Destinaţii

Malta

GH. MĂNOIU

Malta este un mic arhipelag format din câteva insule în partea centrală a Mării Mediterane. Este o destinaţie turistică deosebit de atractivă.



Malta.


Numele de Malta ar putea veni de la cuvântul grecesc meli, dragă. Grecii antici numeau insula Melitē, însemnând "miere dulce" ca urmare a producţiei de miere; pe insulă trăieşte o specie endemică de albine, dându-i porecla populară de "ţara de miere". O altă teorie sugerează că termenul Malta vine de la cuvântul fenician Maleth însemnând "paradis".

Malta a fost populată încă din în 5200 î.Hr. în principal de către vânătorii epocii de piatră sau fermieri care au sosit de pe teritoriul actualei Sicilii. Venirea lor este legată de dispariţia hipopotamilor şi elefanţilor pitici care populau insula.

Tribul Sicani în 3500 î.Hr. a construit unele dintre cele mai vechi structuri din lume sub forma unor temple megalitice Ggantija, Hagar Qim şi Mnajdra. Cultura pare să fi dispărut din insulele malteze la 2500 î.Hr.

Aici au sosit fenicienii, cartaginezii, romanii în 264 î.Hr., bizantinii în 395. Pe aici au trecut şi goţii, vandalii, apoi în 870 este pustiită de musulmanii care o recolonizează în 1048.

Normanzii o capturează în 1091 şi insula intră în noul Regat al Siciliei. Apoi în 1194 în Imperiul Romano-German, în Regatul Aragonului, iar în 1530 este dată Cavalerilor Ospitalieri, cunoscuţi ulterior sub numele de Cavaleri de Malta. Respinge un asediu al otomanilor în 1565. Napoleon capturează Malta în 1798, apoi în 1800 devine dominion britanic. Îşi câstigă independenţa pe 21 septembrie 1964 şi se declară republică pe 13 decembrie 1974.

Ţara are o suprafaţă de 316 km pătraţi şi o populaţie de 450000 locuitori. Capitala Valletta are o suprafaţă de 0,8 km pătraţi, cea mai mică capitală din Uniunea Europeană. Are două limbi oficiale, malteza şi engleza.

Insulele Malta, Gozo si Comino sunt locuite. Mai există alte 18 insule mici şi stânci nelocuite.

Cel mai înalt punct este Ta' Dmejrek, de 253 metri. Nu există râuri sau lacuri permanente. Ele se formează în perioadele cu ploi. Există totuşi câteva cursuri mai mici cu apă permanentă.

Cum ajung în Malta

Cu vaporul. Malta are trei porturi naturale mari pe insula principală. Un terminal din Grand Harbour serveşte feriboturi care leagă Malta la Pozzallo şi Catania, în Sicilia. Călătoria durează două ore. Alte destinaţii includ Livorno, Salerno, Roma (Civitavecchia), Palermo, Genova şi Tunis. Marsamxett Harbour serveşte în special pentru iahturi.

Cu avionul. Malta International Airport, situat în Luqa, este singurul aeroport care deserveşte Insulele malteze. Operează servicii către 36 de destinaţii din Europa şi Africa de Nord. De la aeroport se pot lua autobuze spre diverse locaţii de pe insulă. Un bilet întreg costă 2,2 euro şi până la Valletta se fac 40 de minute. Un taxi costă între 10 şi 30 euro.

Pe Gozo există un heliport în Xewkija.

Insulele malteze se află în Marea Mediterana la 80 km sud de Italia, 84 km est de Tunisia şi 333 km nord de Libia. Coordonate: 35° 53′ Nord, 14° 30′ Est

Clima

Malta are un climat subtropical-mediteranean, cu ierni uşoare şi veri fierbinţi. Ploile cad în special iarna, vara este uscată. Temperatura medie este 23°C ziua şi 16°C noaptea.

Vara începe în aprilie, cu august cea mai caldă lună şi se termină în noiembrie. Are 160 de zile cu soare pe an. Vezi vremea în Malta pentru o prognoză la zi.

Transportul intern

Autobuzele. Sunt principala metodă de transport public. Un bilet pentru o săptămână costă 6,5 euro şi poate fi achizitionat de la şoferi sau de la automate. În Malta se conduce pe stânga. Insula are 2254 km de drumuri, 1972 km pavate şi 282 km neasfaltate.

Taxiurile costă între 15 şi 35 euro.

Feribotul. Porturile artificiale Cirkewwa Harbour pe Malta și Mgarr Harbour pe Gozo asigură un serviciu de feribot de pasageri şi maşini între cele două insule cu mai multe curse în fiecare zi.

Hidroavionul. Harbour Air Malta operează un serviciu de trei ori pe zi, cu hidroavion între terminalul maritim din Grand Harbour şi Mgarr Harbour în Gozo.

Ce se poate vizita

Oraşele

Valletta, capitala, este UNESCO World Heritage pentru numărul mare de clădiri istorice, dintre care se remarcă St John's Co-Cathedral.

Marsaxlokk, sat pescăresc, cu o mare piaţă ţinută duminica.

Mdina, capitala veche, cunoscută sub numele de Silent City. O cetate, înconjurată de oraşul Rabat, cu numeroase atracţii istorice, catacombele St. Paul, Domus Romana.

St. Julian's, cunoscut pentru viaţa de noapte din districtul Paceville. Aproape toate barurile şi cluburile au intrare liberă.

Sliema, important pentru zona de cumpărături.

Victoria, oraşul principal de pe insula Gozo.

Plajele

Mellieħa. O localitate în Malta, înconjurată de cele mai mari şi unele dintre cele mai minunate plaje de nisip de pe Insule.

Golden Bay. Una dintre cele mai frumoase plaje de nisip din Malta, pe coasta de nord-vest a insulei.

St.Thomas Bay. La 1 km dincolo de Marsaskala, cu două plaje mici cu nisip ideale pentru înot în timpul verii.

Pool St.Peter. O intrare naturală situată la sud de Malta, zona Delimara, un bazin de înot natural sculptat în stânci.

Siturile arheologice

Hagar Qim şi Mnajdra. Două temple din epoca de piatră pe insula Malta.

Ġgantija. Un alt patrimoniu neolitic în insula Gozo.

Tarxien Temple. Un templu neolitic în Tarxien.

Hypogeum of Ħal-Saflieni. O structură subterană datând din 3000-2500 î.Hr.

Ghar Dalam. O peşteră preistorică ce conţine rămăşiţe din Pleistocen.

Natura

Blue Grotto. O serie de șapte peșteri pe latura de sud a Maltei renumite pentru apele albastre şi profunde și pentru spectaculoasele formațiuni naturale de rocă. Grota Albastră poate fi accesată cu bărci tradiționale mici, conduse de ghizi maltezi.

Clapham Junction. O zonă din partea centru-vest a Maltei (nu departe de pădurile Buskett) unde sanţuri adânci în roca de bază par să fi fost formate în trecutul îndepărtat de vagoane sau căruţe.

Activităţi

Valletta Carnival. Are loc în februarie/martie, în Valletta şi Floriana.

Għanafest - Malta Mediterranean Folk Music Festival. În luna iunie, un eveniment fabulos de 3 zile de muzica populară mediteraneană, inclusiv cântece populare malteze. Găzduieşte de asemenea, o serie de ateliere de lucru pe instrumente tradiţionale şi un program special pentru copii şi este completat de mâncăruri tradiţionale malteze şi de împrejurimile minunate ale Grădinii Botanice Argotti din Floriana.

Malta Jazz Festival. Se ţine în iulie, cu participarea multor stele ale scenei internaţionale de jazz.

Malta Arts Festival. Se ţine în iulie, cu diverse spectacole de teatru de calitate, muzică şi dans. Festivalul se desfăşoară în diferite locuri în şi în jurul Valletta, mai ales în aer liber.

Notte Bianca. Se ţine în septembrie/octombrie, în Valletta, şi este o noapte lungă şi spectaculoasă a culturii şi artelor. Palate de stat, clădiri istorice şi muzee îşi deschid porţile aproape toată noaptea şi toate evenimentele sunt gratuite.

Isle of MTV Malta Special. Are loc anual în piaţa Fosos din Floriana, cel mai mare concert gratuit în aer liber din Europa.

Malta este un loc minunat pentru scufundări, pe tot parcursul anului. Vizibilitatea în apă este în general mare.

De reţinut

• Moneda folosită este euro, iar numărul pentru urgenţe este 112.

• Sunt trei reţele de telefonie mobilă disponibile: Vodafone, Go Mobile şi Melita mobile. Wi-Fi este aproape întotdeauna disponibil în hoteluri şi pensiuni, precum şi în numeroase cafenele şi restaurante. În plus, există unele zone "Wi-Fi gratuit" în jurul insulei. Feribotul de la Malta la Gozo oferă acces la Wi-Fi gratuit.

• Chefurile turiştilor nu sunt privite foarte favorabil, mai ales în afara St. Julian şi Paceville. Ţinuta decentă este obligatorie în biserici.

• Sărbători naţionale: Freedom Day pe 31 martie, Sette Giugno pe 7 iunie, Feast of Our Lady of Victories pe 8 septembrie, Independence Day pe 21 septembrie şi Republic Day pe 13 decembrie.

Malta în imagini


Templul megalitic Ġgantija.



St. Paul's Cathedral, Mdina.



Għadira.



Valletta.



Blue Lagoon Bay.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sintra este un oras la 28 km de Lisabona, pe coasta Estoril, avand de o parte muntii si de alta oceanul Atlantic. Localitatea are o arhitectura romantica, plaje cu facilitati pentru sporturi si o vegetatie luxurianta ce inconjoara palatele si vilele situate pe dealuri.
Praga este o destinaţie turistică importantă, fiind pe locul șase în topul celor mai vizitate oraşe europene, după Londra, Paris, Roma, Madrid şi Berlin. Are multe atracţii turistice, dar cea mai importantă este frumuseţea oraşului vechi, fost capitală a Sfântului Imperiu Roman.
Bali, Insula Zeilor, cu munţi şi dealuri vulcanice, cu plaje cu nisip fin şi coaste accidentate, cu terase de orez şi păduri luxuriante, este una dintre cele peste 17000 de insule din arhipelagul indonezian, locuită de oameni prietenoşi şi ospitalieri.
Bodensee este un lac in partea de nord a muntilor Alpi. Este al treilea lac ca marime in Europa Centrala. Lacul are 10 insule, dintre care cele mai mari sunt Mainau, Reichenau si Lindau şi este inconjurat de orasele Konstantz, Romanshorn, Rorschach, Bregenz, Lindau, Friedrichshafen, Meersburg si Uberlingen.
Oraşul San Carlos de Bariloche sau simplu Bariloche, "Elveţia americană", este situat în provincia Rio Negro, în Nahuel Huapi National Park, la poalele Anzilor. Este renumit pentru ciocolata sa, pentru pârtiile de schi şi pentru stilul elveţian al arhitecturii.
Valparaíso este capitala culturală a statului Chile, un oraş boem, cu clădiri colorate care se intind pe 42 de dealuri şi un litoral frumos, cunoscut cândva ca "Micul San Francisco".