Destinaţii

Tenerife, Spania

GH. MĂNOIU

Tenerife, cea mai mare dintre Insulele Canare, oferă păduri luxuriante, faună şi floră exotice, deşerturi, munţi, vulcani, coaste incredibil de frumoase, plaje spectaculoase şi viaţă de noapte tumultoasă.



La Laguna.


Cea mai veche așezare umană cunoscută în Insulele Canare datează de la aproximativ 200 î.e.n. Foştii locuitori, guanşii, numeau insula Achinet sau Chenet. Regele berber Juba II a trimis o expediţie în Insulele Canare şi Madeira şi i-a dat numele Canaria pentru că a găsit aici câini feroce (canaria).

Este cunoscută de romani ca Nivaria, zăpadă, iar mai târziu ca Isla del Infierno, o referire la activitatea vulcanică şi erupţiile de pe Muntele Teide.

Numele actual al insulei vine de la tene "munte" şi ife "alb", din care a rezultat Tenerife.

În decembrie 1493, Regina Isabella I de Castilia şi regele Ferdinand al II-lea de Aragon acordă lui Alonso Fernández de Lugo dreptul de a cuceri insula Tenerife. Populaţia este înrobită şi decimată de boli. Pădurile sunt reduse de plantaţiile noi, banane, trestie de zahăr, struguri de vin. După descoperirea Americii, o parte din populaţie migrează într-acolo.

În 1797, britanicii încearcă o invazie şi amiralul Horatio Nelson îşi pierde un braţ, lovit de o ghiulea de tun. Insula a fost, de asemenea, atacată de Robert Blake, Walter Raleigh, John Hawkins şi Woodes Rogers.

Turiştii au început să viziteze în număr mare Tenerife începând cu 1890, în special oraşele nordice Puerto de la Cruz şi Santa Cruz de Tenerife. O regiune săracă, unde se cultivau banane, a fost adusă la standardele europene de viaţă în anii "60.

Tenerife are o suprafaţă de 2034 km pătraţi şi o populaţie de aproape 890000 locuitori. Este a zecea mare insulă la nivel mondial. Cuprinde aproximativ 200 de insule pustii mici sau pietre mari, cum sunt Roques de Anaga, Roque de Garachico şi Fasnia, care adăugă încă 213,8 metri pătraţi la suprafaţa totală.

Cum ajung la Tenerife

Cu vaporul. Trasmediterranea are un feribot săptămânal de la Cadiz, Spania, la Tenerife, o călătorie care durează două zile. Există, de asemenea, feriboturi către alte insule din arhipelag: de la Santa Cruz de Tenerife la Gran Canaria (2,5 ore) şi din Los Cristianos la La Gomera.

Cu avionul. Există două aeroporturi, Tenerife South (Reina Sofia) în apropiere de Los Cristianos şi Tenerife North (Los Rodeos) lângă La Laguna. Autobuzele circulă de la cele două aeroporturi la alte oraşe din Tenerife de la orele 5-6 dimineaţa şi până aproape de miezul nopţii. Călătoria cu taxiul are un cost redus şi este un mod convenabil de a merge de la aeroport în staţiune. Taxiurile circulă toată noaptea.

Insula se află la aproximativ 300 km de coasta africană şi la aproximativ 1000 km de Peninsula Iberică. Coordonate: 28° 16′ Nord, 16° 36′ Vest

Clima

Tenerife este cunoscută pe plan internaţional ca Isla de la Eterna Primavera "Insula Eternei Primăveri".

Fiind pe latitudinea Deşertului Sahara, se bucură de o climă caldă pe tot parcursul anului, cu o medie de 18-20°C în timpul iernii şi 24-26°C vara şi cu multe zile însorite. Clima este controlată în mare măsură de alizee, a căror umiditate condensează pe partea de nord şi nord-est a insulei, creând plafoane de nori de 600 - 1800 metri înălţime. Curenţii reci de mare din Insulele Canare au de asemenea un efect de răcire pe coastele şi plajele insulei.

Contrastele climatice majore de pe insulă sunt evidente, mai ales în lunile de iarnă, când pe coastă este cald şi soare, iar la altitudini de 3000 de metri este zăpadă.

Precipitaţiile anuale sunt scăzute şi vara, din mai până în septembrie, sunt luni în mod normal complet uscate.

Transportul intern

O maşină închiriată este cea mai bună opţiune pentru a descoperi zonele pustii depărtate. O reţea formată din două autostrăzi rapide, gratuite, TF1 şi TF5 înconjoară aproape întreaga insulă, legând toate principalele oraşe şi staţiuni cu zona metropolitană.

Autobuzele TITSA acoperă cea mai mare parte a insulei şi sunt destul de frecvente. Un card de călătorie BONO poate fi cumpărat din staţiile de autobuz şi din unele tutungerii şi poate economisi 50-70% din costurile de parcurs.

Zona metropolitană, format din Santa Cruz şi La Laguna, este deservită de Tranvía de Tenerife, o linie de tramvai lungă de 12,5 km cu 20 de staţii, care este parcursă în 37 de minute.

Ce se poate vizita

Mulţi dintre turiştii tineri preferă partea de sud a insulei, iar turiştii mai în vârstă şi familiile aleg Puerto de la Cruz şi împrejurimile sale.

Plajele. Coastele insulei sunt de obicei accidentate şi abrupte, în special pe partea de nord. Cu toate acestea, insula are 67,14 km de plaje, cum ar fi cele de la El Médano. Există multe plaje cu prundiş şi nisip negru pe coasta de nord, în timp ce în sud şi pe coasta de sud-vest a insulei, plajele au de obicei nisip mult mai fin, cu tonuri mai deschise.

Munţii. Între partea de nord şi de sud a insulei se află cel mai înalt vârf, vulcanul inactiv El Teide, de 3718 metri, al treilea mare vulcan din lume, măsurat de la bază. În 1954, Teide şi întreaga zonă din jurul lui au fost declarate parc naţional. În iunie 2007, a fost recunoscut de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial.

Macizo de Anaga. Este situat în partea de nord-est a insulei şi are un număr mare de cheiuri abrupte, pereţi verticali ce domină coasta Anagan, şi plaje rare de roci sau de nisip negru.

Macizo de Teno este situat la marginea de nord-vest a insulei.

Macizo de Adeje este situat pe vârful de sud a insulei. Aici se află Roque del Conde cu o altitudine de 1001 metri.

Văile. Sunt o altă caracteristică a insulei. Cele mai importante sunt Valle de Masca, Valle de La Orotava şi Valle de Güímar.

Ravenele. Tenerife are un număr mare de ravene, elemente caracteristice al peisajului, cauzate de eroziunea de la scurgerile de suprafaţă pe o perioadă lungă de timp. Ravene notabile sunt Ruiz, Fasnia şi Güímar, Infierno şi Erques, toate desemnate arii naturale protejate.

Tuburile vulcanice. Tuburile sau ţevile vulcanice sunt peşteri vulcanice, de obicei sub formă de tuneluri formate în lavă. Cueva del Viento, situata în Icod de los Vinos, este cel mai mare tunel vulcanic din Uniunea Europeană şi unul dintre cele mai mari din lume.

Oraşele.

Santa Cruz de Tenerife, capitala insulei. Aici se află Auditorio de Tenerife, Iglesia de la Concepción, portul şi oraşul vechi.

Los Abrigos, un pitoresc sat de pescari pe coasta de sud-est a insulei.

Costa Adeje, un oraş vechi pe dealul de deasupra coastei, cu Siam Parque şi Aqualand.

Las Americas un oraş construit pentru turişti.

Los Cristianos, odată un mic sat de pescari, acum o destinaţie turistică majoră. În apropiere se afla Jungle Park.

Puerto de la Cruz, cu Loro Parque Zoo şi grădina botanică.

La Orotava, un frumos oraş în partea de nord a insulei, cu grădina botanică Jardín de aclimatación şi Iglesia de la Concepción.

El Medáno, una dintre capitalele mondiale ale windsurfing-ului.

La Laguna, fosta capitală, cu universitatea fondată în 1792, Catedral de Nuestra Señora de los Remedios, Iglesia de la Concepción şi oraşul vechi, făcând parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Candelaria, cu Basilica de Nuestra Senora de la Candelaria.

Siturile arheologice din timpul Guanche, care, în general, sunt picturi rupestre, împrăştiate de-a lungul insulei, în special în partea de sud, Cambados, El Barranco del Rey, Cueva de Achbinico, primul altar creştin din Insulele Canare.

Piramidele Güímar. Construcţii vechi sub formă de piramidă a căror origine este incertă.

Muzeele.

Muzeul Naturii şi Omului, în Santa Cruz de Tenerife, prezintă bogăţiile naturale ale Insulelor Canare şi a oamenilor pre-hispanici care au locuit aici.

Muzeul Ştiinţei şi Cosmosului, în La Laguna.

Muzeul de Antropologie din Tenerife, în La Laguna, Valle de Guerra.

Centro de Fotografía Isla de Tenerife, situat în Santa Cruz de Tenerife cu un program anual de expoziţii.

Muzeul Municipal de Arte Frumoase din Santa Cruz de Tenerife.

Casa del Vino-La Baranda cu anexa Casa de la Miel în El Sauzal.

Muzeul artizanatului Iberoamerican, situat în mănăstirea veche San Benito Abad, în La Orotava.

Muzeul Arheologic Puerto de la Cruz, din oraşul cu acelaşi nume, situat într-o Casona tradiţională, un tip de casă datând din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea.

Muzeul Militar Regional Canare, situat în Santa Cruz de Tenerife, în zona Fuerte de Almeyda.

Activităţi

Carnavalul Santa Cruz de Tenerife este unul dintre cele mai mari carnavaluri din lume. Este sărbătorit în mai multe locaţii din nordul şi sudul insulei, timp de zece zile.

Romerías. Pelerinajele, sunt festivaluri religioase tradiţionale.

Sărbătoarea Fecioarei de Candelaria, patroana insulei. O sărbătoare ce are loc în onoarea ei de două ori pe an, în luna februarie şi august.

Cristo de La Laguna sărbătorită în fiecare an pe 14 septembrie în oraşul San Cristóbal de La Laguna.

Festivalul religios Corpus Christi, în mod tradiţional celebrat cu covoare florale în stradă. La Orotava, un covor foarte mare sau tapiserie, din diferite soluri vulcanice colorate, acoperă Plaza del Ayuntamiento. Aceste soluri sunt luate din Parque Nacional del Teide şi, după celebrare, sunt returnate, pentru a păstra Parcul Naţional.

Paştele cea mai importantă sărbătoare în Tenerife. Este sărbătorit în întreaga insulă, dar este deosebit în La Laguna, La Orotava şi Los Realejos, unde procesiuni elaborate au loc Joia Mare, Vinerea Mare şi ziua de Paşte.

Tenerife este o destinaţie favorită pentru scufundari, surfing, windsurfing, jet-ski, ca şi pentru cross-country şi ciclism montan.

De reţinut

Moneda locală este euro şi cele mai multe locuri acceptă carduri de credit sau de debit, care necesită un PIN. Există multe birouri de schimb valutar în principalele staţiuni turistice, dar nu în locurile spaniole ca Santa Cruz.

Limba maternă este spaniola. În partea de sud engleza este vorbită de toată lumea, dar în nord este vorbită mai puţin.

Poliţia arestează orice persoană care încearcă să doarmă pe plajă pe timp de noapte.

Nu există scorpioni sau şerpi, dar ţânţarii pot înţepa noaptea, mai ales departe de coastă, dar nu transportă malarie.

Soarele este extrem de puternic fiind aproape de Ecuator şi este necesară utilizarea de cremă de soare cu factor ridicat şi evitarea statului la plajă între prânz şi ora trei.

Tenerife în imagini


Masca, Tenerife.



Auditorio de Tenerife.



Piramida Güímar.



Plaja Las Teresitas în San Andrés (Santa Cruz de Tenerife).



Autostrada TF5 lângă Santa Cruz.



Plaza del Ayuntamiento în La Orotava.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Monaco este un oras-stat localizat pe Riviera Franceza, fiind marginit de Franta si Marea Mediterana. Monaco are cel mai mare PIB pe cap de locuitor, nu are impozit pe venit si are impozite foarte mici pentru firme.
Argelès-sur-Mer este o localitate mica, pe malul Marii Mediterane, in partea cea mai de sud a Frantei, la poalele muntilor Albères, in inima tarii catalane. Are 7 km de plaja cu nisip, munti ce domina plaja, 12 ha de padure de pin, sosea de 3 km marginita de copaci, pentru promenada. Este un sat tipic catalan. Strazi inguste, biserica cu turn crenelat din secolul 14, piata traditionala, festivaluri.
Vancouver, un oraş modern, cu kilometri de coastă şi vegetaţie luxuriantă, în apropierea munţilor North Shoreun, loc cosmopolit, cu oameni din toată lumea ce au venit aici cu sărbătorile şi cultura lor, cu mâncarea şi obiceiurile lor
Lima, numită şi "La Ciudad de los Reyes" este cel mai mare oraş din Peru, situat în valea a trei râuri: Chillón, Rímac şi Lurín, formând cu portul Callao, Lima Metropolitan Area, cu o populaţie de 9 milioane de locuitori, aproape o treime din populaţia ţării.
Santorini este considerată destinaţia turistică numărul unu a Greciei, atracția principală fiind peisajul unic datorat craterului vulcanic acoperit de apa mării, înconjurat de stânci înalte și abrupte pe care se află oraşe cu case albe cu o arhitectură aparte.
Sicilia este o fascinantă destinaţie turistică: o atmosferă aparte, peisaje spectaculoase, munţi stâncoşi şi plaje frumoase, mâncare ieftină şi bună, catedrale şi biserici vechi, monumente şi vestigii antice impresionante.