Lumea la un click distanță
    Atracții turistice

    Casa memoriala Alexander Csoma de Kőrös

    Foto: CĂTĂLIN KISLINGER


    Casa memoriala Alexander Csoma de Kőrös, sat Chiuruş, jud. Covasna


    Casa Memorială Kőrösi Csoma este situată în Chiuruş (maghiară Kőrösi), judeţul Covasna, satul natal al celebrului lingvist şi orientalist, la aproximativ 3 km de centrul oraşului Covasna. Tot în sat se află şi un bust al marelui savant, cât şi un mic muzeu în incinta căminului cultural din sat. Intrarea este libera.

    Alexander Csoma de Kőrös,(27 martie 1784, Chiuruș, Transilvania - 11 aprilie 1842, Darjeeling, India) a fost un explorator și filolog secui din Transilvania. Cunoscut și pentru faptul că a publicat primul dicționar tibetan-englez, este considerat părintele tibetologiei.

    În noiembrie 1819, Alexander Csoma de Kőrös plecă în expediţie pe cont propriu. Trece prin București, Sofia, Plovdiv, Rhodos, Alexandria, Cipru, Beirut, Tripoli, Latakia (Siria), Aleppo etc.

    Îmbrăcat în haine persane, pleacă în 1821 din Khorasan, trecând prin Bagdad, Teheran, Buhara, Lahore. O parte a călătoriei a petrecut-o în compania a doi ofiţeri francezi, Jean-François Allard şi Jean-Baptiste Ventura, care l-au însoţit de la Peshawar la Lahore.

    Din Lahore continuă spre Kaşmir, şi apoi Leh. Acolo îl întâlneşte pe ofiţerul britanic William Moorcroft, care îl îndeamnă pe Csoma să înveţe limba tibetană. Cu scrisori de recomandare din partea lui Moorcroft, Csoma a fost acceptat la o mănăstire buddhistă din Zanskar, în Munții Hindukuş, în anul 1823, unde studiază limba tibetană şi buddhismul. Sub numele de Skander Beg, pe care şi l-a luat la începutul călătoriei sale, Csoma a fost primul european care a ajuns în acele locuri.

    Între 1827-1834 a fost bursier al guvernului britanic la Ladakh, călătorind încă de două ori în Tibet. Din 1831 a locuit la Calcutta, India.

    În 1834 a publicat prima gramatică a limbii tibetane, A Grammar of the Tibetan Language (publicată la Calcutta), iar un an mai târziu primul dicționar tibetan-englez, Essay towards a dictionary Tibetan and English (Calcutta). Tot în 1835 a publicat Analysis of the Kandjur, o descriere a buddhismului.

    A murit de malarie la Darjeeling, fiind înmormântat în Cimitirul Vechi din Darjeeling.

    Pe 22 februarie 1933, Universitatea Taisho din Tokio i-a acordat lui Csoma Korosi, rangul de Bodhisattva, venerat sub numele de Bodhisattva din regiunea de Vest a lumii. Mai mult decât atât, i-a dedicat și o statuie în care acesta este prezentat într-o postură similară sfinţilor buddhiști. Csoma Korosi este singurul european, a cărui statuie este venerată într-un templu buddhist din Japonia.

    Casa memorială Alexander Csoma de Kőrös în imagini



    Interior, casa memorială Alexander Csoma de Kőrös, sat Chiuruş, jud. Covasna



    Interior, casa memorială Alexander Csoma de Kőrös, sat Chiuruş, jud. Covasna



    Interior, casa memorială Alexander Csoma de Kőrös, sat Chiuruş, jud. Covasna



    Casa memorială Alexander Csoma de Kőrös, sat Chiuruş, jud. Covasna



    Muzeul Alexander Csoma de Kőrös - căminul cultural Chiuruş, sat Chiuruş, jud. Covasna



    Itinerariul parcurs de Alexander Csoma de Kőrös, Alexander Csoma de Kőrös - căminul cultural Chiuruş, sat Chiuruş, jud. Covasna



    Exponate tibetane, Muzeul Alexander Csoma de Kőrös - căminul cultural Chiuruş, sat Chiuruş, jud. Covasna



    Statuia lui Alexander Csoma de Kőrös amplasată în satul Chiuruş, jud. Covasna



    Dicţionarul tibetan-englez Essay towards a Dictionary Tibetan and English realizat de Alexander Csoma de Kőrös între anii 1827-1830 şi publicat la Calcutta în anul 1834.



    Gramatica limbii tibetane A Grammar of the Tibetan Language in English realizată de Alexander Csoma de Kőrös, publicată la Calcutta în anul 1834.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cetatea Histria este cea mai veche aşezare urbană din România. Ea fost întemeiată de colonişti greci din Milet ca port la Marea Neagră şi a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de aproape 1300 ani.
    Cetatea Enisala este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Dobrogea, impresionând prin peisajul spectaculos care îl oferă asupra zonei lacurilor Razim şi Babadag. Ruinele fortăreţei medievale se află la 2 km de localitatea Enisala, pe culmea unui deal calcaros, numit Dealul Cetăţii.
    Palatul Mogoşoaia este situat într-un cadru natural pitoresc, pe malul lacului, în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Ilfov. A fost construit între anii 1698-1702 de către Constantin Brâncoveanu. În prezent, palatul Mogoșoaia adăpostește muzeul de artă brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.
    Centrul naţional de artă şi cultură Georges Pompidou, cunoscut sub numele de Centrul Pompidou sau Centrul Beaubourg, este un centru multicultural din cartierul Beaubourg, arondismentul 4 din Paris.
    Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu se afla situat pe malul stang al lacului de acumulare Siriu. A fost construit intre anii 1936-1938 in cinstea ostasilor romani ai Regimentului 3 Vanatori care au murit in lupta, in 1916 pe dealul Soimul Siriului.
    Istoria insulei Snagovului este strans legată de istoria Ţarii Româneşti. Se presupune ca voievodul Vlad Tepes este îngropat undeva pe insula.