Atracții turistice

Castelul Spiš, Slovacia

GH. MĂNOIU

Ruinele castelului Spiš din Slovacia formează unul dintre cele mai mari situri de castel din Europa Centrală.



Castelul Spiš.


Castelul Spiš este situat deasupra satelor Spišské Podhradie şi Zehra, în regiunea cunoscută sub numele de Spiš. A fost inclus în lista UNESCO a Patrimoniului Mondial în 1993.

Castelul Spiš a fost construit în secolul al 12-lea pe locul unui castel mai vechi. Înainte de 1464, a fost deţinut de regii Ungariei, ulterior (până la 1528) de către familia Zápolya, familia Thurza (1531-1635), familia Csáky (1638-1945) şi, din 1945, de stat. În 1780, castelul a ars. A fost reconstruit în a doua jumătate a secolului 20.

Este o locaţie frecventă pentru filmări; apare în filmele Dragonheart (1996), Phoenix, Kull the Conqueror (1997), The Lion in Winter (2003), The Last Legion (2006).

Cum ajung la Castelul Spiš

Cu maşina se poate ajunge din satul Hodkovce.

Cu piciorul. Din satul Spišské Podhradie se poate face o drumeţie de o oră (4 km) până la castel.

Adresa: SNM-Spišské múzeum, Nám. Majstra Pavla 40, 054 01 Levoča, regiunea Košice, district Spišská Nová Ves. Coordonate: 49° 00′ Nord, 20° 46′ Est

Ce se poate vizita

Iniţial a fost un castel de piatră în stil romantic, cu fortificaţii, un palat cu două etaje şi o bazilică gotică, căruia i s-a adăugat o altă construcţie în afara zidurilor. Reconstruit în secolul 15, castelului Spiš i s-au adăugat ziduri şi a fost construită o a treia aşezare în afara zidurilor.

O capelă în stil gotic târziu s-a adăugat în jurul 1470. În jurul anilor 1500 s-au făcut transformări în stil gotic.

Castelul adăposteşte un muzeu, cu exponate din epoca de piatră până în Evul Mediu, un dormitor, o sală de baie, o sală de arme şi o sală de tortură.

Programul de vizitare

Mai - septembrie: luni - duminică 9:00 - 19:00. Iarna şi pe vreme nefavorabilă, castelul este închis.

Taxa de intrare

Adulţi 5 euro. Copii între 6 şi 18 ani, 3 euro.

Castelul Spiš în imagini


Curtea castelului.



Tunurile castelului.



Poarta vestică a castelului. [CREDIT]Foto: Janos Korom Dr./Wikimedia/CREDIT]



Sala armelor.



Bucătăria castelului.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Muzeul Rodin a fost înfiinţat în 1919 pentru a asigura conservarea şi prezentarea operei lui Auguste Rodin.
Peştera Valea Cetăţii este situată pe şoseaua Valea Cetăţii, spre Poiana Brașov. Atracţia principală o constituie Sala Mare, cu o înălțime de peste 20 m şi o suprafaţă de aproximativ 2500 mp, în care se pot vedea stalactite şi stalagmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălţime.
Monte-Carlo este unul dintre cartierele orasului-stat Monaco, fiind cel mai renumit, in special datorita cazinoului Monte-Carlo. Este una dintre cele mai renumite destinatii turistice din Europa, turistii fiind atrasi de viata de noapte tumultoasa, hotelurile de lux si restaurantele scumpe.
Lacul Siriu este unul dintre cele mai frumoase destinatii turistice din judetul Buzau. Situat intr-o zona mirifica, inconjurat de paduri de basm, lacul este strabatut de-a lungul malului de un drum spectaculos, DN10 Buzau-Brasov, ce trece prin doua viaducte, Giurca si Teherau. O calatorie in zona lacului Siriu va ramane o amintire de neuitat.
Gamzigrad este un sit arheologic şi UNESCO World Heritage Site din Serbia, situat la sud de Dunăre, în apropiere de oraşul Zaječar. Este locaţia vechiului complex roman de palate şi temple Felix Romuliana, construit de împăratul Galerius.
A fost înfiinţat în 1834 de Mihalache Ghica, frate al domnitorului Alexandru Ghica, sub numele de "Museul Naţional din Bucuresci". A pornit la drum cu colecţiile donate de cel ce l-a înfiinţat: monede greceşti, romane şi bizantine, minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, opere de artă.