Atracții turistice

Castelul Het Steen, Anvers, Belgia

GH. MĂNOIU

Het Steen este o cetate medievală din centrul vechi al oraşului Anvers, prima fortăreaţă de piatră şi cea mai veche clădire din oraş.



Het Steen în Antwerp, Belgia.


Het Steen este o fortăreaţă de piatră construită după incursiunile vikingilor din Evul Mediu timpuriu, pe vremea când clădirile se făceau mai mult din lemn. A controlat accesul pe râul Scheldt, pe malul căruia este situată. A fost folosită ca închisoare între anii 1302 şi 1827.

În secolul 19 cea mai mare parte a cetăţii a fost demolată. Ce a rămas a fost schimbat. În 1862, Het Steen a devenit muzeu de arheologie şi în 1952 i s-a adăugat o anexă pentru a găzdui muzeul de istorie maritimă care în 2011 s-a mutat la museul Aan de Stroom.

A fost numită iniţial ca Antwerpen Burcht. Denumirea actuală de Het Steen a apărut în 1520, după reconstrucţia făcută sub regele Charles al V-lea. Atunci a fost numită Heeren Steen, adică castelul de piatră al regelui sau prescurtat Het Steen, castelul de piatră.

Cum ajung la Het Steen (adresa şi coordonatele GPS)

Cu metroul până la staţia Groenplaats. Adresa: Steenplein 1, Antwerpen. Coordonate: 51° 13′ Nord, 4° 23′ Est

Ce se poate vizita

Castelul Het Steen este un labirint de scări şi camere. La intrarea în Het Steen este un basorelief cu Semini, zeul scandinav al fertilităţii. O placă istorică aproape de Het Steen explică faptul că femeile din oraş făceau apel la Semini atunci când îşi doreau copii.

La podul de intrare în castel este o statuie cu un gigant şi doi oameni. Aceasta îl înfăţişează pe gigantul Lange Wapper folosit pentru a teroriza locuitorii oraşului în perioada medievală.

Programul de vizitare

Zilnic, cu excepţia zilei de luni, între orele 10:00 şi 17:00.

Taxa de intrare

Tariful intreg este de 4 euro şi gratuit pentru persoanele peste 65 ani.

Het Steen în imagini



Het Steen, detaliu.



Faţada castelului cu stema oraşului.



Het Steen, intrarea.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vila Ephrussi de Rothschild se afla situata in localitatea Saint-Jean-Cap-Ferrat, localitate aflata intre Nisa (10 km) si Monaco (15 km). Localitatea Cap-Ferrat este celebra prin faptul ca aici au vilele sau domeniile o parte dintre super-bogatii planetei.
Institutul Francez a fost infiintat in 1795. Se afla situat pe malul stang al Senei la capatul Podului Artelor. Incepand cu 1806 Institutul Francez a adapostit cele cinci academii franceze.
Principala atracţie a Muzeului Etnografic al Mănăstirii Nămăeşti o reprezintă colecţia personală, unică în România, a stareţei Ana Lucia Nedelea de ii şi costume populare româneşti, vechi de peste 150 de ani, din zona Argeşului şi a Târgoviştei.
Palatul Snagov este situat pe malul lacului Snagov, la 40 kilometri de Bucuresti. A fost construit in anii '30 si extins foarte mult in anii '80. A fost realizat dupa schitele fiicei scriitorului Barbu Delavrancea, Henriette Delavrancea Gibory, cunoscuta drept unul dintre cei mai mari arhitecti romani din acea perioada.
Aflată la circa 5 km de Mangalia, în apropierea localităţii Limanu, Peştera Limanu a căpătat în decursul timpului o aură de legendă. Peştera a fost locuită încă din neolitic, iar în perioada dacică a fost şi loc de refugiu în timpul invaziilor romane.
Hotelul Negresco este unul dintre cele mai impunatoare hoteluri din Nisa. Poarta numele constructorului si fondatorului hotelului, romanul Henri Alexandru Negrescu (1868–1920), nascut la Bucuresti. A fost inaugurat in 1913 in prezenta multor capete încoronate ale acelor vremuri. De-alungul timpului, hotelul a gazduit regi, prinţi şi miliardari celebri.