch Museum, Erasmusbrug, Euromast, Kunsthal, Nederlands Fotomuseum, morile de vânt, Rotterdam Zoo, Arboretum Trompenburg, Botanische Tuin Kralingen.

De ştiut

• Timpul local în Rotterdam este UTC+1, iarna, şi vara UTC+2, iar codul poştal este 3000-3099.

• Rotterdam este cunoscut şi pentru festivalurile şi concertele care au loc aici: maratonul din aprilie, North Sea Jazz din iulie şi World Port Days în septembrie.

• Cele mai importante zone pentru cumpărături sunt Lijnbaan şi Hoogstraat, dar şi Botersloot şi Pannekoekstraat. O alternativă este City Market deschisă marţea şi sâmbăta. Mai exotic este Afrikaanderplein Market deschisă miercurea şi sâmbăta cu aproximativ 300 de standuri.

• În Rotterdam sunt multe coffeeshops. Nu trebuie uitat că deţinerea unei cantităţi mari de hasiş sau canabis este infracţiune în Olanda. Nu se poate pleca din Olanda cu nici o cantitate din aceste produse şi nici nu se poate cumpăra pentru altcineva.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Avand cateva milioane de turisti anual, Barcelona este pe locul patru, dupa Londra, Paris si Roma, in ceea ce priveste numarul de vizitatori anual. In Barcelona sunt unele dintre cele mai bune plaje din lume, o clima calda si blanda, monumente istorice, hoteluri de foarte buna calitate si o infrastructura turistica excelenta.
Initial un mic catun pescaresc, linistit si boem, la malul Marii Negre, cu o plaja foarte frumoasa dar putin cunoscuta, astazi localitatea Vama Veche este, pe timpul verii, destinatia preferata a tinerilor care vor sa se distreze intr-o maniera simpla si nonconformista.
Tenerife, cea mai mare dintre Insulele Canare, oferă păduri luxuriante, faună şi floră exotice, deşerturi, munţi, vulcani, coaste incredibil de frumoase, plaje spectaculoase şi viaţă de noapte tumultoasă.
Monaco este un oras-stat localizat pe Riviera Franceza, fiind marginit de Franta si Marea Mediterana. Monaco are cel mai mare PIB pe cap de locuitor, nu are impozit pe venit si are impozite foarte mici pentru firme.
Argelès-sur-Mer este o localitate mica, pe malul Marii Mediterane, in partea cea mai de sud a Frantei, la poalele muntilor Albères, in inima tarii catalane. Are 7 km de plaja cu nisip, munti ce domina plaja, 12 ha de padure de pin, sosea de 3 km marginita de copaci, pentru promenada. Este un sat tipic catalan. Strazi inguste, biserica cu turn crenelat din secolul 14, piata traditionala, festivaluri.
Vancouver, un oraş modern, cu kilometri de coastă şi vegetaţie luxuriantă, în apropierea munţilor North Shoreun, loc cosmopolit, cu oameni din toată lumea ce au venit aici cu sărbătorile şi cultura lor, cu mâncarea şi obiceiurile lor