Lumea la un click distanță
    Atracții turistice

    Castelul Egeskov, Danemarca

    VERONICA CONSTANTINESCU

    Unul dintre cele mai bine conservate castele europene se află pe insula Funen (Fyn) din Danemarca, în apropierea orașului Odense. Pentru vizita la Egeskov e bine să-ți rezervi o zi întreagă. Este o alegere perfectă pentru petrecerea timpului în familie.

    Primul nobil de care este legat numele Egeskov este Frands Brockenhuus, care a finalizat în anul 1554 transformarea unei case rurale în această puternică fortificație.

    După moartea acestuia în război, castelul a revenit fiului său, Laurids Brockenhuus. Intră apoi, din 1615, în posesia unor puternici nobili ai acelor timpuri, frații Jakob și Frands Ulfeldt.




    După 1648, castelul ajunge proprietate a lui Oluf Parsberg, iar peste opt ani a lui Otte Krag.

    Familia Krag îl stăpânește timp de trei generații, până în anul 1784, când intră prin în posesia lui Henrik Bille, actualul proprietar aflându-se în această linie de descendenți: Henrik, fiul său Preben Billee-Brahe, contesa Camille Jessie Billee-Brahe și soțul său Julius Ludvig Ahlefeld-Laurvig (în anul 1883, cei doi adoptă numele Ahlefeld-Laurvig-Bille și renovează reședința principală și celelalte clădiri).

    Grădinile Egeskov au fost deschise publicului în anii 1960 de către contele Gregers și contesa Nonni, fiul acestora, contele Claus, inaugurând în 1968 Muzeul Clasicilor, atunci când deschide și porțile castelului pentru publicul vizitator.







    Grădina aflată chiar lângă castel.


    Castelul are în total 66 de camere, o parte dintre ele fiind accesibile pentru vizitatori.

    Aflată la parter, Sala de vânătoare este de fapt fosta sală oficială de recepție. Ea păstrează în mare parte aspectul pe care-l avea în secolul anterior, atunci când contele Gregers Ahlefeldt-Laurvig-Bille o folosea când dorea să studieze.

    Elementele etnografice și trofeele de vânătoare, suveniruri de călătorii din locuri exotice precum India sau Africa, reflectă spiritul aventuros al contelui.

    Pentru lungimea de 90 cm a coarnelor în formă de liră, trofeul unei antilope africane a adus o medalie de aur și o mențiune în Cartea Recordurilor, acest record mondial nefiind încă depășit.



    Sala de vânătoare


    Pielea de tigru de pe perete este adusă din India, ca mulțumire a maharajahului care primise în acea perioadă permisiunea de a vâna căprioare la Egeskov.

    Sala are două sobe norvegiene fabricate din fontă, care datează din 1693 și reprezintă o parte a unei serii limitate produse de fabrica Kongsberg.

    Aflată tot la parter, Camera Galbenă conține mobilier în stil Ludovic al XVI-lea decorat cu frunze aurii, zestre a baroanei Camille Jessie Bille-Brahe la căsătoria din 1875 cu contele Julius.

    Generații diferite și-au pus amprenta asupra acestei camere, auriul scaunelor fiind contribuția contesei Nonni.

    Casa scării, construită separat de restul clădirii, îți dă o imagine a destinației de fortăreață pe care trebuia să o aibă Egeskov. Atunci când a fost construit, castelul nu avea o legătură directă cu uscatul – singura cale de acces la el fiind cele două poduri mobile.

    La primul etaj se află Sala Banchetului, renovată complet în anul 1975 de către contesa Nonni. Renovarea a pus în valoare grinzile originale, care pot fi acum admirate. Una dintre grinzi poartă inscripția anului în care a fost finalizată construcția castelului - 1554.



    Intrarea în Sala Banchetului (sau Sala Cavalerilor).


    Sala poate fi în prezent utilizată și pentru susținerea unor evenimente muzicale sau de lectură.

    Pe unul dintre pereți, în plan îndepărtat, se observă cornul de bronz cu care Laurids Brockenhuus obișnuia să își anunțe sosirea la castel.



    Sala Cavalerilor.


    Pictura de pe peretele principal îl reprezintă pe regele Christian al IV-lea. În fața acesteia se află armura originală a contelui Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, copie a armurii lui Frands Brockenhuus.



    Portretele care-i înfățișează pe Amiralul Niels Juel și pe soția sa, Margrethe Ulfeldt, au fost realizate de un pictor de la curtea regelui Frederik al IV-lea.


    Extensie a Sălii Banchetului, Holul Cerbilor este bogat decorat cu arme și trofee de vânătoare. Vânătoarea cu arcul reprezintă o tradiție de familie la Egeskov, care a ajuns din tată în fiu până la actualul proprietar.



    Holul Cerbilor.



    Camera Amiralului.


    Aflată tot la primul etaj și renovată în anul 2021, Camera Amiralului este folosită în prezent drept cameră de oaspeți. Se spune că patul din această cameră a fost construit special pentru regele Christian al X-lea, deși nu se știe sigur dacă acesta a petrecut vreo noapte la castel.

    Cameră de oaspeți este și Camera Căpitanului, cu tematică maritimă și mobilată recent de contele Michael.

    Covorul persan este primit în dar de la fratele șahului Persiei de către contele Gregers și contesa Nonni. În coș se află flotoare de sticlă folosite în trecut de pescari. Azi, la punerea plaselor pentru pești se folosesc bile din plastic.



    Camera Căpitanului.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Fluviul Sena izvoraste din platoul Langres aflat in nord-estul Frantei. Puncul de plecare este localitatea Source-Seine (470 m altitudine), aflata la 30 kilometri de Dijon. Sena, traveseaza Franta de la Est la Vest si se varsa in Marea Manecii in dreptul localitatii Le Havre.
    Bryggen este zona portuară istorică din oraşul norvegian Bergen, ce include 61 de clădiri tradiţionale din lemn, construite în perioada pre-hanseatică şi hanseatică. Găzduieşte muzee, magazine, restaurante şi baruri.
    Apeductul Pont du Gard este o mare atractie turistica. El impresioneaza atat prin marime, cat si prin tehnica realizarii, uimitoare pentru acele vremuri. Apeductul a fost construit de romani acum doua mii de ani.
    Alhambra este un palat şi fortăreaţă din Granada, Andalusia, Spania. Numele ei, Al-Hamra, înseamnă "cel roşu", culoarea argilei din jur din care s-au făcut zidurile fortului.
    Muzeul Naţional de Istorie a României a fost înfiinţat în 1970. Aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios, dar şi o mulţime de alte piese de mare valoare arheologică şi istorică, deoarece securitatea şi vizibilitatea publică puteau fi asigurate în egală măsură.
    Muzeul Picasso din Paris are o colecţie de peste 5000 de opere de artă aparţinând marelui artist plastic spaniol Pablo Picasso, inclusiv 3700 de lucrări pe hârtie, ceramică, sculpturi în lemn şi metal, precum şi picturi.