Destinaţii

Buenos Aires, Argentina

GH. MĂNOIU


Corrientes Avenue, Buenos Aires. Foto: Alex Proimos, Wikimedia Commons.


Buenos Aires este capitala şi cel mai mare oraş al Argentinei şi al doilea ca mărime din America de Sud după São Paulo. Cu o viaţă culturală bogată şi cu cea mai mare concentraţie de teatre din lume, este o importantă destinaţie turistică şi cel mai vizitat oraş din America de Sud.

Este în primele 20 de oraşe mari ale lumii şi unul dintre cele trei "alpha city" din America Latina, alături de Mexico City şi São Paulo.

Puţină istorie

Juan Díaz de Solís atinge pentru prima dată Rio de la Plata în 1516.

Orasul Ciudad de Nuestra Señora Santa María del Buen Ayre a fost fondat de Pedro de Mendoza pe 2 februarie 1536, dar a fost repede abandonat în 1542 ca urmare a atacurilor populaţiilor indigene.

O a doua aşezare a fost stabilită aici în 1580 de Juan de Garay, care a coborât pe râul Paraná de la Asunción. Numele aşezării este Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María del Buen Aire, cu forma scurtă Buenos Aires.

Buenos Aires a depins tot timpul de comerţ, dar atacurile piraţilor din secolele 17 şi 18 au făcut ca mărfurile să ajungă greu şi să fie foarte scumpe. În timpul invaziilor britanice din Rio de la Plata, oraşul este atacat de două ori. In 1806 britanicii au invadat Buenos Aires, dar oraşul este eliberat.

În 1810 începe razboiul de independenţă faţă de Spania, care se încheie în 1816. Oraşul rezistă atacurilor trupelor regaliste.

Devine capitală şi sediu al guvernului. Atrage mulţi imigranţi din Europa, în special din Italia şi Spania, dar şi din ţările învecinate. Urmează dictatura Peron, apoi democraţia revine în 1983.

Cum ajung la Buenos Aires

Cu avionul. Ministro Pistarini International Airport este aeroportul ce deserveşte oraşul şi este utilizat de cursele internaţionale. Este situat în suburbia Ezeiza, la 20 km sud de centru.

De la aeroport spre oraş se pot lua taxiuri, autobuze, microbuze. Un bilet pe autocar costă 80 pesos, iar taxiul costă cel puţin 250 pesos. Cel mai ieftin este cu autobuzul. Un bilet până în centru costă 4 pesos.

Aeroportul Aeroparque Jorge Newbery este situat în cartierul Palermo, lângă malul râului, pe Avenue Rafael Obligado, foarte aproape de staţiile de cale ferată Retiro Omnibus şi San Martin. Este rezervat numai traficului intern şi către Brazilia, Chile, Paraguay şi Uruguay. Este mai aproape de centru. Un taxi costă 25 pesos şi cursa durează 20 de minute.

San Fernando Airport este un aeroport mic, rezervat numai aviaţiei generale.

Cu trenul. Există căi ferate naţionale, dar foarte puţine la număr. Există unele servicii interne pe distanţe lungi.

Cu autobuzul. Există servicii foarte bune cu plecare din staţia de autobuz Retiro, care acoperă întreaga ţară. Un al doilea terminal de autobuz se află în cartierul Liniers Huadu, mult mai mic şi nu este conectat la metrou.

Cu maşina. Se poate ajunge în Buenos Aires din orice ţară vecină, dar distanţa de la graniţe este mare. Sunt patru autostrăzi care intră în oraş şi fac legătura cu alte rute naţionale.

Cu feribotul. Sistemul de feribot este operat de compania Buquebus şi leagă portul din Buenos Aires cu principalele oraşe, Colonia şi Montevideo, din Uruguay.

Cu cargobotul. Există o linie de cargobot, Grimaldi - Freighter Travel, bilunară, cu nave cu o capacitate de 12 pasageri. O călătorie durează 30 de zile sau 60 de zile dus-întors şi escalele sunt la Hamburg, Tillbury, Antwerp, Le Havre, Bilbao, Casablanca, Dakar, Banjul, Conakry, Freetown, Salvador de Bahia, Vitoria, Rio de Janeiro, Santos Zarate, Buenos Aires, Montevideo, Paranagua, Santos, Rio de Janeiro, Dakar, Emden şi înapoi la Hamburg. Costul unei cabine este de 1450 sau 1890 euro.

Coordonate GPS

34° 36′ sud
58° 22′ vest

Clima

Buenos Aires are o climă subtropicală umedă cu veri umede şi ierni blande. Cea mai caldă lună este ianuarie, cu o temperatură medie de 25,1°C. Valuri de căldură ce vin din Brazilia pot aduce temperaturi de peste 35 °C.

Iernile sunt temperate, cu îngheţ ocazional în suburbii din mai până în septembrie. Iulie este cea mai rece lună, cu o temperatură medie de 10,9°C. Cea mai mică temperatură înregistrată în centrul oraşului a fost −5,4°C. Ultima ninsoare a fost în 2007.

Primăvara este caracterizată de vânt şi temperaturi variabile. Furtuni severe sunt probabile între lunile septembrie şi decembrie. Ploaia poate să cadă în orice moment şi de multe ori vine cu grindină.

Pentru prognoza meteo curenta vezi articolul Vremea la Buenos Aires, Argentina

Transportul în Buenos Aires

Peste 1,8 milioane de vehicule, aproape o cincime din totalul Argentinei, sunt înregistrate în Buenos Aires.

Oraşul este împărţit într-un sistem de grilă şi este foarte uşor de găsit o adresă.

Trenurile suburbane operează între ora 4:00 dimineaţa şi 1:00 noaptea şi transportă 1,3 milioane de pasageri zilnic. Din staţia Retiro se poate lua trenul spre Tigre Delta, de unde se poate lua o barcă pentru croazieră.

Metroul, cel mai vechi din emisfera sudică, a fost inaugurat în 1913. Are 74 de staţii şi o lungime de 52,3 km. Este în curs de renovare şi extindere.

Reţeaua mare de tramvaie a fost în mare parte dezafectată pentru a face loc autobuzelor.

Există peste 150 de linii de autobuz, numite Colectivos, fiecare gestionată de o companie, fără ajutor public. Costul maxim al unui bilet, care trebuie cumpărat din autobuz şi numai cu monede, este de 5,75 pesos.

Taxiurile, in număr de 40000, sunt vopsite în negru şi galben şi pot fi găsite pe străzi la orice oră.

Ce se poate vizita în Buenos Aires

Cele mai populare obiective turistice în Buenos Aires sunt Academia Nacional del Tango de la República Argentina, Museo Histórico Nacional, Museo Bernardino Rivadavia, Casa de Moneda de la República Argentina, Casa Rosada, Faena Arts Center, Museo Nacional de Bellas Artes, Teatro Colón, Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires, Parque Tres de Febrero, Jardín Botánico Carlos Thays, Obelisco de Buenos Aires.

Pentru o descriere a obiectivelor turistice din Buenos Aires vezi articolul Ce se poate vizita în Buenos Aires.

De ştiut

Timpul zonal este UTC-3, iar codul telefonic de oraş pentru Buenos Aires este +54. Numărul de urgenţă este 911, iar direct pentru salvare 107.

Denumirea oficială este Ciudad Autónoma de Buenos Aires. Locuitorii din Buenos Aires sunt numiţi porteños.

Oraşul are 48 districte numite barrios şi se întinde pe o câmpie care acoperă 19,4 km de la nord la sud şi de 17,9 km de la est la vest.

Călătorii din multe ţări, inclusiv toţi cetăţenii UE pot intră in Argentina pentru o durată de şedere de până la 90 de zile fără viză.

Cetăţenii din Australia, Canada şi Statele Unite trebuie să se înregistreze înainte de a călători în Argentina şi trebuie să plătească o "taxă de reciprocitate".

Magazinele sunt deschide de la 10:00 până la 22:00, 7 zile pe săptămână.

Schimbul valutar este recomandat să se facă la bănci sau "Casas Cambio", la rata de schimb oficială. Conversia inversă, pesos în altă valută, de obicei nu este posibilă ca turist şi schimbul de pesos argentinieni în ţările vecine este foarte defavorabil.

Zonele cele mai bune pentru cumpărături sunt Florida Street şi Lavalle Street in MicroCentro. De asemenea, Santa Fe Avenue are multe magazine de haine şi cărţi, iar El Ateneo, la origine un teatru, este unul dintre primele 5, cele mai frumoase magazine de cărţi din lume.

Articole de artizanat se găsesc în Feria Recoleta, Plaza Serrano, Plaza Dorrego.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Kathmandu este capitala Nepalului si cel mai aglomerat centru urban din tara. Se afla la poalele muntilor Himalaya, la o altitudine de 1400 m. A fost numit dupa templul Kasthamandap, construit numai din lemn, fara nici macar un cui din fier.
Müllheim este un oras din districtului Breisgau-Hochschwarzwald, asezat intre valea Rinului si muntii Padurea Neagra intr-o zona deluroasa, inconjurat de podgorii si paduri. In fiecare an, in Müllheim are loc una dintre cele mai mari piete de vin din sudul Germaniei. Aceasta traditie dateaza de mai bine de o suta de ani.
Mica localitate Ronda este o atracţie turistică aparte, un orăşel pitoresc de tradiţie maură, situat într-un cadru natural spectaculos, cel mai cunoscut dintre satele albe.
Dubrovnik, frumosul oraş medieval de pe ţărmul Mării Adriatice, considerat Perla Coastei Dalmate, atrage în fiecare an mulţimi de turişti din toate colţurile lumii. Este un oraş baroc bine conservat, cu o istorie veche şi bogată, amplasat într-un decor natural de excepţie.
Avrig, oraş în Ţara Făgăraşului, a fost atestat documentar încă din 1364. Este amplasat la circa 26 de kilometri de Sibiu, la poalele Munţilor Făgăraş, pe valea Oltului, la o altitudine de aproximativ 400 de metri.
Phuket, este cea mai mare insulă a Thailandei, aflată lângă coasta de vest a ţării, în Marea Andaman, şi este numită "Perla din Andaman". Pe ea este opusul vieţii din Bangkok, plajă, scufundări, lagune albastre şi apusuri de soare, grădini şi temple buddhiste.