Destinaţii

Valparaíso, Chile

GH. MĂNOIU


Valparaíso. Foto: Macarron/Wikipedia


Valparaíso este capitala culturală a statului Chile, un oraş boem, cu clădiri colorate care se intind pe 42 de dealuri şi un litoral frumos, cunoscut cândva ca "Micul San Francisco". Este unul dintre cele mai importante porturi din Pacificul de Sud.

Aici s-au născut Salvador Allende, Augusto Pinochet, Camilo Mori, aici au trăit Pablo Neruda, Rubén Darío.

Puţină istorie

Golful a fost populat de indienii Pichunches care se ocupau cu agricultura. Primii europeni au ajuns aici în 1536, la bordul vasului Santiaguillo, sub comanda lui Juan de Saavedra, care a numit localitatea după satul său natal din Spania, Valparaíso de Arriba.

Toată perioada colonială, Valparaíso a rămas un sat mic cu doar câteva case şi o biserică.

După independenţa din 1818, Valparaíso devine portul principal al navelor chiliene şi o escală pentru navele care înconjurau America de Sud prin Strâmtoarea Magellan şi Capul Horn. Primeşte imigranţi din ţările europene, mai ales din Marea Britanie, Germania, şi Italia, care transformă cultura locală cu origini spaniole şi amerindiene.

În 19 noiembrie 1822 un cutremur violent lasă oraşul în ruine.

Pe 12 septembrie 1827 apare El Mercurio de Valparaíso, cel mai vechi ziar de limbă spaniolă care încă circulă la nivel mondial.

O flotă spaniolă bombardează oraşul în timpul războiului dintre Spania şi America de Sud din 1866. Navele comerciale din Chile sunt scufundate.

Oraşul devine inima economiei ţării. Din lipsa spaţiului, începe să se extindă pe dealurile greu accesibile şi în zona mlăştinoasă.

În 18 august 1906 un alt cutremur lasă în urmă pagube imense, trei mii de morţi şi mii de răniţi.

Începe extinderea portului, se construieşte un dig lung şi terminale de andocare, dar epoca sa de glorie se încheie după deschiderea canalului Panama in 1914. De la începutul secolului 21, transportul maritim creşte din nou cu exportul de fructe.

Pe 13 aprilie 2014, un uriaş incendiu scăpat de sub control distruge 2800 de case şi oraşul este declarat zonă de dezastru.

Cum ajung la Valparaíso

Marea majoritate a vizitatorilor străini sosesc prin Santiago sau pe navele de croazieră.

Cu avionul. Oraşul nu are propriul său aeroport şi este deservit de aeroportul Arturo Merino Benitez International Airport, în apropiere de Santiago, care are curse interne şi internaţionale. De la aeroport se ia un autobuz până la staţia de metrou Pajaritos din Santiago şi de aici un alt autobuz spre Valparaíso.

Cu trenul. Metro Valparaiso şi Merval execută curse între Valparaiso şi Viña del Mar între orele 6:00 şi 23:30.

Cu autobuzul. Terminalul este situat în apropiere de clădirea Congresului. De la şi către Valparaíso se face o oră şi jumătate până şi de la Santiago şi cursele pleacă de mai multe ori pe oră, şapte ore până la La Serena, cu plecare o dată pe oră, şi 12 ore până la Mendoza în Argentina.

Autobuzele locale fac curse între Viña del Mar şi Valparaíso, cu o durată de aproximativ 15 minute. Tarifele variază de la 350 la 380 pesos.

Cu vaporul.Unele nave de croazieră fac escală în Valparaíso, mai ales ca parte a unui itinerar lung prin America de Sud. De asemenea există cursă cargo din Mexic; durează două săptămâni şi are mai multe opriri.

Coordonate GPS

33° 03′ sud
71° 37′ vest

Clima

Valparaíso are o climă mediteraneană, asemănătoare cu clima din San Francisco. Vara, cu temperaturi între 13°C şi 21°C, este uscată, dar ceaţa afectează oraşul des. Iarna, cu temperaturi între 9°C şi 14°C, aduce ploi masive şi vânturi puternice. Ninsoarea apare rar.

Transportul în Valparaíso

Transportul public în Valparaíso este asigurat în primul rând de autobuze, troleibuze şi funiculare.

Autobuzele oferă un serviciu eficient şi regulat între centrul oraşului şi numeroasele dealuri unde sunt cartierele de locuit, precum şi înspre oraşele vecine. Oraşele mai îndepărtate sunt deservite de autocare.

• Sistemul de troleibuze este în funcţiune din 1952 şi continuă să folosească o parte dintre vehiculele originale, construite în 1952.

• Mai multe teleferice, numite la nivel local Ascensores, furnizează servicii de transport public între zona centrală şi pantele joase ale dealurilor din jur. Primul, deschis în 1883, Ascensor Concepción, este încă în funcţiune.

Un număr de 15 ascensoare au fost declarate monumente istorice. Polanco este singurul ascensor adevărat, fiind vertical. Celelalte sunt de fapt telecabine.

• Un nou sistem de metrou regional, Metro Valparaiso sau Merval, a fost inaugurat în 2005. Acesta conectează Valparaíso cu Viña del Mar şi alte oraşe şi are linia de-a lungul coastei. În cea mai mare parte a sa este un metrou de suprafaţă, cu o secţiune subterană care traversează cartierul comercial Viña del Mar.

Microbuzele au rute exacte între El Plano şi dealuri şi o cursă costă între 250 şi 380 pesos

Colectivos sunt taxiuri vopsite în negru, cu acoperişuri galben care fac rute fixe şi sunt un mod foarte comun de transport în interiorul oraşului, spre Viña del Mar şi în alte zone din jur.

Ce se poate vizita în Valparaíso

Iglesia de la Matriz, Plaza Aníbal Pinto, Plaza Sotomayor, Palace Courts, sistemul de funiculare, cartierele istorice Concepcion şi Alegre, Dealul Bellavista cu "Museo un Cielo Abierto", Monumentul amiralului Lord Thomas Alexander Cochrane, Monumentul lui Manuel Blanco Encalada, primul preşedinte chilian, Cerro Artillería, Iglesia San Francisco, La Sebastiana, Ex Cárcel, Museo Naval y Maritimo, Museo del Tren Más Lento del Mundo

De ştiut

• Timpul zonal este UTC-4, vara UTC-3, iar codul telefonic de oraş pentru Valparaíso este +56 32.

• În ultima săptămână din an, în Valparaíso are loc un carnaval. Majoritatea activităţilor sunt gratuite şi sunt organizate în aer liber.

• Valparaiso nu este un oraş de mall-uri şi magazine. Cele mai multe cumpărături se fac în magazine mici, de-a lungul străzilor oraşului, sau de la vânzătorii ambulanţi. Lanţuri de magazine mai mari se întâlnesc în apropiere de Viña del Mar. de asemenea, un centru comercial mare se găseşte la capătul de est al Avenida Brasil.

• Ca orice oraş portuar, Valparaíso este o locaţie mai periculoasă decât restul ţării, dar infracţionalitatea violentă este un lucru neobişnuit. Zona portului, "Puerto", este în general periculoasă, chiar în timpul zilei.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Malta este un mic arhipelag format din câteva insule în partea centrală a Mării Mediterane. Este o destinaţie turistică deosebit de atractivă.
Sintra este un oras la 28 km de Lisabona, pe coasta Estoril, avand de o parte muntii si de alta oceanul Atlantic. Localitatea are o arhitectura romantica, plaje cu facilitati pentru sporturi si o vegetatie luxurianta ce inconjoara palatele si vilele situate pe dealuri.
Praga este o destinaţie turistică importantă, fiind pe locul șase în topul celor mai vizitate oraşe europene, după Londra, Paris, Roma, Madrid şi Berlin. Are multe atracţii turistice, dar cea mai importantă este frumuseţea oraşului vechi, fost capitală a Sfântului Imperiu Roman.
Bali, Insula Zeilor, cu munţi şi dealuri vulcanice, cu plaje cu nisip fin şi coaste accidentate, cu terase de orez şi păduri luxuriante, este una dintre cele peste 17000 de insule din arhipelagul indonezian, locuită de oameni prietenoşi şi ospitalieri.
Bodensee este un lac in partea de nord a muntilor Alpi. Este al treilea lac ca marime in Europa Centrala. Lacul are 10 insule, dintre care cele mai mari sunt Mainau, Reichenau si Lindau şi este inconjurat de orasele Konstantz, Romanshorn, Rorschach, Bregenz, Lindau, Friedrichshafen, Meersburg si Uberlingen.
Oraşul San Carlos de Bariloche sau simplu Bariloche, "Elveţia americană", este situat în provincia Rio Negro, în Nahuel Huapi National Park, la poalele Anzilor. Este renumit pentru ciocolata sa, pentru pârtiile de schi şi pentru stilul elveţian al arhitecturii.