Atracții turistice

Muzeul d'Orsay, Paris, Franţa

GH. MĂNOIU

Muzeul d'Orsay este un muzeu construit de Victor Laloux între anii 1898 şi 1900. Colecţiile sale cuprind pictură, sculptură, fotografie, arhitectură, arte grafice şi decorative. Deţine cea mai mare colecţie de opere impresioniste şi post-impresioniste din lume.



Muzeul d'Orsay.


Muzeul este situat pe locul palatului Orsay, construit în 1810. Acesta a ars în 1871, în timpul Comunei din Paris şi a rămas în ruine până la construirea de către Victor Laloux a clădirii pentru Gare d'Orsay, fostul terminal al Societăţii Feroviare destinat găzduirii vizitatorilor Expoziţiei Universale din 1900.

Ideea de a crea un muzeu dedicat artelor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în clădirile vechi ale Gare d'Orsay, va fi lansată în 1973, iar muzeul îşi va deschide porţile pe 9 decembrie 1986. Esplanada de vest, a fost construită în 1985.

Cum ajung la Muzeul d'Orsay

Cu metroul linia 12 staţia Solférino.

Cu RER linia C staţia Musée d'Orsay.

Cu autobuzul liniile 24, 63, 68, 69, 73, 83, 84, 94.

Adresa: 62, rue de Lille 75007 Paris. Intrarea în muzeu se află pe strada Légion d'Honneur la numarul 1. Coordonate: 48° 51′ Nord, 2° 19′ Est

Ce se poate vizita

Colecţia de arte decorative. Compusă din lucrări reprezentative pentru producţia de ceramică, sticlă, bijuterii şi mobilier, această colecţie reflectă transformarea producţiei de obiecte de artă în urma revoluţiei industriale.

Colecţia de pictură. Cuprinde peste 5000 de lucrări, din care 440 de picturi impresioniste şi 470 de picturi post-impresioniste, ca şi lucrări ale şcolii Barbizon, realiste, naturaliste, academice, inclusiv şcoli din străinătate. Dintre pictorii cunoscuţi se pot vedea Paul Cézanne, Camille Corot, Edgar Degas, Eugène Delacroix, Paul Gauguin, Édouard Manet, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Vincent van Gogh.

Colecţia de sculptură. Cuprinde lucrări ale diferitelor curente. Dintre artişti se remarcă Carpeaux, Degas, Renoir, Rodin, Gauguin.

Colecţia de fotografii. A fost făcută în întregime de la zero la sfârşitul anilor ''70. Sunt expuse lucrări de Hippolyte Bayard, Édouard Baldus, Christian Bérard, Louis-Jacques-Mandé Daguerre, Félix Nadar, Nicéphore Niépce.

Taxa de intrare

Tariful întreg al unui bilet de intrare la colecţiile permanente şi la expoziţiile temporare este de 11 euro, iar tariful redus este de 8,5 euro. Pentru copii sub 18 ani şi în prima duminică din lună, accesul este gratuit.

Programul

Muzeul este deschis marţi, miercuri, vineri, sâmbătă şi duminică între 9:30 si 18. Joia este deschis între orele 9:30 şi 21:45.

Muzeul d'Orsay în imagini



Muzeul d'Orsay, marea galerie.



Muzeul d'Orsay.



Muzeul d'Orsay.



Muzeul d'Orsay, Paris.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Muzeul Vasa din Stockholm este un muzeu maritim ce prezintă singurul vas intact din secolul 17, corabia de război cu 64 de tunuri Vasa, scufundată în 1628 şi ridicată la suprafaţă în 1961. Este cel mai popular muzeu al Suediei şi are aproximativ un milion de vizitatori anual.
Fortăreaţa Petrovaradin, Gibraltarul Dunării, se află în Novi Sad, Serbia, pe malul drept al Dunării. Este una dintre cele mai mari şi mai bine conservate bastioane de artilerie din această parte a Europei.
Cazinoul din Monte-Carlo este un complex de jocuri de noroc si divertisment, care include cazinoul, Marele Teatru (Opera) din Monte-Carlo si sediul companiei de balet Les Ballets de Monte Carlo. Pana de curand, cazinoul din Monte-Carlo a fost principala sursa de venit pentru Casa Grimaldi si economia Principatului Monaco.
Castelul Bojnice este un castel romantic, cu elemente gotice şi renascentiste, construit în secolul al 12-lea, cel mai vizitat castel din Slovacia. Este situat pe dealurile Strážovské, deasupra oraşului Bojnice, la 167 km nord-est de Bratislava.
Palatul Stockholm sau Palatul Regal este reşedinţa oficială a monarhului suedez. Este construit în stil baroc, cu secţiuni ale faţadelor acoperite cu gresie. Are mai mult de 600 de camere pe şapte etaje, 660 de ferestre şi este unul dintre cele mai mari palate regale din lume.
Suomenlinna, numită şi Viapori sau Sveaborg, este una dintre cele mai mari cetăţi din lume, construită pe şase insule, Kustaanmiekka, Susisaari, Iso-Korsholm, Pikku-Korsholm, Länsi-Korsholm şi Långören. Astăzi face parte din oraşul Helsinki, capitala Finlandei.