Atracții turistice

Castelul Chambord, Valea Loarei, Franţa

GH. MĂNOIU

Castelul Chambord este un castel francez, cel mai mare dintre castelele Loarei, construit în inima celui mai mare parc forestier închis din Europa, de 50 kilometri pătraţi, înconjurat de un zid lung de 32 kilometri.



Castelul Chambord.


Numele Chambord vine de la celticul cambo-ritos ce înseamnă "care trece de curbă", o referire la curba făcută de râu.

Castelul este situat în regiunea naturală Sologne, pe o curbă a râului Cosson, mic afluent al râului Beuvron, el însuşi un afluent al Loarei, la aproximativ 6 km de malul stâng al Loarei. Pe acest loc a existat vechiul castel fortificat al conţilor de Blois, care trece la casa Chatillon, la ducii de Orleans în 1397, apoi la coroana Franţei, când Louis de Orleans a devenit Louis XII în 1498.

Originea castelului actual coboară în secolul al XVI-lea pe vremea domniei regelui Francisc I, care a supervizat construcţia începută în 1519. Este posibil ca şi Leonardo da Vinci să fi participat la proiectare.

Construcţia continuă sub domnia lui Henry al II-lea, până în 1559. In 1566 se fac lucrări de consolidare, apoi de restaurare între 1639 şi 1642 de către Gaston d'Orléans. Sub domnia lui Ludovic al XIV-lea se finalizează construcţia între anii 1680 şi 1686.

Revoluţia Franceză aduce distrugeri castelului, dar Primului Imperiu îl foloseşte, apoi trece din mână în mână, până în 1883 când ajunge la familia Bourbon Parma. Este achiziţionat cu 11 milioane de franci-aur pe 13 aprilie 1930, de către statul francez.

Castelul Chambord scapă de bombardamentele din 1944, apoi un incendiu în 1945 care îi produce puţine pagube. In 1947 începe o renovare amplă, de aproape treizeci de ani. În 1981, zona este clasificată ca aparţinând Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cum ajung la Castelul Chambord

Cu autobuzul. liniile 2 şi 18 din reţeaua de transport în comun Transports du Loir-et-Cher (TLC) care deserveşte domeniul Chambord de la staţia de tren Blois.

Cu maşina. Drumul provincial 33 traversează domeniul. Ieşirea 16 din autostrada A10 este situată la 14 km nord de castel.

Cu trenul. Din gara Paris-Austerlitz se fac o oră şi 20 minute până la Blois-Chambord.

Castelul Chambord este situat 14 km est de Blois, la 47 km sud-vest de Orleans şi 164 km sud de Paris, pe teritoriul oraşului francez Chambord, în districtul Blois, departamentul Loir-et-Cher, regiunea Centre-Val de Loire. Coordonate: 47° 37′ Nord, 1° 31′ Est

Ce se poate vizita

Castelul. Are o arhitectură în stil gotic, cu 156 metri de faţade, 426 camere, 77 de scări, 282 de şeminee şi 800 de sculpturi. Clădirea principală este în formă de pătrat cu turnuri la fiecare colţ. La aceasta s-au adăugat alte clădiri de-a lungul timpului şi o capelă în aripa de vest. Are o expoziţie permanentă de picturi, tapiserii, mobilier şi obiecte de artă.

Parcul şi pădurea. Domeniul Naţional Chambord acoperă 5440 hectare, dintre care 1000 sunt deschise publicului, constituind cel mai mare parc forestier închis din Europa, cu 57% foioase şi 20% răşinoase, cu peste 650 de specii de plante. Zona este traversată de la Est la Vest de râul Cosson, 5% din suprafaţă fiind ocupată de apă dulce, iar 3% din suprafaţă de mlaştini şi turbării.

Cerbii şi mistreţii sunt speciile caracteristice ale pădurii Chambord, în care există şi mufloni mediteraneeni şi căprioare. În ceea ce priveşte păsările, există aici vulturi pescari, acvile, caprimulg şi ciocârlii.

Se poate face un tur ghidat al domeniului cu autoturisme 4x4.

Taxa de intrare

Tariful întreg este de 11 euro, iar tariful redus este de 9 euro. Pentru tinerii cu vârste sub 25 de ani din Uniunea Europeană este gratuit.

Tariful de parcare este de 4 euro pe zi. Pentru camping, tariful este de 7 euro pe zi şi de 17 euro pentru o zi şi o noapte. Tariful pentru turul parcului este de 18 euro, bilet întreg şi de 12 euro pentru tinerii între 6 şi 17 ani.

Programul de vizitare al Castelului Chambord

Este deschis pentru vizitare întreg anul, mai puţin pe 1 ianuarie, prima marţi din februarie şi pe 25 decembrie.

Între 2 ianuarie şi 31 martie şi între 1 octombrie şi 31 decembrie este deschis între orele 9:00 şi 17:00, iar din 1 aprilie până ]n 30 septembrie, este deschis între orele 9:00 şi 18:00.

Castelul Chambord în imagini



Castelul Chambord, vedere aeriană.



Castelul Chambord, interior.



Castelul Chambord, interior.



Castelul Chambord, interior.



Castelul Chambord, detaliul plafonului unui culoar.



Castelul Chambord, parcul.



Castelul Chambord, parcul.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tower Bridge este un pod din Londra, peste râul Tamisa, în apropiere de Turnul Londrei, de la care îşi trage numele. Podul are două turnuri legate la nivelul superior de două alei orizontale. La nivelul inferior se află partea ce se basculează şi pe care se desfăşoară traficul.
Muzeul dedicat marelui actor care a fost Louis de Funès, numit Le Musée de Louis, deschis pe 1 iulie 2013 de Roselyne şi Charles Duringer în orăşelul Cellier şi-a găsit o locaţie pe măsură: orangeria castelului Clermont în care actorul şi-a trăit o parte din viaţă.
Parcul Naţional Plitvice Lakes este cel mai vechi parc naţional din Europa de Sud-Est şi cel mai mare parc naţional din Croaţia.
Mai bine de 20 de kilometri de galerii, săli magnifice şi coridoare, cea mai mare atracţie turistică din Slovenia şi unul dintre cele mai mari monumente carstice din lume.
Frederiksborg Slot, este un palat situat pe trei insule mici aflate în mijlocul lacului Slotsøen, în Hillerød, Danemarca. A fost construit ca reşedinţă pentru regele Christian al IV-lea şi acum este muzeu de istorie naţională. Este cel mai mare palat renascentist din Scandinavia.
Muzeul de Istorie Naturala din Viena este unul dintre cele mai importante muzee din lume. Aici se poate vedea cea mai mare colectie de meteoriti din lume. Sunt expuse colectii de insecte din toate zonele globului, schelete reconstituite de dinozauri si o copie dupa o statueta veche de 20000 de ani, denumita Venus din Willendorf.