Fun

Plimbarea cu vaporasul pe Dunare

BOGDAN-FLORIN PAUL



Croaziera pe Dunare in Viena.


In zona Vienei, Dunarea are trei brate: Dunarea propriu-zisa (Donau), Dunarea Noua (Neue Donau) si Dunarea Veche (Alte Donau). In afara acestora mai exista si Canalul Dunarii (Donaukanal) construit artificial, care este mai aproape de centrul orasului.

Plimbarile se fac atat pe Dunare cat si pe Canalul Dunarii in care apa este la alt nivel, trecerea de la un nivel la altul facandu-se prin doua ecluze.

Exista mai multe croaziere pe Dunare si pe Donaukanal; unele croaziere au inclusa mancarea la bordul vasului, altele sunt cu mancare optionala (platita separat).

De asemenea, exista croaziere cu cantece vieneze, croaziere dansante, croaziere la pachet cu bilete la Schonbrunn, la muzee, la Roata Vienei etc.

De asemenea exista si croaziere pe Dunare de la Viena la Bratislava si retur.

Cum ajung la punctul de imbarcare

Pentru o croaziera pe Donaukanal si pe Dunare pana la marginea Vienei si inapoi, puteti merge pe Franz Josephs Kai (Cheiul Franz Joseph, statia de metrou U1/U4 Schwedenplatz - de la Catedrala Sf. Stefan mergeti pe strada Rotenturm pana la Canalul Dunarii, apoi luati-o in dreapta pe chei pana la prima statie de metrou).

Pretul biletelor

O croaziera de trei ore jumatate costa 22 euro si va lasa in acelasi loc de unde ati plecat.
O croaziera de doua ore (asa-numita "jumatate de croaziera") costa 16 euro si va lasa la statia de metrou Vorgartenstraße.

Biletele se vand intr-o constructie metalica de pe chei.

Durata croazierei include timpul de asteptare pentru umplerea ecluzei, adica aproximativ jumatate de ora pentru o trecere.

La croaziera de doua ore treceti printr-o singura ecluza, iar la cea de trei ore jumatate treceti prin doua.

Galerie foto



Cheiul Canalului Dunarii, in Viena.



Grafitti, grafitti



Dupa ce se iese din Viena, malurile arata mai civilizat: nu mai vezi grafitti pentru ca nu mai sunt pereti care sa fie mazgaliti.



Pe malul canalului sunt cabane pescaresti din lemn, pe piloni, cu aspect mai mult sau mai putin ingrijit. In imagine, o cabana care arata mai bine.



Vase asteptand in ecluza.



Pe Dunarea propriu-zisa, malurile arata mai bine si apa nu mai e asa murdara ca pe Donaukanal.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Autobuzele "Viena Sightseeing" fac trei circuite, unul se cheama Ring (centura orasului vechi, actualmente o strada in centrul Vienei), al doilea se cheama Donau si merge la Roata Mare (Prater) si Turnul Dunarii, iar al treilea circuit merge la Schonbrunn si la palatul Belvedere.
Turul orasului cu un "Oldtimer" dureaza cam o ora si vedeti cam tot ce e de vazut in centrul orasului adica Muzeul de Istoria Naturii, Parlamentul, Primaria, Teatrul Orasului, Universitatea, Bursa, Cheiul Franz Josef, observatorul astronomic, biserica Sf. Stefan, Karlskirche, Opera, Albertina, cladirea Politiei, cladirea fostului Minister de Razboi, Cartierul Muzeelor si Muzeul de Istoria Artei.
Preturi: o ora de plimbare cu trasura costa 65 euro, 20 de minute costa 40 de euro. In trasura incap aproximativ patru-cinci persoane. Statii de trasuri: langa Biserica Sf. Stefan (Stephansdom), in fata palatului Hofburg (Biblioteca Nationala), in Michaelerplatz etc.
Localitatea 2 Mai este un mic sat pe malul Marii Negre, care pe timpul verii, devine una dintre cele mai cautate statiuni ale litoralului romanesc. Atractia principala a acestei ministatiuni este apropierea de natura, atmosfera simpla si nonconformista, si mai ales, tarifele reduse la cazare. In plus, se poate mananca bine la preturi convenabile.
Viena are 700 hectare de vita-de-vie chiar pe teritoriul orasului, fiind singura metropola din lume care are propria productie viticola.
O croaziera pe Sena este un adevarat pelerinaj istoric, in care se pot vedea, din vapoare, Turnul Eiffel, Luvrul, Notre-Dame si alte repere legendare. Majoritatea croazierelor dureaza in jur de o ora. Seara, se pot face croaziere in timpul carora se poate cina, acestea fiind foarte apreciate de romantici.