Lumea întreagă la un click distanță
    Destinaţii / Argentina

    Ushuaia, Argentina

    GH. MĂNOIU


    Ushuaia. Foto: Entropy1963/Wikipedia


    Capitală a Ţării de Foc, mai întâi misiune religioasă britanică, apoi penitenciar argentinian celebru, acum atracţie turistică şi punctul de plecare spre Antarctica, Ushuaia este considerat cel mai sudic oraş din lume.

    Ushuaia este situat într-un golf larg, pe coasta de sud a Isla Grande de Tierra del Fuego, delimitată la nord de lanţul muntos Martial, ultimele culmi ale Anzilor şi la sud de Canalul Beagle, înconjurat de păduri subpolare.

    Principalele activităţi economice sunt pescuitul, extracţiile de gaz şi petrol, creşterea oilor şi ecoturismul.

    Puţină istorie

    Indienii Selk'nam au ajuns în Ţara de Foc acum 10000 de ani. Grupul de sud, Yaghan sau Yámana, a ocupat locul unde acum este situat oraşul.

    Nava britanică HMS Beagle, sub comanda căpitanului Robert FitzRoy, a fost prima care a ajuns în canalul ce îi poartă numele, Beagle, pe 29 ianuarie 1833.

    Numele Ushuaia apare pentru prima dată în scrisori și rapoarte ale South American Mission Society în Anglia. Misionarul britanic Waite Hockin Stirling a devenit primul european ce a trăit în Ushuaia, când a stat cu oamenii Yamana între 18 ianuarie şi mijlocul lunii septembrie 1869. În 1870 mai mulţi misionari britanici au sosit pentru a stabili o mică aşezare.

    Prima casă construită în Ushuaia a fost o casă pre-asamblată cu trei camere pregătită în Insulele Falkland (Malvine) in 1870 pentru reverendul Thomas Bridges. Una dintre camere a servit drept capelă.

    În anii 1880, mulţi căutători de aur au ajuns la Ushuaia în urma zvonurilor privind zăcăminte mari de aur, care s-au dovedit a fi false. În 1881 aici se înfiinţează o închisoare, care primeşte primii deţinuţi abia în 1896.

    Pe 12 octombrie 1884 comandorul Augusto Lasserre stabileste sub-divizia Ushuaia, iar în 1885 este numită capitală a Ţării de Foc, dar abia în 1904 guvernul federal al Argentinei a recunoscut Ushuaia ca fiind capitală.

    Primul recensământ a avut loc în 1893, care a constatat că în Ushuaia trăiau 113 de bărbaţi şi 36 de femei. În 1911 populaţia indigenă practic a dispărut şi misiunea a fost închisă.

    În 1947 închisoarea a fost dezafectată iar clădirea transferată către Baza Navală. Mai târziu a fost transformată în Museo Maritimo de Ushuaia.

    Cum ajung la Ushuaia

    Cu avionul. Inaugurat în 1998, Ushuaia – Malvinas Argentinas International Airport primeşte regulat zboruri de la Buenos Aires, alte oraşe din Patagonia şi din Santiago de Chile. Se află la 4 km sud de centrul oraşului, pe o peninsulă. Cu taxiul se fac zece minute până în centru.

    Cu autobuzul. Autobuze din Puerto Natales opresc în Rio Gallegos.

    Cu maşina. Punctul terminus din sud al autostrăzii Pan-America, care este şi capătul sudic al Argentina National Route 3 se află în Tierra del Fuego National Park. Nu există nici un pod care să lege continentul de insulă. Trecerea se face cu feribotul.

    Cu vaporul. Ushuaia este punctul de acces cheie la Oceanul de Sud, inclusiv insulele subantarctice Georgia de Sud şi insulele Sandwich de Sud şi insulele din Antarctica, cum ar fi insulele Orkney de Sud şi insulele Shetland de Sud. Este cel mai important port de plecare pentru expediţii turistice şi ştiinţifice în Peninsula Antarctică. Aici acostează toate vasele ce se duc în insule şi în Antarctica, ca şi cele care fac tranzit între Valparaiso şi Buenos Aires. Există curse regulate între Ushuaia şi toate porturile locale, de asemenea către Punta Arenas, din septembrie până în aprilie.

    Coordonate GPS

    54° 48′ sud
    68° 18′ vest

    Clima

    Ushuaia are un climat oceanic subpolar, dar iernile nu sunt deosebit de reci. Temperaturile medii sunt 1,6°C în cea mai rece lună (iulie), şi 10,3°C în cea mai caldă lună (ianuarie). Recordul este de -21°C în luna iulie şi de 29,5°C în luna ianuarie.

    În medie, oraşul are 146 zile cu precipitaţii pe an, multe zile cu nori şi ceaţă şi o medie de 206 de zile cu soare pe an. Atmosfera este foarte umedă, cu o umiditate medie de 80%. Vara este nor şi vânt, iarna zăpadă frecventă, lapoviţă şi averse de ploaie. Ninsoare şi îngheţ pot apărea şi în mijlocul verii.

    Transportul în Ushuaia

    Există autobuze în oraş, dar nu merg către toate atracţiile turistice, ci spre Playa Larga sau în centru. Microbuzele pleacă însă regulat spre National Park, Glaciar Martial şi Laguna Esmeralda din parcarea de la intersecţia Maipu cu Fadul.

    Taxiul costă cam 60 de dolari pentru o cursă spre aeroport sau Glaciar Martial. Există de asemenea mai multe companii pentru închirierea autoturismelor şi bicicletelor.

    Ce se poate vizita în Ushuaia

    Parcul Naţional Tierra del Fuego, Lapataia Bay, Museo Mundo Yámana, Museo del Fin del Mundo, farul Les Eclaireurs, fauna sălbatică compusă din pinguini, foci, orci, păsări locale.

    Faro del fin del mundo, făcut celebru de Jules Verne în romanul cu acelaşi nume, se află aproximativ 320 km est de Ushuaia, pe Isla de los Estados (Staten Island).

    Turiştii pot vizita, de asemenea, Capul Horn (în apele chiliene), cu barca sau cu elicopterul. Sau Puerto Williams cu vaporul pentru 1000 dolari.

    De ştiut

    Timpul zonal este UTC-3, iar codul telefonic de oraş pentru Ushuaia este +54 2901.

    Ushuaia are o suprafaţă de 23 km pătraţi, este situată la o altitudine de 23 metri şi are o populaţie de 57000 de locuitori.

    Costul vieţii este ridicat deoarece toate bunurile trebuie aduse de la mari distanţe, mai ales în containere de vapor. Zona de cumpărături este în San Martin, dar preţurile sunt mai mari ca în restul ţării.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Buenos Aires este capitala şi cel mai mare oraş al Argentinei şi al doilea ca mărime din America de Sud după São Paulo. Cu o viaţă culturală bogată şi cu cea mai mare concentraţie de teatre din lume, este o importantă destinaţie turistică şi cel mai vizitat oraş din America de Sud.
    Oraşul San Carlos de Bariloche sau simplu Bariloche, "Elveţia americană", este situat în provincia Rio Negro, în Nahuel Huapi National Park, la poalele Anzilor. Este renumit pentru ciocolata sa, pentru pârtiile de schi şi pentru stilul elveţian al arhitecturii.