Atracții turistice

Castelul Vianden, Luxemburg

GH. MĂNOIU

Castelul Vianden, situat în Vianden, în partea de nord a Luxemburgului, este unul dintre cele mai mari castele fortificate la vest de Rin. Este nu numai o fortăreaţă medievală ci şi un adevărat castel-palat.



Castelul Vianden.


A fost ridicat pe locul unei construcţii romane. Castelul a fost menţionat prima dată în secolul al 10-lea, dar construcţia actuală a fost ridicată între secolele 11 şi 14. În secolul al 16-lea castelul a fost parţial abandonat de către conţii Vianden.

În 1820 regele William I a vândut castelul unui consilier, Wenzel Coster, pentru suma de 3200 florini. Coster a început să demoleze clădirea, vânzând gresia de pe acoperiş, lambriurile din lemn, uşile şi ferestrele, piesă cu piesă. Curând castelul ajunge o ruină.

În 1827 regele, el însuşi conte de Vianden, răscumpără ruina cu 1100 florini în speranţa începerii lucrărilor de restaurare. Dar lucrările încep abia în 1851 sub prinţul Henry de Olanda.

Restaurarea continuă sub Adolphe de Nassau-Weilburg devenit Mare Duce de Luxemburg în 1890, dar este întreruptă de Primul Război Mondial. Abia în 1962 se mai fac lucrări, apoi în 1977 Marele Duce Jean cedează castelul statului şi lucrările continuă. Lucrările de renovare se finalizează în 1990.

În 2013 oraşul şi castelul Vianden au fost evaluate de experţii UNESCO şi incluse pe lista de cereri pentru Patrimoniul Mondial.

Cum ajung la castelul Vianden

Cu trenul. Se poate merge cu trenul de la Luxemburg la Ettelbrück apoi cu autobuzul 570: Diekirch - Bettel - Vianden sau linia 663 din Clervaux - Hosingen - Stolzembourg - Vianden.

Cu maşina. Pe N10, N17, traseul Luxembourg - Mersch - Ettelbrück - Diekirch - Fouhren - Vianden, sau traseul Bastogne - Clervaux - Hosingen - Mont St-Nicolas - Vianden.

Parcarea în oraş este contra cost şi este limitată la 3 ore. Cel mai bine este să se parcheze lângă castel.

Adresa: Montée du Château 9422 Vianden
Coordonate: 49° 56′ Nord, 6° 12′ Est

Ce se poate vizita

Amplasat pe un promontoriu stâncos, castelul se află la o înălţime de 310 metri, domină oraşul Vianden şi are vedere la râul Our, aflat la 100 metri mai jos.

Iniţial în stil romantic, castelul a suferit transformări gotice. De-a lungul timpului s-au adăugat o curte, o bucătărie, o capelă şi camere de locuit. Un conac renascentist a fost adăugat în secolul al 17-lea.

Castelul Vianden s-a dezvoltat pornind de la un turn decagonal. Se remarcă zidul fortificat cu turnuri şi cinci porţi, sala de arme, capela de jos, sala cavalerilor, curtea interioară şi capela de sus, galeria bizantină, sala mică pentru banchete, dormitorul, sala festivităţilor, sala de mese, bucătăria, fântâna şi marea pivniţă.

Activităţi

Castelul adăposteşte o serie de expoziţii temporare de artă, caricatură, concerte de cameră, reprezentaţii teatrale.

În iulie-august are loc un festival medieval în castel. Festivalul durează nouă zile, între orele 10 si 19, timp în care este reînviată viaţa medievală din castel, cu muzicieni, menestreli, jongleri, cavaleri, demonstraţii de luptă, demonstraţii culinare şi mesteşuguri medievale.

Taxa de intrare

Tariful întreg este de 6 euro.

Tariful pentru copii cu vârsta între 6 şi 12 ani este de 2 euro, pentru elevi şi studenţi între 13 şi 25 de ani, 4,5 euro şi pentru persoane cu vârsta peste 65 de ani, 5 euro.

Tariful pentru festivalul medieval este de 7,5 euro pentru adulţi, 2 euro pentru copii de peste 6 ani şi de 6,5 euro pentru elevii şi adulţii peste 65 de ani. Un card de familie pentru 2 adulţi şi doi copii costă 17 euro.

Programul de vizitare

Castelul este deschis pentru vizitare tot anul, între orele 10:00 şi 16:00. În martie şi octombrie, castelul este deschis până la 17:00, iar în lunile de vară până la 18:00. Castelul este închis pe 2 noiembrie, 25 decembrie şi 1 ianuarie.

Castelul Vianden în imagini


Castelul Vianden seara.



Castelul Vianden, interior.



Castelul Vianden, interior.



Castelul Vianden, interior.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Parcul Naţional Durmitor, creat în 1952, include masivul Durmitor, canioanele râurilor Tara, Susica şi Draga şi cea mai mare parte a platoului Komarnica, acoperind o zonă de 390 kmp.
Actuala cladire a Bibliotecii Nationale a Austriei a fost initial resedinta nobiliara. A fost construita intre anii 1723-1726 si este considerata una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, o adevarata catedrala a cartilor. Este cea mai mare biblioteca din Austria.
Vila Kerylos se afla situata intre Nisa si Monaco, in localitatea Beaulieu-sur-Mer. Este o reconstructie uimitoare a unui luxos palat grecesc din secolul al II-lea i.e.n., din insula Delos, Grecia.
Plaja Vadu este o destinaţie litorală chiar în mijlocul naturii: numai nisip şi mare, neexistând nici o amenajare turistică. Plaja se află în Rezervaţia Biosfera Deltei Dunării, fiind capătul sudic al unei plaje lungi de peste 15 km.
Peştera Prohodna este una dintre cele mai spectaculoase peşteri din Bulgaria. Acest lucru se datorează înălţimii sale de aproximativ 40 metri cât şi celor două goluri alungite, în formă de ochi, din tavanul peşterii.
Turnul Eiffel este cel mai cunoscut obiectiv turistic din capitala Frantei. Este vizitat anual de sase milioane de turisti. Pana in prezent, Turnul Eiffel a avut peste 250 milioane de vizitatori. Monumentul a fost inaugurat cu ocazia Expozitiei Universale din 1889.